Online Marketing Tips

Online marketing: hoe wordt je online meer zichtbaar op het internet? Hoe val je op, zodat je als bedrijf of eenmanszaak wordt onthouden? In deze blog 5 praktische tips die je vandaag nog toe kunt passen.

 

Tip 1: Onderscheiden

Als je doet wat iedereen doet, val je niet op. Je bent dan een grijze muis tussen al die andere grijze muizen. Het is de kunst om jezelf te onderscheiden. Om je inspiratie te geven, een paar praktische voorbeelden, om je bedrijf online te onderscheiden.

Tip 1.a: Handelsmerk

Als je een eenmansbedrijf hebt, kun je jezelf onderscheiden door “een handelsmerk”

 

Tip 1.b: Branding

In juli 2017 was het EK vrouwenvoetbal aan de gang. Ruim 1 miljoen kijkers zagen de eerst wedstrijd van Oranje. En wat hoorde we: “Van Lunteren”. Als je jonger bent dan 25 jaar, sla je hier niet op aan. Echter de “oude garde” die schreeuwde mee: “Van Lunteren”. Ook ik!

Waarom schreeuwde ik (en mijn partner) de naam van één van de speelsters mee, terwijl ik eerlijk gezegd nog nooit van de nummer 2 van het Nederlands Elftal heb gehoord? Dat komt door die geweldige reclamespot uit 2002. Van die bakker en de portier/beveiliger die de slagboom telkens open maakt:

Nostalgie leeft weer even op, als ik “Van Lunteren” hoor, als Desiree van Lunteren aan de bal is voor het Nederlands Elftal

 

Wat kunnen we hier van leren om ons online te onderscheiden?

De reclamespot van Van Lunteren heeft feitelijk 2 herkenningspunten:

  1. De naam: Van Lunteren;
  2. De muziek: Status Quo: whatever you want.

 

Branding: Een herkenbare tune

Bij de reclame van Van Lunteren, was dit de muziek van Status Quo. Let op dat de meeste muziek beschermd is. Je mag dus niet zomaar muziek van bijvoorbeeld Status Quo gebruiken voor bijvoorbeeld je website of video’s. Gebruik royalty vrije muziek, maak zelf een tune of laat er één maken door bijvoorbeeld de overbuurman die goed gitaar kan spelen.

Het is belangrijk dat de tune uniek is en goed blijft hangen. Dat ie mee te neuriën is…. en dat is makkelijk gezegd dan gedaan. Daar heb je echt mensen voor nodig die muzikaal zijn aangelegd en creatief zijn. Toch moet het geen moeilijke tune zijn. Denk bijvoorbeeld aan de tune van Coolbleu.

 

Branding: Een herkenbare slogan

De slogan: hoe simpeler, hoe beter. Je kunt er voor kiezen om een gedeelte van de slogan op te noemen/als gesproken tekst te laten horen: “Van Luntereeen”. Dit moet bij voorkeur kort en krachtig zijn. Ik zou zeggen maximaal 2 woorden. De 2 woorden moeten goed in de tune vallen, zodat de tune ondersteunend werkt bij de slogan. In beeld kun je dan nog het onderschrift geven: “De bakker die ovenvers brood bij jou in de keuken bezorgd”.

 

Tip 1.c: Je eigen persoonlijkheid als reclamemiddel

Laat jezelf zien op video.  Onderscheidt jezelf hiermee ten opzichte van andere bedrijven. Ga maar na: gebruikt jouw concurrent persoonlijke filmpjes voor zijn marketing? De kans is groot van niet, waardoor jij jouw bedrijf hiermee kunt onderscheiden.

Een opvallend persoonlijk filmpje voor je bedrijf zorgt voor een vergroting van je naamsbekendheid.

 

Tip 2: websitevriendelijkheid

Met online marketing meer klanten voor je bedrijf? Zorg dan voor een goede basis: je website. Op je website worden bestellingen gedaan of opdrachten aangevraagd. Het is dan ook belangrijk dat je website gebruiksvriendelijk is. Hoe gebruiksvriendelijker, hoe hoger het percentage van je websitebezoekers uiteindelijk zaken met je gaat doen.

 

Tip 2.a: Website Oma- en Zombieproof

Zorg ervoor dat je website ook voor mensen die niet goed met de computer om kunnen gaan, gebruiksvriendelijk is. Zorg voor opvallende buttons. Niet (te veel) scrollen. Een duidelijk en makkelijk bestelproces. Je website moet overzichtelijk zijn met een goede  navigatiestructuur. Ga dus eens met je oma van 90 een bestelling doen op je website. Laat je oma het werk doen en zeg verder niets. Alleen kijken en luisteren.

