Hoe Ontwikkel En Verkoop Je Een Digitaal Product? [Stappenplan]

Hoe Ontwikkel En Verkoop Je Een Digitaal Product? [Stappenplan]

Hoe ontwikkel en verkoop je een een digitaal product online? In deze blog een handig stappenplan die je door het proces leidt: van idee tot de daadwerkelijke verkoop. Hierdoor voorkom je dat je veel tijd en energie aan het ontwikkelen en uitvoeren van een digitaal product besteed, wat niet verkoopt. Bespaar tijd en begin met het volgen van dit stappenplan.

Steeds meer ondernemers bieden een digitaal product aan of zijn aan het overwegen om een digitaal product te maken. Het is een mooie manier van passief inkomen. Immers als je één keer een digitaal online product hebt gemaakt, kun je deze tien, twintig of wel duizend keer verkopen.

Toch zijn er nog veel ondernemers die denken even een digitaal product op te zetten. Ze steken er veel tijd en energie in, zonder dat ze ervaring hebben op dit gebied. Resultaat: het product is klaar, maar niemand heeft interesse in het product. Dit wil je dus voorkomen. Als je de volgende stappen goed doorloopt, moet het zeker lukken.

 

Het ontwikkelen en voorbereiden van een digitaal online product

Als ondernemer heb je vast ideeën over het product wat je wilt verkopen. In je gedachten heb je het product al klaar en zie je dat er betaald wordt en het product afgenomen wordt. Je weet zeker dat er behoefte is aan je product.

Een digitaal product ontwikkelen begint met een idee

Een digitaal product ontwikkelen begint met een idee

Stel jezelf dan de vraag: waaruit blijkt dat er behoefte is voor het digitaal product wat je wilt maken? Heb je veel vragen gehad van klanten over het onderwerp? Speelt het in op toekomstige ontwikkelingen? Heb je het bij de concurrent gezien (ja, dan is er waarschijnlijk markt voor)? Is het al op de markt? Past het bij jouw doelgroep?

Afijn, ik adviseer je om eerst marktonderzoek te doen naar de behoefte. Benader bestaande klanten en vraag wat ze van jouw idee/product vinden? Zouden ze het kopen? Wat willen ze zeker terug zien in je product? Spar ook met bekenden/vrienden die helemaal niets met jouw nice/markt hebben. Dit kan erg verhelderd werken, omdat je dan echte eye-openers krijgt.

Evalueer na het marktonderzoek. Is er behoefte? Krijg je positieve reacties? Wat voor vragen over het product heb je gekregen? Als je zelf gelooft in je product en dit geloof is versterkt door het marktonderzoek, dan kun je door. In het andere geval moet je misschien je product bijstellen of besluiten om niet door te gaan (kosten, baten afweging).

 

Maak een programma

Dan volgt de volgende stap. Het uitwerken van je idee (en de feed-back die je gekregen hebt) tot een programma. Maak een programmaopzet met hoofdstukken. Licht kort toe wat de “cursist” per hoofdstuk leert en wat het resultaat zal zijn als het hoofdstuk gevolgd is.

Voorkom de valkuil die heel veel ondernemers maken: begin klein en biedt een duidelijk gekaderd onderwerp aan. Als dit je eerste digitale product is, biedt het dan aan als instapmodel. Een klein (maar wel zeer waardevol) product voor een kleine prijs. Hierdoor kweek je ervaring en voorkom je dat je 3 maanden aan een product hebt gewerkt, waar geen interesse voor is.

 

Onderscheidend en belofte aan de klant

Het is belangrijk om jouw product onderscheidend te maken. Naast het feit dat er al vast een soortgelijk digitaal product op het internet zal bestaan, willen de kopers ook uniekheid. Het liefst pronken ze er mee. Probeer dus een onderscheidend vermogen toe te passen.

