Opvallen Op Internet Tips [Zo doe je dat]

Wil je met jouw bedrijf opvallen op internet? Pas dan de volgende 7 tips toe en creëer meer naamsbekendheid.

Wat is opvallen?

Met opvallen op het internet bedoel ik dat je onder de aandacht komt van je doelgroep. Dat je online meer klanten aantrekt. Dit hoeft niet per sé op een gekke manier te zijn. Het volgende korte interview met Manuel Naaijen is een goede introductie van dit artikel over “Opvallen op het internet”:

Opvallen hoeft niet per sé groots te zijn. Manuel: “Het klinkt heel gek, maar video is een vorm van gek doen. Er zijn maar heel weinig ondernemers die video toepassen. Gek doen wil niet altijd zeggen dat je extreem gek moet doen. Vaak hoef je maar een klein dingetje anders te doen dan je concurrenten of je collega’s , waardoor je al opvalt. Dat kan juist video zijn.”

 

Goed. Je was vast op zoek naar tips. Dus daar komen de 7 tips.

 

Tip 1: Bloggen

Waarschijnlijk heb je dit artikel aangeklikt, omdat het in de top 3 van de zoekresultaten stond. Hoe komt dit artikel in de top 3? Door te bloggen. Hierdoor kom je bovenaan de zoekresultaten van Google en val je op (ten opzichte van bedrijven die niet bloggen).

Toch is bloggen iets van de lange adem. Dat is ook gelijk het grote nadeel en valkuil waar de meeste ondernemers intrappen. Ze maken een paar blogs en zien geen resultaat in de zoekmachines. Gevolg: ze geven het op.

Het klopt. Eén of twee blogs zet geen zoden aan de dijk. Je moet consequent bloggen. Denk aan één keer in de twee weken. Daarnaast moet je blog waardevolle informatie bevatten voor je doelgroep. Wil je gaan bloggen voor je bedrijf, bekijk dan even deze blogtips.

 

Veel energie en tijd: 300 blogs in 3 jaar

Wat levert bloggen nu eigenlijk concreet op? Als ik naar mezelf kijk: ik heb van 2013 tot 2016: 300 blogs gemaakt. Dit levert mij in 2016 gemiddeld 300 unieke websitebezoekers op. Anno 2018 zit ik op rond de 500 unieke websitebezoekers per dag.

In de volgende video leg ik mijn ervaring uit over het bloggen:

Bloggen is een lange termijn strategie…maar trap niet in de valkuil waar ik in ben getrapt (zie video)

 

Tip 2: Mailinglijst

Als je online meer wilt opvallen, ontkom je er niet aan om een mailinglijst op te bouwen. Immers met een mailinglijst bouw je persoonlijk contact op met je doelgroep. Een mailinglijst is nog steeds het marketingmiddel met het hoogste rendement qua doelgroep bereik. Als ik kijk naar mijn eigen mailinglijst is het openingspercentage gemiddeld zo’n 30%. Ter vergelijking: het klikpercentage van een  Facebookcampagne lag in 2017 in Nederland onder de 1%.

Via je website kun je websitebezoekers op je mailinglijst krijgen. Het is dus belangrijk om tip 1 te volgen, om zo meer websitebezoekers te krijgen.

 

Tip 3: Facebook (live) video

Video wordt steeds belangrijker op Facebook. Immers video’s worden veel meer getoond op tijdlijnen, dan foto’s en/of tekst. Hierdoor val je dus meer op, ten opzichte van foto’s en/of geschreven berichten.
Daarnaast wordt videocontent gewoon meer “geconsumeerd” op Facebook. Ga jezelf maar na: waar kijk jij naar op Facebook?

 

Maar ja: hoe pak je dat nu precies aan? Facebook video? In de volgende video tip 1 uit de serie “10 Facebook Videomarketing Tips“:

Is deze video wel goed opgenomen in dit blogartkel? Kijk snel en ik verklap het geheim (wat jij ook kunt toepassen).

 

Tip 4: YouTube

Wil je vooral opvallen bij de jongeren? Dan moet je zeker inzetten op YouTube. YouTube is namelijk de grootste videozoekmachine van de wereld. Ga maar na. Als je wilt weten hoe je een kruimeltaart maakt: dan zoek je het op in YouTube.

Dat laatste is een belangrijk gegeven. “How to” filmpjes zijn erg populair. Daarnaast zijn er nog maar vrij weinig zelfstandig ondernemers echt actief op YouTube. Kijk eens naar je concurrenten. Gebruiken zij YouTube? Wordt YouTube weinig gebruikt in jouw branche? Dan is dit een uitgelezen kans voor jouw bedrijf om op te vallen (in jouw branche).

 

Tip 5: Videoactie

Met videoactie bedoel ik dat je als bedrijf iets weggeeft of verloot met video aan klanten of geïnteresseerden. Dit soort acties trekken altijd de aandacht, al helemaal als je het op een originele manier weet te doen. Hieronder enkele voorbeelden.

