Presenteren voor de videocamera. Ik zie ze steeds meer: video’s gemaakt door ondernemers waarbij de oogjes van de ondernemer van links naar rechts bewegen. Is het verstandig om tekst op te lezen in een persoonlijke video voor je bedrijf? In deze blog het antwoord.
De perfecte video
Je wilt een perfecte video. Zonder gestotter. De juiste woordkeuze. Geen ehh. Geen versprekingen. Alles behandelen wat je wilt behandelen. Geen stilte in je video. Goede tekst.
Het oplezen van de tekst vanaf een teleprompter is dan een goede uitkomst voor jou. Vanaf een schermpje de tekst oplezen. Dit schermpje is steeds meer een i-pad die boven of onder de camera wordt geplaatst. Op het schermpje loopt de tekst volgens een vooraf ingestelde snelheid af.
Maar is de video wel zo perfect als je denkt?
Oplezen van tekst in je video: verstandig voor je presentatie voor de camera?
Stilstaan. Geconcentreerd naar de tekst kijken. De tekst oplezen. Het doet afbreuk aan de spontaniteit. Je filmpje wordt er niet losser door. Sterker nog. Het wordt vrij monotoon.
De kijker ziet dat jouw ogen telkens van links naar rechts gaan. Heeft door dat je de tekst aan het oplezen bent. Erg jammer, want dit doet ook nog eens afbreuk aan de geloofwaardigheid van je verhaal. Kijkers krijgen door dat je “een boek” aan het lezen bent, terwijl het uit je hart moet komen. Ongedwongen. Zoals je ook tegen een goede vriend een praatje maakt, over wat je meegemaakt hebt. Dan lees je toch ook niet voor uit eigen werk?
Niet zo verstandig dus dat oplezen.
Verspreken en stiltes mogen in een video
Een video hoeft niet perfect te zijn. Al helemaal niet als je persoonlijke video’s maakt voor je bedrijf. De kijker mag best ervaren dat je een persoon van vlees en bloed bent. Dat ook jij jezelf wel eens verspreekt. Uh zegt. Wel is het handig als je een duidelijke structuur in je video hebt.
Conclusie:
Gebruik een teleprompter als steun voor je verhaal. Zet hier wat steekwoorden op en vertel aan de hand van die steekwoorden je verhaal.
Heb je moeite met het spontaan vertellen van je verhaal, lees dan eerst de zin. Spreek de zin daarna uit voor de camera, zonder naar de zin op de teleprompter te kijken. Werk zo zin voor zin (of liever meerdere zinnen achter elkaar). Al die zinnen ga je daarna knippen en monteren tot één verhaal.
Wil je toch de hele tekst oplezen voor de telepromter ga dan zo ver weg staan van de camera dat de bewegingen met je ogen nauwelijks te zien zijn. Nadeel van dit verder weg staan, is dat je minder connectie maakt met je kijker.
Meer tips over hoe jezelf een goed filmpje maakt? Download dan het gratis E-book: “10 video marketing tips voor beginners”.
Wat is jouw ervaring over filmpjes waarbij ondernemers “voorlezen uit eigen werk”? Laat hieronder jouw reactie achter.
Hay
op 28 Mar 2016Theo de kleijn
op 28 Mar 2016