Hoe begin je met het maken van een korte online videocursus als online product voor je business? In deze blog handige tips en handvaten om zelf een videocursus te maken en te verkopen.
Waarom Video?
Als je video overweegt om toe te passen voor jouw online cursus, zou ik het zeker doen. Video is erg krachtig: de kijker ziet, hoort en voelt. Zo kun je veel makkelijker iets uitleggen en blijft het beter hangen bij de kijker. Tot slot is het gebruiksvriendelijker, dan bijvoorbeeld het lezen van teksten. Vooral bij het uitleggen van processen of producten.
Maar waar moet je dan beginnen? Waar moet je op letten?
Waar moet je beginnen als je een online videocursus gaat maken?
Ga je voor het eerst een videocursus maken? Begin dan klein. Niet gelijk een tig video’s die 30 minuten per video duren. Overspoel de kijker niet met informatie. Pak een duidelijk afgekaderd onderwerp. Kijk voor meer informatie naar mijn blog over het verkopen en ontwikkelen van een digitaal product.
Bepaal het aantal video’s en de maximale duur per video:
Mijn advies is om te starten een korte videocursus van maximaal 5 video’s en maximaal 2 minuten per video. Zo kun je proeven om video’s te maken.
Met name als je een betaald product hebt, kun je niet aan komen met slechte kwaliteit filmpjes. Als je geen ervaring hebt met filmpjes maken en je wilt video wel gebruiken voor je betaalde product: begin dan klein. Maak dan ook wat korte video’s ondersteunend aan het pakket wat je aan biedt. Een ander alternatief is om de filmpjes uit te besteden, zodat je geen zorgen hoeft te hebben over de kwaliteit. Ik kan je helpen om filmpjes te maken voor jouw cursus. Neem vrijblijvend contact met mij op.
Bepaal waar je video’s over gaan
Maak video’s waarin je waardevolle informatie weggeeft/het probleem waar de kijker mee zit oplost. Dit is erg belangrijk. Naast dat de kijker erg blij zal zijn met deze informatie, verhoogt het ook jouw expertstatus. Je laat zien en horen dat je verstand van zaken hebt. Hierdoor zal de kijker makkelijker een “follow up” (vervolg) product kiezen.
Houdt het dus wel bij hetzelfde onderwerp, anders wordt het te breed. Bijvoorbeeld “in 5 stappen naar een leven met meer plezier”. Je kunt dan in elke video één stap behandelen. Uiteraard moet het onderwerp naadloos aansluiten (of een verlengde zijn) van het (betaalde) product of dienst wat je aanbied.
Voorkom een onduidelijk video
Uiteraard is het belangrijk dat de video begrijpelijk is. Kijk hier naar de 9 tips voor een begrijpelijke video. Daarnaast moet je de video interessant houden. Hoe je dit doet lees je in de 8 tips om afhakers van je video te voorkomen. Door de videoserie duidelijk en interessant te houden, lever je kwaliteit en variatie (het wordt niet eentonig).
Ingrediënten eerste video van de videocursus
Herkenning:
Het is belangrijk dat de eerste video herkenning bij de kijker oplevert. Al helemaal als je de video openbaar op je website zet (bijvoorbeeld als “proevertje” van de betaalde videocursus).
Herkenning zit hem enerzijds in het verwoorden van het probleem van de kijker /jouw ideale klant. Dik het probleem eventueel nog wat aan en zeg daarna dat je de oplossing voor het probleem hebt/uitlegt in de video’s. Vertel als laatste hoe de kijker zich zal voelen als hij de oplossing heeft toegepast. Als je op deze manier begint, heb je een opening waarmee je de aandacht en nieuwsgierigheid van de kijker pakt.
Introductie:
Nadat je deze introductie hebt gedaan, vertel je jouw naam en wat je doet. Ga er vanuit de de kijker jou niet kent.
Behandeling oplossing:
Hierna behandel je de oplossing. Zoals eerder vertelt moet je echt waardevolle informatie verstrekken. De kijker moet als het ware de smaak te pakken krijgen en hunkeren naar meer waardevolle informatie/ de andere afleveringen van je video’s (al helemaal als de eerste video dus een “proevertje” is).
Afsluiting:
Als afsluiting van de video vertel je de kijker dat dit aflevering één was en geef je aan wat voor onderwerpen je in de volgende video gaat behandelen. Probeer dit in cliffhanger vorm te doen, zodat de kijker nieuwsgierig wordt naar het betaalde pakket. Tot slot sluit je af met een “call to action”: je vertelt de kijker hoe deze zich kan inschrijven voor de andere afleveringen van de videocursus.
De techniek
We hebben het in grove lijnen gehad over de inhoud en uitstraling van je videotraining. Wat ik nog niet besproken is, is de techniek. Hoe maak je een video? Hoe zit het met geluid? Licht? Videobewerking. Wat voor camera moet ik hebben? Kijk dan naar dit artikel, waarin ik 9 tips geef voor een technisch goede video.
Meer tips over het opzetten van een online cursus?
Wil je nog meer tips over het maken en opzetten van een online (video)cursus? Kijk dan eens op dit blogoverzicht voor interessante artikelen.
Kan ik de videocursus of videotraining zelf maken en verkopen?
Feitelijk kan iedereen zelf een video cursus maken en verkopen. Als je video’s kunt maken op je telefoon kun je ook een videocursus maken. Maar let wel op. Schenk aandacht aan de video’s. Het is jouw visitekaartje. Immers als je kwalitatief slechte video’s maakt, wordt de kans wel erg klein dat jouw klant een follow up product van je afneemt. Kwaliteit bestaat niet alleen uit beeld en geluid. Ook de inhoud van je video en hoe je jezelf presenteert is erg belangrijk.
Wil je ervaring op doen met het zelf maken van een video cursus, zodat je kwaliteit kunt leveren aan je klanten? Meld jezelf dan aan bij de praktische workshop videomarketing. Of kom bij mij langs en ik maak een professionele videoserie voor jouw bedrijf.