 

 Tip 5 #Voorbeeld 1: Offline combineren met online: visitekaartjes

Wil je een keer een origineel opvallen tijdens een netwerkborrel? Denk dan eens aan je visitekaartje. Dit kan een leuk startpunt zijn, om iedereen die je bent tegengekomen beter aan je te binden.

Hu…, denk je misschien: meestal belanden visitekaartjes toch tussen al die andere visitekaartjes. Toch kan het ook anders. In 2013 tijdens de Business Bootcamp had ik het volgende gedaan. Mijn verhaal van destijds:

“Ik had zelf nog geen visitekaartjes, omdat ik pas 1,5 maand geleden begonnen ben met de opzet van dit bedrijf. Met prioriteit lag niet bij visitekaartjes en logo’s bedenken. Feit was dat ik voor het grote evenement (Business Bootcamp) geen visitekaartjes had. Hoe ga ik dit nu oplossen in combinatie met opvallen (dacht ik bij mezelf)? Uiteindelijk ben ik gekomen op een kaartje cq bon. Gewoon geprint op kleurpapier. Dus niet de kwaliteit van een visitekaartje.

Om op te vallen heb ik een actie gekoppeld aan het kaartje. Rechtsonder had ik op elk kaartje een cijfer geschreven. Als ik het kaartje aan iemand gaf, vertelde ik erbij dat ze met dit kaartje kans maakte op een gratis video voor hun bedrijf. De trekking zou dinsdag 8 oktober 2013 zijn. Op het kaartje stond ook mijn YouTube kanaal en trekkingsdatum.

Ik had 59 kaartjes uitgedeeld.”

In het volgende filmpje doe ik de trekking:

 

Tip 5 #Voorbeeld 2: Online mogelijkheid: mijlpaal

Je kunt een actie zomaar doen of koppelen aan bijvoorbeeld een mijlpaal.

In deze video gaf ik iets weg als bedankje dat ik 250 YouTube abonnees heb bereikt.

Uiteraard doe je de prijsuitreiking ook met video:

 

 

Tip 5 #Voorbeeld 3: Online mogelijkheid: raadsel

Deze van Maikel Latour is erg origineel. Zowel de actie zelf, als het cadeau.  Ik zou zeggen een win-win actie voor Maikel. Win 1: opvallen, omdat je iets gratis weggeeft. Win 2: Hij wordt door de winnaar belangeloos gepromoot 🙂 Ik mis wel de einddatum tot wanneer je mee kunt doen:

 

Tip 5 #voorbeeld 4: Online mogelijkheid: teruggeven aan de kijkers

Dit is een origineel idee om je kijkers/ YouTube abonnees meer bij je YouTube kanaal te betrekken als een soort winactie:

 

Tip 6: Je eigen persoonlijkheid

Vooral als je zelfstandig ondernemer bent is dit de manier om op te vallen op het internet: online jezelf laten zien! Met video. Kom zelf in beeld als je filmpjes gaat maken voor je bedrijf! Jij bent het gezicht en visitekaartje van jouw bedrijf. Mensen doen zaken met mensen. Een persoonlijke video komt het kortste bij “real life” contact.

Maak persoonlijke filmpjes! Het is veel fijner om informatie van jou als persoon te krijgen dan informatie van je bedrijf.

Natuurlijk is dit makkelijker gezegd dan gedaan. Om jezelf aan de hele wereld online te laten zien. Hoe kom je over in het filmpje? Wat denken anderen van mij? Ben ik wel spontaan genoeg? En dan heb ik het nog niet over de spanning en ongemakkelijkheid tijden het opnemen van het filmpje. Toch kun jij ook vol zelfvertrouwen voor de camera stralen als je deze 7 tips toepast.

 

Tip 7: Zorg dat je onthouden wordt

In het begin van dit artikel zag je dat ik Manuel interviewde. Manuel is een ster in filmpjes maken waarbij hij dingen uitlegd en spiegelt aan de hand van een praktisch voorbeeld. Een erg goed voorbeeld hierin vind ik het volgende filmpje. Hierin legt hij uit hoe je offline en online beter onthouden wordt en dus meer gaat opvallen:

Manuel legt praktisch uit, hoe je beter onthouden wordt als ondernemer 

Uiteraard zit er wel een grens aan het onderscheiden. Een goede afweging en balans tussen “beter onthouden worden” en “jezelf belachelijk maken” is wel op zijn plaats.  Duidelijk is wel dat als je je kop boven het maailveld uitsteekt, je als ondernemer beter onthouden wordt.

 

Opvallen op het internet met video?

Zoals je in dit artikel hebt kunnen lezen en zien, speelt video een steeds belangrijkere rol om meer op te vallen op het internet. Wil je ook aan de slag met filmpjes maken voor je bedrijf? Volg de praktische workshop videomarketing.

Over de schrijver
Reactie plaatsen