Wat heb je als ondernemer nodig als je zakelijk wilt gaan vloggen? In deze blog het antwoord.
Begin met wat je hebt
Ondernemers zijn doeners. Actiegericht. Hierdoor kan het voorkomen dat je zakelijk wilt gaan vloggen en gelijk de halve videowinkel leeg wilt kopen. Je wilt immers goed van start gaan. Ik mag graag zien dat ondernemers echt aan de slag willen met videomarketing voor hun bedrijf. Echter een stukje zelfbescherming is hierbij wel geboden. Het is belangrijk om eerst een stapje terug te doen. Na te gaan of video’s maken voor je bedrijf wel bij je past. Of je het leuk vindt.
Uit klantenervaring en eigen ervaring weet ik dat het evalueren of je het leuk vindt om video’s te maken, niet na de eerste video moet doen. Evalueer nadat je tenminste 10 video’s hebt gemaakt.
Dar brengt me bij het eerste punt: begin zakelijk te vloggen met wat je al hebt. Neem je smartphone. Hiermee kun je perfect beginnen.
Camera
Wat voor een camera moet ik hebben als ik zakelijk wil gaan vloggen? Draai het om. Wat zijn je wensen? Waarvoor wil je de camera het meeste inzetten? Als je de camera wilt inzetten voor “vlogachtige” zakelijke video’s a la Enzo Knol, dan kun je het beste op deze webpagina jouw keuze maken.
Wil je de vlogcamera toch wat meer allround inzetten en wil je goed geluid? Neem dan een echte videocamera. Het grote nadeel is dat videocamera’s niet echt handzaam zijn en hierbij minder geschikt zijn om “uit de hand” mee te filmen. Voordeel is doorgaans de betere lenskwaliteit (dus mooier en heldere kwaliteit), dat je er een externe microfoon op aan kunt sluiten en dat de belichting beter is in donkere omstandigheden.
In een eerdere blog heb ik de volgende punten genoemd waar je op moet letten als je een videocamera koopt:
- Zorg voor een videocamera met high definition kwaliteit in minimaal 720p. Gelukkig hebben tegenwoordig bijna alle camera’s standaard deze kwaliteit.
- Koop een videocamera waar je een externe microfoon op aan kunt sluiten. Vooral als je wilt “presenteren” en je spraak belangrijk is, is een externe microfoon gewoon noodzakelijk.
- Koop een videocamera die goed geluid kan opnemen/een goede geluidsopnamekwaliteit heeft (als je geen externe microfoon er op aansluit).
- Koop een videocamera met voldoende interne opslaggeheugen (minimaal 90 minuten / 32 GB).
Kijk wel in de lens van de camera…
Ga je dan nog verder? Heb je meer budget? Let dan ook op de volgende punten:
a. Belichting: kun je de belichting van de camera handmatig instellen?
b. Scherpte: kun je deze handmatig instellen?
c. Kan de camera ten minste 60 beelden per seconde opnemen?
d. Kan de videocamera ingesteld worden voor verschillende typen geluid (voor spraak, voor buiten, etc)?
e. Let op de kwaliteit van de cameralens. Carl Zeiss en Leica zijn kwalitatief goede merken, waar je voor kunt kiezen als je meer budget hebt.
Vooral als je meer budget hebt (vanaf 300 Euro), adviseer ik je om een videocamera bij een gespecialiseerde winkel te kopen (en niet online). Aan de hand van jouw wensen en toepassingen (waar ga je de videocamera in hoofdzaak voor gebruiken), kunnen zij jou een gericht advies geven.
Geluid
Als je camera een aansluiting heeft voor een externe microfoon, dan verdient het zeker de aanbeveling om te gaan werken met een dasspeldmicrofoon. In deze blog heb ik 3 draadloze dasspeld microfoons getest. Het mag duidelijk zijn dat een draadloze microfoon veel meer bewegingsvrijheid geeft en je geen last heb van draden.
Bij een omgeving met veel achtergrondgeluid, gebruik je een handmicrofoon.
Heeft je vlogcamera geen aansluiting voor een externe microfoon, maar wil je de kwaliteit van verstaanbaarheid/het geluid verbeteren. Dan kun je een externe voicerecorder gebruiken. Bijvoorbeeld deze van Zoom. Nadeel van een externe voicerecorder is dat je meer tijd en moeite kwijt bent tijdens de videomontage.

Zoom voice recorder: voor als je beter geluid wilt, maar geen externe geluidsaansluiting hebt op je camera
Belichting
De stap na een goede camera en na goed geluid is de belichting. Je moet goed te zien zijn! Een softboxenset van 3 lampen is al perfect om nagenoeg elke situatie goed uit te lichten.
Videobewerkingsprogramma
Videobewerking: als je een goede video wilt maken ontkom je er niet aan. Ook hier geldt dat je beter eerst kunt proeven of videobewerking wel voor jou is weggelegd. Dit proeven kun je perfect doen met gratis videobewerkingsprogramma’s.
Persoonlijk vind ik Windows Moviemaker nog het beste gratis programma om mee te beginnen. Het is erg basic, maar anderzijds erg makkelijk om mee te werken.
Wat heb je nog meer nodig om te vloggen?
Als je zakelijk wilt gaan vloggen, dan heb je als ondernemer graag iemand die je helpt. Dat je niet zelf het wiel hoeft uit te vinden. Dat je je tijd efficiënt gebruikt. Dat je merkt dat het telkens een stapje beter gaat. Wil je ook een goede start en persoonlijke begeleiding? Dan is de vlogcursus met uitgebreid persoonlijke nazorg wat jij nodig hebt.
Léon
op 05 May 2016Theo de kleijn
op 05 May 2016