Smartphone Gebruiken Voor Het Opnemen Van Je (bedrijfs)YouTube Video’s:  Ja of Nee?
28 februari 2014 

Smartphone Gebruiken Voor Het Opnemen Van Je (bedrijfs)YouTube Video’s: Ja of Nee?

Waarom een videocamera kopen, als je al een camera op je mobiel hebt? In deze blog leg ik de voor- en nadelen uit van het maken van een video via je smartphone. Tot slot geef ik je advies of je je smartphone moet gebruiken voor zakelijke video’s/video’s voor jouw bedrijf.

 

Hoe is het ontstaan?

De tijd dat je met een mobieltje alleen kan bellen, ligt allang achter ons. Sinds 2007 is het opnemen van een video, via je mobiel flink in opmars. Ook zijn mobiele telefoons wat voor betreft techniek sterk verbeterd. De duurste versies smartphones (van € 600-€ 700), doen niets onder voor  een videocamera. In dit blogartikel beperk ik me tot het segment smartphones van €70-€250.

 

Geluid

Het geluid van de meeste smartphones doen niet onder van een gemiddelde videocamera. Ook kun je (met een speciale verloopplug) een externe microfoon op je smarphone gebruiken.

 

Belichting

De belichting is redelijk, maar in sommige situaties (zoals tegenlicht en donkere ruimten) laat het duidelijk te wensen over. Ook kun je bij de meeste toestellen de belichting niet instellen.

 

Bij de meeste smartphones kun je kiezen om een lampje op de telefoon als extra verlichting aan te zetten. Dit lampje richt zich wel op een beperkt gebied, maar is voor het doorsnee gebruik voldoende.

 

Zoomen

Nagenoeg alle smartphones hebben alleen een digitale zoom (als je inzoomt neemt het aantal pixels af; je kunt het vergelijken als je inzoomt op een foto in bijvoorbeeld paint). Met een digitale zoom kun je niet “echt” zoomen. Met een videocamera kun je wel (optisch)  inzoomen. Dit optisch inzoomen gaat niet ten koste van de kwaliteit van het beeld.

 

Scherpstelling

De meeste smartphones hebben alleen een automatische scherpstelling. Dit werkt meestal goed, maar in donkere ruimten of bij wisseling van lichtsterkte is de smartphone de scherpte even kwijt. Dit resulteert in een tijdelijk wazig beeld.

 

Videokwaliteit

De meeste smartphones nemen in High Definition op en doen hierdoor zeker niet onder ten opzichte van de videocamera’s. Wel geven de meeste smartphones niet zo’n mooi natuurgetrouw beeld als een videocamera (uitzonderingen daargelaten).

 

Een smartphone met prijsklasse tot € 250 kun je perfect gebruiken om “huis, tuin en keuken” video’s te maken. Ook kun je deze gebruiken voor videoopnamen voor je bedrijf, mits je enkele YouTube video’s per jaar maakt. Maak je meer dan 6 YouTube video’s per jaar, dan is mijn advies om te investeren in een goede videocamera. Immer de kwaliteit van je video is belangrijk voor een goede (eerste) indruk van de kijker. Je video is toch het visitekaartje van jouw bedrijf op YouTube.

 

Een andere optie is om een smartphone te kopen in de duurdere prijsklasse (€ 600 – € 700). Deze smartphones doen niet onder voor videocamera’s in dezelfde prijsklasse. Ook zullen toekomstige smartphones steeds beter (en goedkoper) worden.

 

Wat is jouw mening over het gebruik van een smartphone voor je video-opname? Laat hieronder jouw reactie achter.

Over de schrijver
Reactie plaatsen