Een website die gebruiksvriendelijk is, zorgt automatisch voor meer omzet en een positief gevoel. Websitebezoekers raken niet gefrustreerd.

 

Tip 2.b: Website: Zet de belangrijkste knop op de juiste plek

Zorg ervoor dat elke webpagina een doel heeft. Een call to action. Wat wil je dat de websitebezoeker op die betreffende webpagina gaat doen?

Maak het vervolgens de websitebezoeker zo makkelijk mogelijk om het doel van de websitepagina op te volgen. Dit kan met een (actie)knop. Het doel kan bijvoorbeeld zijn “vraag een offerte aan”.  De actieknop moet  zichtbaar zijn, zonder dat de websitebezoeker moet scrollen. Test dit op desktop, tablet en mobiele weergave. Het komt vaak voor dat een knop wel op desktop is te zien zonder te scrollen, maar niet op mobiel.

 

Tip 2.c: Website slordigheid

Als eigenaar ben je websiteblind. Je ziet kleine foutjes op je website niet (meer). Dat is logisch, maar geen excuses richting websitebezoekers. Kijk bijvoorbeeld eens naar het onderstaande print screen van een gedeelte van een websitepagina van een webwinkel:

webshop meer klanten

Is de klantenservice nu wel of niet bereikbaar?

 

Tip 2.d: Website concreetheid

Hoe concreter hoe beter! Onbewust zorgt concreetheid voor gebruiksvriendelijkheid. Het zorgt voor rust. Websitebezoekers weten waar ze aan toe zijn. Voorbeeld: “e-mail je vraag, snel antwoord”.  Hier laat je invulling aan de websitebezoeker over. Wat is snel? Voor iemand van 18 jaar is snel misschien binnen 5 minuten. Wat gebeurt er als er niet binnen 5 minuten geantwoord wordt? Juist frustratie = lagere kans dat die persoon bij jou gaat kopen.

Wil je meer  website tips? Bekijk dan deze 5 tips voor een goede website of hoe krijg ik meer klanten voor mijn webwinkel.

 

Tip 3: Informatie en Inspiratie

Als je aan online marketing wil doen, ontkom je er niet aan om je doelgroep te informeren en te inspireren. Het koud verkopen van een prijzig product of dienst lukt tegenwoordig niet meer. Je moet eerst aan de know, like en trust factor werken.

Het informeren kan bijvoorbeeld met blogartikelen, korte tips op social media of tipvideo’s. Voor inspiratie kun je denken aan de volgende onderwerpen om je doelgroep te inspireren:

 

Waar ben je mee bezig?

Geef de kijker een kijkje achter de schermen en geef aan en laat zien waar je mee bezig bent. Als je bijvoorbeeld bezig bent met een nieuwe online videocursus, dan is zo’n kijkje achter de schermen video een goed middel om je volgers te prikkelen met je toekomstig product.

Een erg sterk staaltje van Frans Bauer. Hij neemt de kijker mee naar zijn laatste theatershow. Geeft de kijker een kijkje achter de schermen en verteld wat hij na de theatershow gaat doen. Zo simpel kan het dus zijn….(maar erg waardevol voor je volgers; om van volgers, fans te maken)

 

Doelstellingen

Wat wil je binnen welke termijn bereiken? Deel het met je volgers op je mailinglijst of Facebook. Zo’n videoof blogartikel  toont wilskracht! Ook doe je zo een belofte die je niet meer terug kunt draaien. Het geeft jou zelf dus ook de moed en energie om je doel te bereiken.
Verder kun je perfect enkele update video’s maken. Hoe staat het met je doelstellingen na 3 maanden. Als je je richt op andere ondernemers, dan zijn deze doelstelling video’s zeker een aanrader. Er ontstaat een band. Immers andere ondernemers herkennen het, omdat ze in het zelfde schuitje zitten.

 

Leuke feiten over je bedrijf en/of bedrijfstak

Je hebt net de 100ste klant verwelkomt. Je bedrijf bestaat 5 jaar. Je gaat binnenkort een nieuw bedrijfspand openen. Je gaat voor het eerst een werknemer in dienst nemen, die morgen begint. Afijn deel feiten over je bedrijf en krijg meer verbondenheid.

