Presenteren Voor De Camera Tips : 10 Videopresentatie Tips
09 november 2015 

Presenteren Voor De Camera Tips : 10 Videopresentatie Tips

Presenteren voor de camera: hoe doe je dat? Waar moet je rekening mee houden? In deze blog 10 handige tips voor ondernemers die zelf willen presenteren voor de videocamera.

Presenteren voor de camera tips

Steeds meer ondernemers hebben door dat videomarketing steeds belangrijker wordt voor de vindbaarheid en herkenbaarheid van hun bedrijf. Met name zelfstandig ondernemers laten hun gezicht steeds vaker zien voor de videocamera. En dat is een goede zaak. Het zorgt voor herkenbaarheid en vertrouwen. Toch is het presenteren voor de videocamera wat anders dan een gesprek in de kroeg met een bekende. Daarom deze handige tips die je direct kunt toepassen voor jouw persoonlijke presentatie voor de videocamera.

Tip 1: Goede voorbereiding

Een goed begin is het halve werk. Dit geldt zeker voor het maken van persoonlijke video’s. Weet wat je gaat vertellen. Voorkom zwalken. Maak vooraf een script.

Tip 2: Actieve houding

Door een actieve houding, komt je video energieker over. Hierdoor blijven je kijkers er beter bij. Voelen ze meer connectie.

Presenteer bij voorkeur staand. Sta stevig op de grond. Benen iets uit elkaar. Handen niet in je zakken of achter je rug. Laat je armen met je handen langs je lichaam. De armen en handen gebruik je dan automatisch om je tekst te ondersteunen. Hierdoor komt je boodschap nog beter over.

Tip 3: Vertel begrijpelijk

Door begrijpelijk te vertellen, maak je het de kijker makkelijk. De kijker hoeft zo minder moeite te doen om je te volgen. Hierdoor voorkom je dat de kijker afhaakt en je video weg klikt. Pas deze negen tips toe voor een begrijpelijke video.

Tip 4: Kom gepassioneerd over

Vertel spontaan en met 200% energie. Het energielevel moet van het beeldscherm afspatten en de kijker moet echt het gevoel krijgen dat je gepassioneerd bent over hetgeen je vertelt. Door gepassioneerd over te komen, geef je energie aan de kijker. Hierdoor krijgt de kijker een goed gevoel en zal langer blijven kijken naar je video.

Tip 5: Kijk recht in de camera

Veel ondernemers hebben moeite om tegen een camera te praten. Het is een apparaat en zegt niets terug. Toch is het goed om jezelf te realiseren dat er achter de lens een persoon staat. Dat je tegen een persoon praat. En dat is ook zo, want de kijker wil contact met je maken door recht in je ogen te kijken. Alleen dan neemt de kijker je serieus en wordt de kijker niet afgeleid met bijzaken.

presenteren voor de camera tips

Kijk in de videocamera. Lach. Straal. Geef jezelf 200%

Tip 6: lees niet voor

Het oplezen van de tekst is makkelijk. Je hebt een krachtige tekst en vergeet geen woord. Toch wordt het herkend door de kijker. Je video wordt er veel minder spontaan van. Al helemaal als je oogjes van links naar rechts bewegen. Beter is dus om de tekst uit je hoofd te doen en spontaan te vertellen voor de videocamera. Dit komt veel krachtiger en energieker over.

presenteren voor de videocamera

Een spontane video krijg je niet door het oplezen van de tekst

Tip 7: juiste opbouw van je video

Bouw je video op de juiste manier op. Met een sterk begin. In het midden vertel je jouw boodschap en je sluit af met een call to action. Kijk hier voor de 4 tips voor een goede opbouw van je video.

Tip 8: trek opnieuw de aandacht

In tegenstelling tot presentatie voor een publiek in een zaal, is de kijker van een video snel afgeleid. Het blijkt zelfs dat de kijker na 10 seconden opnieuw geprikkeld moet worden, wil je voorkomen dat de kijker van je video afhaakt. Als je deze 4 handige tips toepast, trek je zeker de aandacht van de kijker in jouw video.

Tip 9: Spreek niet te snel

Praat iets langzamer voor de camera, dan dat je normaal doet. Een andere optie is dat je normaal praat, maar dat je met ondersteunende teksten in je video gaat werken. Dit alles voor een goede begrijpelijke video.

Tip 10: Doe een warming up

Het presenteren voor de videocamera kun je vergelijken met sporten. Je kunt niet gelijk een halve marathon gaan lopen. Je moet eerst een warming up doen. Dit geldt ook voor een videopresentatie. Vooral als je weinig ervaring hebt, is het goed om eerst een kwartiertje wat proef te draaien. Vertrouwd te raken voor de camera. Je zult merken dat je dan ook minder nerveus wordt. Ontspannender overkomt. Heb je cameravrees? Pas de dan deze tips toe.

Wil jij een professionele video waarmee je jezelf goed presenteert?

Goed voor de dag komen in een video? Een video die voor jouw bedrijf werkt? Neem dan contact met mij op.

Over de schrijver
Bart Hordijk
Door

Bart Hordijk

op 03 Sep 2018

Erg nuttig, bedankt Theo!

Theo de Kleijn
Door

Theo de Kleijn

op 04 Sep 2018

Graag gedaan Bart.

Reactie plaatsen