Natuurlijk Overkomen Voor De Camera Tips / Jezelf zijn leren voor de camera

Natuurlijk Overkomen Voor De Camera Tips / Jezelf zijn leren voor de camera

Hoe kom je op een natuurlijke manier over voor de filmcamera? Immers het is ongemakkelijk om tegen zo’n apparaat te praten. Het zegt niets terug. In dit artikel 7 handige tips.

Als je als ondernemer net begint met het maken van filmpjes maken voor je bedrijf, dan voel je jezelf ongemakkelijk. Hoe kom ik over? Je praat gespannen, terwijl je juist losser wilt praten. Meer vanuit plezier. Afijn, zoals je normaal ook praat. Maar hoe doe je dat nu?

Jezelf zijn voor de camera

Een open deur: ben jezelf. Ja, makkelijker gezegd dan gedaan. Je gaat me toch tips geven? Ja. Doe ik ook: jezelf zijn. Jezelf zijn lukt het beste in een vertrouwde omgeving. Begin dus met het opnemen van video’s in een ruimte waar je jezelf op je gemak voelt. Draag kleding waarin je jezelf fijn voelt. Zet even je favoriete muziekje op. Drink een kop thee. Ontspan. En dan. Even lekker springen. Gek doen. Schudden met je hoofd. Tjakka. Daarna ben je echt klaar om een persoonlijke video op te nemen.

Wil je liever niet in de camera kijken, begin dan met de interviewtactiek. Dit is een laagdrempelige oefening, waarbij je feitelijk geen last hebt van de camera.

Verder: houdt het kort en wil niet gelijk te veel. Maak een korte video van 20 seconden, waarin je één van de meest gestelde vragen van je klanten beantwoord. Ben niet perfectionistisch. Gewoon doen. Veel oefenen. Het hoeft niet gelijk online. Eerst ervaring opbouwen en vertrouwd raken met iets, wat niets terug zegt.

Vraag feedback van bekenden/vrienden: wat vinden ze van jouw video? Kom je over, zoals ze jou kennen?
Schakel eventueel een videocoach in. Hier hoef je niet lang naar op zoek, want ik help ondernemers om zelf filmpjes te maken voor hun eigen bedrijf.

De interviewtactiek is een laagdrempelige manier om natuurlijk voor de camera over te komen

Denk aan je lichaamstaal

Kijkers halen onbewust veel uit je lichaamstaal. Je lichaamstaal kan dan ook gespannen over komen, terwijl jij denkt dat je natuurlijk overkomt voor de videocamera. Pas eens één van de negen lichaamstaaltips toe. Zo kom je natuurlijker over.

natuurlijk overkomen

Probeer niet te serieus over te komen. Dit maakt je video luchtiger.

Zelfvertrouwen

Als je voor de camera staat moet je stralen van zelfvertrouwen. “Ben ik wel leuk genoeg?”  Mocht je daar aan twijfelen, lees dan eens dit artikel. Afijn iedereen is authentiek en leuk genoeg voor de camera. Je moet het alleen zelf even zien.

Zorgen om de techniek

Ben ik wel goed te horen? Ben ik wel goed te zien? Hoe moet ik monteren? Hoe zet ik mijn filmpje online? Afijn de techniek. In het begin let je niet op de techniek. Het gaat om het vertrouwd raken met de camera. De techniek komt later. Langzaam opbouwen. Kleine stapjes. Handige tips over de techniek, vind je in het artikel “Een Technisch Beter Filmpje Maken Tips

Weet duidelijk waar je het voor doet

Waarom ga je aan de slag met video’s maken voor je bedrijf? Wat zijn je beweegredenen? Wat wil je er mee bereiken? Als je helder hebt waar je het voor doet, raak je meer gemotiveerd en kom je zekerder over.

Goede voorbereiding

Een goede voorbereiding is bij het opnemen van video’s écht het halve werk. Weet dus wat je wil zeggen en werk eventueel met een script. Weid niet uit naar subonderwerpen en beperk je toch één afgekaderd onderwerp. Kom begrijpelijk over.

Zetje nodig?

Wat is er nu fijner om het te doen met ondernemers die ook willen beginnen met filmpjes maken. Die in hetzelfde schuitje zitten als jij en echt aan de slag willen met kwalitatief goede filmpjes maken. In de praktische workshop videomarketing leer je van mij, maar ook van elkaar. Ook na de workshop krijg je feedback, zodat je filmpjes steeds beter worden. Klik hier voor meer informatie over de workshop.

Over de schrijver
Reactie plaatsen