Sollicitatievideo Maken: Veel Fratsen Toepassen Of Doe Maar Normaal?
01 november 2015 

Sollicitatievideo Maken: Veel Fratsen Toepassen Of Doe Maar Normaal?

Je wilt een sollicitatievideo maken. Je denkt na over de uitstraling van de video. Moet je dan veel video-effecten toepassen en een flitsende sollicitatievideo maken? Of juist een normale video toepassen? “Naturel” zeg maar. In deze blog leg ik uit welke videostijl jij het beste kunt toepassen voor jouw sollicitatievideo.

Als je een sollicitatievideo wilt maken, heb je als het goed is nagedacht over de videostijl. Wat wil je laten zien in de video en op welke manier presenteer je dit aan de kijker. Een flitsende video met veel fratsen? Of juist een “naturel” video: een video zonder effecten; hooguit wat “inzoom” en “uitzoomwerk“.

Er zijn hierin 2 aspecten belangrijk voor de videostijl van een sollicitatievideo:
a. Kies een videostijl die bij jou past;
b. Kies een videostijl die past bij de functie en het bedrijf waar je op solliciteert.

Videostijl die hij jou past

Om te beginnen moet de video die je maakt bij je passen. De tekst en techniek is hierin belangrijk. Net zoals de uitstraling van je video. Je moet aan de kijker laten zien, horen en laten voelen wat voor persoon jij bent.
Als je een uitbundig type bent, dan past een flitsende video beter bij jou dan een “normale” video. Ben je een “doe maar normaal dan doe je al gek genoeg” type: dan is een normale video zonder fratsen de video die bij jou past.
Videostijl die bij de functie en bedrijf past
Houdt bij de stijl van je video ook rekening met de functie en/of het bedrijf waar je (op) solliciteert. Als je solliciteert als advocaat bij een advocatenbureau dan is een uitbundige video nou niet de geijkte stijl. Het is dan juist belangrijk dat je degelijk overkomt. Rust uitstraalt en weet waar je over praat.
Solliciteer je bij een entertainmentburo als receptioniste dan ligt een creatieve flitsende video veel meer voor de hand.

Kijk op de website van het bedrijf waar je solliciteert. Staan hier video’s op? Heeft het bedrijf een YouTube kanaal? Kijk de video’s van het bedrijf en probeer je video daar op aan te laten sluiten. Dit creëert herkenning. Maar pas op: kopieer de videostijl van het bedrijf niet.

Uit de video’s van Klaverblad verzekeringen blijkt duidelijk dat een flitsende sollicitatievideo hier niet passend is

Bij Klaverblad Verzekeringen (bekend van de slogan: “doe maar normaal dan doe je al gek genoeg”) is de videostijl niet flitsend. Verschillende beeldstandpunten en een naturel look maar ook een naturel voorval. Solliciteer je bij dat bedrijf dan kun je dus het beste een video maken met weinig flitsende effecten. Gewoon puur jezelf zijn en storytelling over jezelf is dan een goede strategie. Uiteraard kun je het risico nemen om op te vallen. Om de videostijl juist 180 graden anders te doen, maar dit sluit dus niet echt aan op de huisstijl van dat bedrijf. Hierdoor neem je dus een (groot) risico dat je video verkeerd kan vallen en je juist niet uitgenodigd wordt voor een sollicitatiegesprek.

Welke videostijl je ook kiest: dit is het belangrijkste

Het allerbelangrijkste van de video is dat je jezelf bent. Als jezelf overkomt. Doe jezelf zeker niet anders voor als wie je bent. Doe je dit wel en wordt je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, dan is de kans groot dat de sollicitatiecommissie een deuk oploopt in het vertrouwen. Daarnaast is het uiteraard slecht voor je geloofwaardigheid en eerlijkheid.

Maak je zelf een sollicitatievideo of besteed je het uit?

Met de huidige technieken en apparatuur kun je zo even een sollicitatievideo schieten met je smartphone. Toch komt er veel meer bij kijken: een sollicitatievideo kan je sollicitatie breken of maken. Het spreekwoord “schoenmaker blijf bij je leest” is hierbij zeker van toepassing. Wil je toch zelf een sollicitatievideo maken? Voorkom dan wel de valkuil die veel mensen maken: de sollicitatievideo komt amateuristisch over en bereikt (met de verkeerde inhoud) juist het omgekeerde. Je wordt niet uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, omdat je boodschap verkeerd overkomt. Je niet hebt laten zien dat je alles uit de kast hebt getrokken voor die baan.
Met mijn ervaring met video’s maken en sollicitatievideo’s maken, help ik jou graag aan een sollicitatievideo die echt voor jou werkt. Klik hier om te evaren wat mijn toegevoegde waarde is voor jouw sollicitatievideo.

Over de schrijver
Reactie plaatsen