Nieuw Product Promoten? 10 Dingen Die We Van De

Nieuw Product Promoten? 10 Dingen Die We Van De "Lick Race" Kunnen Leren

Wil je als bedrijf een nieuw product promoten? Kijk dan eens af hoe anderen het doen. In dit artikel: wat kunnen wij als ondernemers van de Oreo Lick Race leren?

Product promoten met de Lick Race

Oreo heeft een nieuw koekje: de Oreo Double. Ter gelegenheid van de lancering van dit koekje heeft Oreo de “Oreo Double Lick Race” bedacht. De bedoeling is dat 2 personen het tegen elkaar opnemen om de crème laag van het koekje er af te likken. De persoon die dit het snelste doet wint. De verliezer moet de vooraf afgesproken opdracht uitvoeren.

Heb je thuis ruzie over wie de tafel moet afruimen? Wil je jouw zoon of dochter de auto laten wassen of wil je onder een verplichting uitkomen? De Lick Race is de oplossing. Op een aangename manier en toch ook wel een beetje met een knipoog ga je samen koekjes likken.

Uitleg wat de bedoeling van de Lick Race is

Inzet YouTube bekendheden

Het merk wil vooral de jongeren bereiken en aanspreken. Hierdoor is voor de hoofdopzet gekozen voor YouTube. Op dit social media platform zitten veel jongeren en is bij jongeren tevens zoekmachine nummer één. Daarnaast zijn er veel bekende vloggers op YouTube actief die door jongeren massaal worden gevolgd. Oreo heeft deze combinatie perfect weten te matchen, maar heeft ook aandacht voor andere social media platformen waar jongeren actief zijn, zoals Facebook, Instagram en Snapchat.

Acht Nederlandse en elf Belgische jongeren die een een bovengemiddelde invloed hebben op het (koop)gedrag van jongeren gaan de Lick Race én bijbehorende gênante challenges aan. De filmpjes van deze uitdagingen worden onder andere gepost op hun eigen YouTubekanaal (met veel volgers). Deze strategie zou voor een bereik van ruim vier miljoen personen via zowel YouTube, Facebook, Instagram en Snapchat, als ook de campagnewebsites oreolickrace.nl en .be gezorgd hebben.

Iedereen kan meedoen

Meedoen is simpel. Op de site van oreolickrace.nl wordt uitgelegd hoe het werkt:
“Publiceer een foto of video van de Lick Race tussen jou en je tegenstander, waarbij jullie zo snel mogelijk de vulling van het koekje moeten proberen weg te likken. Plaats hierbij de hashtag #Oreolickrace in de titel.”

Het mag duidelijk zijn dat dit als een olievlek werkt.

Er zitten zoveel leerkanten aan de opzet en uitvoering van de Lick Race campagne. Het is een moderne manier van reclame maken. Bekijk deze leerpunten en kijk of je deze kunt vertalen naar de promotie van jouw nieuwe product.
Ik heb 10 leerpunten opgesomd:

Leerpunt 1: Er is een pakkende krachtige titel gebruikt die de lading volledig dekt
De titel beslaat de naam van het nieuwe product. Heeft een woord wat nieuwsgierigheid opwekt: “lick” (wat wordt hier precies mee bedoeld). Tot slot is het actiegericht door het woord: “race”.
De titel blijft makkelijk hangen.

Leerpunt 2: Laagdrempelig
De Lick Race bestaat uit een makkelijke actie. Een actie die makkelijk te doen is en nog lekker is ook.

Leerpunt 3: Kruiwagens voor de uitrol
Voor de campagne is gebruik gemaakt van onder andere bekende vloggers. Dit zijn de kruiwagens geweest om het product uit te rollen.
Hoe kun je jouw product uitrollen? Wie zijn jouw ambassadeurs? Mensen die fan van jou (en/of je product) zijn en behoren tot je doelgroep. Neem contact met ze op en vraag of ze de actie mee willen opstarten.

De race komt aan bod tijdens de vlog van (kruiwagen)vlogger “gewoon Thomas”

Leerpunt 4: Handig bruggetje
De Lick Race is een handig bruggetje als je samen ergens niet uitkomt. De Lick Race triggerd mensen. Als helemaal als ze de race al eens gewonnen hebben. Het positieve en het plezier wordt opgeslagen in het geheugen. De situatie wordt door het geheugen gekoppelt als er weer een soort gelijke situatie speelt. “Laten we de Lick Race doen” en walla er is weer reclame gemaakt.

Leerpunt 5: Aangenaam
Het is geen straf om de Lick Race te doen. Je mag in ieder geval de helft van het koekje opeten en hebt 50% kans dat je een opdracht niet uit hoeft te voeren.

Leerpunt 6: Het product moet gekocht worden om de challenge aan te gaan
Dit is natuurlijk heel sterk. Om mee te kunnen doen moet je het product kopen!

Leerpunt 7: Je wordt zelf ambassadeur zonder dat je het in de gaten hebt
Geweldig! Je gaat het product promoten, zonder dat je er zelf weet van hebt. Immers je kunt de challenge niet doen, zonder het product. Daarnaast heb je altijd een tweede persoon nodig (olievlek). Als die persoon niet weet waar het over gaat, ga je de handeling die je met het product moet doen uitleggen.
Tot slot komt de ander ook in aanraking met het product. “Mhhh lekker, ik ga ook maar eens van die koekjes kopen. Kan ik ook een challenge doen en ze zijn nog lekker ook”.

Leerpunt 8: Afgestemd op het merk
Het merk wil speels overkomen. Deze Lick race is dan ook een perfecte branding voor de speelsheid.

Leerpunt 9: Opvallend gedrag
Wie gaat er nu het likken van een koekje filmen. Dit valt op. Zeker op social media.
Ken je de Lick Race al? Dan wordt je vast getriggerd door likkende mensen en wil je weten: wat is de challenge? Kan ik deze challenge ook toepassen met mijn vrienden? Hoe snel wordt er gelikt?

Leerpunt 10: Goede combinatie off en online
De Lick Race is geen computerspelletje wat je online speelt. Het is een live challenge tussen twee echte personen in het echte leven. Iets wat offline echt gebeurd en beslaat doorgaans een opdracht die jij ook kunt doen met je vrienden.
Vervolgens ga je offline opdracht online posten. Met name het opvallend gedrag (zie punt 9) en de entertain factor zal er voor zorgen dat het veel aandacht krijgt op social media. Erg goed van Oreo om (nietsvermoedende) mensen gratis voor hun product te laten werken.

Hoe ga jij verder?

Ik hoop dat je genoeg inspiratie hebt ontvangen om je product te gaan promoten. Bij deze promotie kun je niet meer zonder video, om je product aan de man te brengen. Download daarom het gratis e-book 10 videomarketing tips voor beginners en ga aan de slag om zelf een promotiefilmpje te maken.

Over de schrijver
Reactie plaatsen