Bepaal hoe je jouw digitaal product uniek maakt

Bepaal hoe je jouw digitaal product uniek maakt

Verder is het belangrijk om een hoofdbelofte aan de klant te kunnen doen: wat levert jouw digitaal product als resultaat? Wat levert het op? “What’s in it for me”? Het moet een duidelijk en krachtig resultaat zijn. Een resultaat waar aspirant kopers warm van worden. Een resultaat wat ze wel moeten hebben.

 

Hoe bied je jouw digitaal product aan?

Als je een programma hebt opgezet, moet je bepalen hoe je jouw digitaal product aan biedt. In een e-book? Met een trainingsvideo serie? Of misschien ouderwets gewoon per post (in usb stick of dvd’s).

Mijn advies is om video echt te overwegen. Het is erg gebruiksvriendelijk voor jouw klant. Druk op de knop: en kijken. Daarnaast is video eigenlijk al niet meer weg te denken bij informatieoverdracht. Met video kun je dingen makkelijker uitleggen dan bijvoorbeeld met een e-book. Tot slot blijft de informatie ook beter hangen. De zintuigen worden door beeld, geluid, tekst en emotie geprikkeld (als je persoonlijke video’s maakt).

Pas ook deze 5 trainingsvideo’s tips toe en toon expertise in je video. Denk uiteraard ook na over het soort video wat je gaat maken.

Hoe beter en makkelijker de informatieoverdracht, hoe groter de kans dat de klant die het instap digitaal product heeft gekocht, het vervolg product van je afneemt.

 

Het verkopen van je digitale product online

Nadat je de opzet hebt gemaakt van je programma. Hebt bepaald in welke vorm je het product wilt aanbieden, is het tijd om te verkopen. Ik hoor je zeggen: en het product maken dan? Dat doen we later. Waarom? We moeten eerst af tasten of er daadwerkelijk afnemers zijn van het digitale product wat jij wilt verkopen. Om dit te kunnen aftasten is een goed gevulde mailinglijst onontbeerlijk.

Door eerst na te gaan of er echt animo is voor het ontwikkelde digitale product, kunnen we ons tijd en moeite besparen. Immers als er nul afnemers zijn, besparen we ons de moeite om het product verder te ontwikkelen.

Uiteraard breng je jouw product onder de aandacht van je mailinglijst door een lancering. Je hebt dan een goede verkooppagina met de juiste lengte nodig. Voordeel van deze constructie is dat je bij de lancering ook vragen krijgt van geïnteresseerden. Uit deze vragen kun je doorgaans ook de behoefte filteren. Deze behoefte kun je dan weer gebruiken om je programma aan te passen, waardoor jouw programma meer in speelt op de behoefte van de markt.

Tot slot kun je wel overwegen om het eerste deel van je online product; het hoofdstuk 1 zeg maar, al wel kant een klaar te hebben. Dit kun je dan gelijk voorschotelen aan degene die geautomatiseerd je product heeft gekocht.

 

Bonussen bij de verkoop

Veel ondernemers bieden bonussen aan bij de verkoop van het product. Dit heeft te maken met verkooptechnieken, maar kan ook averechts werken. Zorg bij bonussen altijd er voor dat het een toegevoegde waarde heeft op het digitale product wat je verkoopt. Als je digitale product “appels” zijn, dan moet je als bonus dus geen peren geven. Een gratis e-book hoe maak je de ideale appeltaart is daar integen dan wel een goed verlengproduct.

Een bonusproduct moet passen bij het digitale product wat je aanbied

Een bonusproduct moet passen bij het digitale product wat je aanbied

 

Duidelijke prijsstelling

Houdt het duidelijk en overzichtelijk. Kies bij voorkeur voor één prijs en werk niet met ingewikkelde constructie’s. Ingewikkelde constructie’s: dit product kost 97 Euro. Als u dat product er bij koopt, krijgt u dit product voor 67 Euro. Wil je toch iets met kortingen doen, dan kun je het beste je product aanbieden in minimaal en maximaal product. Bijvoorbeeld basis, premium, excellent.  De pakketten lopen qua prijsstelling, maar ook qua wat je krijgt op.

 

Je hebt je online digitaal product verkocht en dan?

