Sollicitatievideo: 10 tips Voor Een Goede Sollicitatie Video

Sollicitatievideo: 10 tips Voor Een Goede Sollicitatie Video

Een sollicitatievideo is onderscheidend, origineel en opvallend. In deze blog 10 tips voor een inhoudelijke goede sollicitatievideo. Want een sollicitatievideo heeft veel gelijkenis met het maken van een persoonlijk filmpje voor je bedrijf. Speciaal voor werkzoekenden 10 handige tips.

Solliciteren met een filmpje

Wil je op een originele manier solliciteren bij een bedrijf? Solliciteer dan met een filmpje. Zo val je pas echt op. Je maakt meer kans op de baan waarop je solliciteert. Kijk ook naar het artikel waarin ik alle voordelen van het solliciteren met een filmpje uitleg.

Goed dan. Hier de 10 tips voor als je zelf wilt solliciteren met een filmpje. Komen ze.

Sollicitatievideo: 10 tips voor een goede persoonlijke sollicitatievideo

Tip 1: Goed geluid

Geluid is het belangrijkste van je sollicitatievideo. Zorg er dus voor dat je goed geluid hebt. Bij voorkeur werk je met een dasspeldmicrofoon/externe microfoon. Heb je deze niet, ga dan niet te ver van de camera vandaan staan. Zorg er ook voor dat je in een rustige ruimte opneemt, met geen (of zo min mogelijk) achtergrondgeluid.

Slecht geluid zorgt voor afhakers. Je video wordt snel weggeklikt.

Tip 2: Goed licht

Dat je goed te zien bent is ook belangrijk. Zo kun je tegenover een raam gaan staan. Dan valt het licht uit het raam op jou. Ga dus niet voor het raam staan, want dan wordt je juist donker voor de camera.

Zorg er ook voor dat je zoveel mogelijk licht aan doet. Zet desnoods een bouwlamp erbij, zodat je goed te zien bent.

Tip 3: Onopvallende achtergrond

Jij moet “in the picture” staan. Voorkom afleiding. Rommel op de achtergrond, maar ook een drukke achtergrond zorgen voor afleiding. Kies daarom een rustige gestructureerde achtergrond. Je kunt ook kiezen voor een achtergrond die iets te maken heeft met de baan die je ambieert.

ik wil een sollicitatievideo

Tip 4: Niet bibberen

Zorg ervoor dat de opnamecamera stabiel staat. Film daarom bij voorkeur niet uit de hand, maar gebruik een statief of zet je opnamecamera op een tafel of stapel boeken neer.

sollicitatievideo tips

sollicitatievideo tips

Tip 5: Sta goed in beeld

Gebruik niet te veel hoofdruimte. De hoofdruimte is de afstand tussen de bovenkant van je hoofd en de bovenkader van je beeld. Ook is het belangrijk dat je de camera op ooghoogte zet.

Tip 6: Niet te lang

Maak je video één a twee minuten lang.
Deze sollicitatievideo is dus te lang….(het beeld beweegt (tip 4) en is monotoon (tip 7))

Tip 7: Ben jezelf

Doe jezelf niet anders voor dan wie je bent. Voor de camera staan zal waarschijnlijk wel even wennen zijn. Oefen daarom eerst om vertrouwd te raken om voor de camera te spreken. Lees niet vanaf een blaadje, maar doe je sollicitatievideo in je eigen woorden uit je hoofd.

Kom professioneel en gepassioneerd over. Voorkom dat je monotoon overkomt: varieer in snelheid van zinnen, toonhoogte en laat zo nu en dan een stilte vallen.

ik wil een sollicitatievideo

Tip 8: Je eigen uitstraling

Sta er verzorgd op. Gebruik kleding die bij je past. Sta er stralend en positief op. Geef 200% energie voor de camera. Het is immers ook een soort verkooppraatje, maar blijf dus wel jezelf in de sollicitatievideo.

Tip 9: Kijk in de camera

Niet onbelangrijk voor persoonlijk contact: kijk in de camera. Realiseer je dat je tegen één persoon kijkt en praat.

In deze video krijgt de kijker het gevoel dat de tekst vanaf de zijkant wordt opgelezen. Dit doet afbreuk aan de sollicitatievideo/komt minder persoonlijk over.

Tip 10: videostijl

Uiteraard komen in de video je persoonlijke eigenschappen aan bod. Toch is de opzet van de video ook afhankelijk van (de cultuur van) het bedrijf/nichemarkt waar je solliciteert. Bijvoorbeeld voor een sollicitatie als leerkracht kan de video wat “losser” zijn, dan een sollicitatievideo voor een advocatenkantoor. Het blijft wel belangrijk dat je jezelf kunt vinden in de videostijl en opzet van de video. De video moet echt bij jou passen.

Bonustip

Lees je cv niet op en zorg voor een inhoudelijk goede video. Het heeft geen toegevoegde waarde om je cv op te lezen. Sterker nog hiermee bereik je niet het onderscheidend vermogen wat een sollicitatievideo kan bieden. Vertel over dingen waar je enthousiast van wordt. Vertel over een leuk voorval wat je hebt meegemaakt en wat een relatie heeft met de vacature waar je op reageert. Geef gepassioneerd aan wat je graag doet.

Afijn de inhoud van een sollicitatievideo kan je video maken of breken. Ik adviseer je dan ook om de inhoud altijd te laten beoordelen door iemand die verstand heeft van sterke teksten en/of het maken van sollicitatievideo’s.

Wil je een professionele sollicitatievideo laten maken, die niet te duur is, inhoudelijk sterk is en die echt iets voor je oplevert? Klik hieronder op de button:

ik wil een sollicitatievideo

Over de schrijver
Rowdy Groothedde
Door

Rowdy Groothedde

op 07 Oct 2014

Hoi Theo,Leuk en informatief artikel!Voor mensen die druk aan het solliciteren zijn is dit zeker een uitkomst!

Theo de Kleijn
Door

Theo de Kleijn

op 07 Oct 2014

Hoi Rowdy,Bedankt voor je reactie. Ik hoop inderdaad een bijdrage te hebben geleverd met dit artikel aan mensen die een videosollicitatie willen gaan doen.Groetjes, Theo de Kleijn

Reactie plaatsen