Vloggen. Steeds meer mensen doen het. Ook bekende Nederlanders ontdekken het. Frans Bauer is hier een perfect voorbeeld van. Wat kunnen ondernemers leren van de vlogs van Frans Bauer? In deze blog het antwoord.
Vloggen of reality show?
Vloggen. Er zijn verschillende manieren. Je vlogt bijvoorbeeld om de kijkers mee te nemen in je leven. Nog net niet tot op het toilet, maar verder laat je veel van jezelf zien. Deze manier is niet echt geschikt voor ondernemers. Het is feitelijk een reality show, waardoor privé en zakelijk door elkaar heen lopen.
Of is een realityvlog toch wel geschikt voor ondernemers? Nou voor de “BV Frans Bauer” is deze zeker geschikt. De vlogs van Frans Bauer, geven hem meer populariteit. Het geeft hem nog meer bekendheid (zichtbaarheid). Meer betrokkenheid. Meer branding. De ervaring dat je Frans echt kunt bereiken. Al deze factoren zullen er indirect voor zorgen dat de BV Frans Bauer meer “kredits” krijgt.
Een voorbeeld van “kredits” is dat je volgers steeds meer “fan” van je worden. Dat de “gunfactor” van je volgers hoger wordt. Perfecte ingrediënten om bijvoorbeeld meer cd’s te verkopen als je een nieuwe cd hebt gemaakt. Ook kun je de volgers beter betrekken bij het proces van je nieuwe cd, wat ook weer resulteert in meer verkopen.
Een belangrijk punt van de vlogs van Frans Bauer is dat je echt ervaart dat Frans het leuk vindt. Dat hij zichzelf is. Dat hij straalt en zijn humor niet onder stoelen of banken verstopt. Dat zijn belangrijk punten om een vlog te laten slagen. Daarnaast is Frans op dit moment onderscheidend en koploper bij “bekend Nederland”. Toch verwacht ik dat steeds meer bekende Nederlanders gaan vloggen.
Op 27 december 2015 is de eerst video van het YouTube kanaal van De Bauers online gekomen. Twee maanden later zit zijn kanaal op ca 11.138 abonnees. En hij heeft ook ambitie. Hij wil naar de 100.000 abonnees!
Maar ja, jij als ondernemer bent vast geen bekende Nederland. Dus de vlog taktiek van Frans kun je niet toepassen in jouw videomarketing strategie. Toch kunnen we als ondernemer wel leren van de vlogs van Frans Bauer….
Wat kunnen we als ondernemer leren van de vlogs van Frans Bauer?
Uit de vlogs van Frans Bauer kunnen we als ondernemer de volgende punten leren op het gebied van videomarketing.
Zichtbaarheid
Als je niet opvalt, weten mensen niet dat je bestaat. Verkoop je dus geen product of dienst. Door jezelf te profileren en te blijven profileren, blijf je onder de aandacht van jouw doelgroep. Zullen de mensen sneller aan je denken.
Als ik het woord “concert” in mijn hoofd heb, denk ik nu sneller aan Frans Bauer (en bijvoorbeeld minder aan “de Toppers“). Dit geldt dus ook voor jouw markt en doelgroep. Zorg er dus voor dat je “in beeld” komt (en blijft) bij je doelgroep met de woorden waarbij jouw doelgroep aan jou zou moet denken.
Branding
Elke vlogvideo is weer een stapje bovenop de branding van Frans Bauer. Immers je leert Frans telkens een beetje beter kennen. Dit geldt ook voor video’s voor jouw bedrijf. Hoe meer video’s je maakt voor je bedrijf, des te beter leert de kijker jou en jouw bedrijf kennen. Ideaal dus voor de branding.
Achter de schermen
Gedeelten van Frans zijn video’s gaan over zaken achter de schermen. Een goed voorbeeld hiervan vind ik de video van koffietijd. Kijkers zijn benieuwd hoe het hier aan toe gaat. Immers voor de schermen weten we het wel, maar achter de schermen? Hoe wordt een artiest ontvangen? Wat gebeurd er voor de opname? Zijn de presentatoren in werkelijkheid ook zoals ze zichzelf op tv presenteren? Afijn door de kijker beelden te geven die nooit vertoond worden, creëer je unieke content. Laat je meer van jezelf zien. Twee belangrijke factoren om meer betrokkenheid te krijgen.
Een achter de schermen video is goed voor de betrokkenheid van (potentiële) klanten
Als ondernemer kun je ook perfect een achter de schermen video maken. Het is makkelijk en laagdrempelig.
Waar ben je mee bezig
Frans neemt de kijkers in de vlog mee met waar hij mee bezig is. Niet alleen privé, maar ook zakelijk. In de volgende vlog een goed voorbeeld hoe je de kijker mee kunt nemen met een project waar je mee bezig bent. Dit kun jij als ondernemer ook doen. Let wel op dat het niet te langdradig wordt. Het begin en eind is goed. Het middengedeelte waarin Frans praat met “Frankrijk” is wat langdradig, waardoor kijkers op dat punt gaan afhaken:
Frans in het Frans…met een stukje sluikreclame voor Tele2
Juist beeld
Doordat Frans zichzelf laat zien, ervaar je hoe Frans in werkelijkheid is. Hierdoor kun je aftasten of Frans wel een artiest is die bij jou past. Dit geldt ook voor jou. Als jij jezelf meer laat zien met video, kan jouw doelgroep aftasten of er een “klik” is met jou. Resultaat is dat je “het kaf van het koren scheidt” en alleen nog klanten overhoudt die echt “fan” van jou zijn, waardoor je meer kunt verkopen. Bij Frans doen de herkenbare stukjes het erg goed:
herkenbaar voor iedereen: de eerste keer van het seizoen de grasmaaier aanzwengelen….
Meer weten over vloggen?
Wil je zelf ook gaan vloggen, maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Hoe je het allemaal moet doen? Wat je moet zeggen? Volg dan de vlogcursus.