Ook kun je leuke feiten vertellen van dingen die spelen in je branche, waaronder nieuwe ontwikkelingen. Hier is het wel de vraag of je klant ook een relatie heeft met je branche. Immers wat je te melden hebt, moet een meerwaarde hebben voor je doelgroep. Is dat niet het geval, dan heeft het vertellen over je branche weinig zin (om een betere band te krijgen met je doelgroep).

Vieren dat je 1000 abonnees hebt, is een combinatie van feiten en blijdschap…

 

Tip 4: Kop boven het maaiveld

Wil je online marketing toepassen? Zorg er dan voor dat er over je gepraat wordt. Dat je opvalt. Video is een perfect middel om te kunnen opvallen. Met video kun je emotie overbrengen. Een persoonlijk verhaal zo overbrengen, dat de kijker geraakt wordt. Ga maar na: als jij geëmotioneerd bent geraakt door een film, vertel je jouw ervaring dan door? Afijn emotie is één sterke manier om op te vallen. Anderzijds kun je niet in elke video weer opnieuw een emotionele ervaring vertellen.

Hoe kun je jezelf nog meer onderscheiden met een (YouTube)video? In de volgende video leg ik het uit:

Je hoeft niet perse een roos in je haren te doen om jezelf te onderscheiden met video….

 

Tip 5: Storytelling

Storytelling: eerst een drempel over

Gebeurtenissen die je hebt meegemaakt vertellen. Delen met je kijker of lezer. Jezelf kwetsbaar op stellen, door te vertellen over problemen en (diepe) dalen die je hebt meegemaakt. Het is nogal een drempel om jezelf bloot te geven. Aan de andere kant: hoe meer je jouzelf bloot durft te geven, hoe meer fans je krijgt. Meer fans, vergroten de kans dat een kijker een product of dienst van jou afneemt. Maar hoe doe je dat nu?

Laat ik eerlijk zijn: ik ben zelf niet zo van de storytelling. Ik hoef niet zo nodig te vertellen over wat ik allemaal heb meegemaakt. Toch heb ik een echte storytelling video gemaakt. Niet heel erg “diep”, maar wel echt. Vertellen over wat ik heb meegemaakt. In de onderstaande video:

Storytelling: niet echt voor mij weggelegd, maar wel “o zo sterk” om nieuwe klanten aan te trekken

Enkele tips om storytelling  toe te passen in online marketing:

Vertel iets waar je doelgroep wat aan heeft

Dat je gisteren naar de dierentuin bent geweest, interesseert jou doelgroep niet. Een probleem waar jouw doelgroep mee zit, interesseert jouw doelgroep wel. Al helemaal als jij vertelt dat je dat probleem ook hebt meegemaakt. Hebt overwonnen. Dat je vertelt hoe je het probleem hebt overwonnen. Laat jouw doelgroep dus van jou leren. Erg sterk en waardevol. Twee vliegen in één klap. Ijzersterk dus om storytelling te combineren met “leerstof”.

 

Vertel met gevoel

Dit zal voor gevoelsmensen makkelijker af gaan, dan voor personen met wat minder emotie/gevoel (zoals ik). Probeer het gevoel terug te halen. Jezelf helemaal in te leven in de situatie die je hebt meegemaakt. Te vertellen met passie. Hierdoor worden kijkers gegrepen door jouw verhaal. Ervaren ze de echtheid van jouw verhaal.

 

Probeer wat je vertelt voor je te zien

Als je beschrijvend praat, zal de kijker beelden genereren over hetgeen jij vertelt. Jouw verhaal komt hierdoor nog beter binnen bij de kijker. De kijker heeft zo een nog betere klik met jou.

Ben je minder goed in beschrijvend praten, dan kun je werken met ondersteunende foto’s of plaatjes. Vooral foto’s van jezelf tijdens het proces waar je over verteld zijn ijzersterk.

 

Laat de kijker jouw kwetsbaarheid ervaren

Het hoeft niet allemaal “Hosanna” te zijn. Je bent een mens van vlees en bloed en maakt fouten. Storytelling wordt veel sterker, als je ook je voor je zwakheden uitkomt en deze bespreekt.

Nog meer tips over storytelling? Lees dan deze 9 storytelling tips.

 

Online Marketing: video steeds belangrijker

Zoals je in dit artikel hebt kunnen lezen en zien, speelt video een steeds belangrijkere rol in online marketing. Wil je ook aan de slag met filmpjes maken voor je bedrijf? Download dan gratis mijn e-book: 10 videomarketing tips voor beginners of volg de praktische workshop videomarketing.

Over de schrijver
Reactie plaatsen