Zoals hiervoor aangegeven begint het feitelijk dan pas. Je moet je product bijschaven en nog meer afstemmen op de behoeften en verwachtingen van de koper. In dat geval kun je er voor kiezen om per mail of via een besloten Facebookgroep te vragen waar de behoeften liggen. Wat de vragen zijn? Wat de klant verwacht van het pakket. Uiteraard verlies je hierbij niet de belofte die je hebt gedaan, voordat de klant het product af nam.

Uiteraard geldt hiervoor: hoe groter het digitale product, hoe meer je waarschijnlijk bij moet schaven. In dat kader is het dus ook goed om altijd met een klein product te beginnen.

 

Ondersteuning, support en helpdesk

Tegenwoordig kom je er bijna niet onderuit om een helpdesk te hebben. De klanten die je digitaal product hebben afgenomen, willen laagdrempelig vragen kunnen stellen. Enerzijds als ze ergens niet uit komen. Anderzijds om het maximale uit jouw online product te halen.

Het is dan ook een bonus die eigenlijk standaard is. De meeste ondernemers geven bij een digitaal product een bonus van een helpdesk: dat krijg je er gratis bij.

Sommige ondernemers vinden de helpdeskfunctie maar lastig. Ze verkopen liever het product, zonder “gezeur” van nazorg. Dit kost energie. Moeite en tijd. Toch is het erg belangrijk om de voordelen van ondersteuning, support en helpdesk te zien. Uiteraard is het erg klantvriendelijk. Goede service staat voor goede reclame voor jouw bedrijf. De kans wordt groter dat de bestaande klant opnieuw een product of dienst van jou af gaat nemen. Toch is het allerbelangrijkste dat je met vragen en feed-back van je klanten je product beter kunt maken en meer in kunt spelen in de markt. Zo kun je dus op een makkelijke manier versie 2.0 van je online product lanceren die nog beter is afgestemd op de behoeften en wensen van jouw doelgroep. Gevolg hiervan is dat je van je versie 2.0 waarschijnlijk meer verkoopt.

Geef wel duidelijk aan tot wanneer de helpdesk geldt. Is het onbeperkt of alleen tot bijvoorbeeld 30 dagen nadat je het product hebt gekocht?

Helpdesk noodzakelijk kwaad of een uitgelezen kans

Helpdesk: noodzakelijk kwaad of een uitgelezen kans

 

Video: het kan je online digitaal product maken of breken

Zoals eerder aangegeven kom je bij een digitaal product bijna niet meer onder video uit. In ieder geval als ondersteuning van je product, maar het kan ook perfect dienen als totaalproduct: je levert je hele online product in videovorm.

 

Toch zie ik veel ondernemers die video verkeerd inzetten voor hun online product. De video’s zien er amateuristisch uit. Informatie wordt niet overgebracht en de video’s zijn te langdradig. En ik geef toe, het is ook makkelijk om even een video te schieten. Maar daar ligt juist de valkuil. Door de laagdrempeligheid om zelf video’s op te nemen, wordt er te weinig aandacht besteed aan kwaliteit. Terwijl kwaliteit (zowel van de inhoud als uitstraling van het aangeboden materiaal) erg belangrijk is voor een “follow up” product. Als je een kwalitatief goed product levert, zal de klant sneller geneigd zijn opnieuw iets van jou te kopen.

 

Bij kwaliteit speelt onder andere mee dat de video technisch goed moet zijn. Daarnaast moet de video begrijpelijk zijn en moet je voorkomen dat kijkers afhaken.

 

Afijn bij het maken van video’s voor je digitaal online product, komt veel meer bij kijken dan dat je in eerste instantie denkt. Wil je ook goede kwaliteit video’s (zowel qua uitstraling als qua inhoud) voor jouw online product? Neem dan vrijblijvend contant met mij op. Eventueel kunnen we ook een Skype sessie doen om jouw vragen te bespreken.

Op naar een succesvol digitaal product voor jouw bedrijf.

Over de schrijver
Reactie plaatsen