Stappenplan Vlog Beginnen [Doe je zo]
30 juni 2018 

Stappenplan Vlog Beginnen [Doe je zo]

Je wilt beginnen met vloggen en bent op zoek naar een stappenplan. In  deze blog een handig stappenplan voor als je wilt gaan starten met vloggen voor je bedrijf.

 

Eerst de meest voorkomende twee beginnersfouten

Wat moet je vooral niet doen als je gaat vloggen? In deze 2 vlogs leg ik het praktisch uit:

Dit is hem dan: één van de meest voorkomende vlogfouten

 

Ook deze hoort tot de beginners vlogfouten…. 

Stap 1: Bepaal hoe jezelf en je bedrijf presenteert

Om te beginnen is het de vraag hoe je jezelf wilt presenteren. Wil je die ondernemer zijn die tussen de bedrijven door filmpjes opneemt. Niet zoveel aandacht aan de filmpjes besteed. De inhoud belangrijker vindt dan de uitstraling? Dan kan een filmpje tussen de bedrijven door best.

 

Wil je toch wat meer aandacht besteden aan je filmpje en niet gehaast overkomen? Dan is het beter om de achtergrond van je filmpje te laten matchen met wat je wilt uitstralen voor je bedrijf.

 

Voorbeeld: Een filmpje opnemen in de auto: dit komt toch wat minder over. Ten eerste maak je weinig oogcontact met de kijkers. Ten tweede komt het toch enigszins “tussen de bedrijven door” over. Hierdoor ervaren de kijkers niet dat je extra moeite neemt. Ten derde: je zou geassocieerd kunnen worden met iemand die het altijd druk heeft. Daarintegen kan een filmpje in de auto perfect als je op weg bent naar een evenement en de kijkers mee wil nemen naar dit evenement.

 

Meer tips over de uitstraling en branding van je vlogs vindt je in deze 3 brandingtips.

Bepaal dus waar/in welke setting je jouw vlog wilt opnemen.

 

Stap 2: Wees concreet: behandel één onderwerp

Ik zie regelmatig vloggers die gaan zwalken. Van de hak op de tak. Ze snijden het ene onderwerp aan en gaan dan over op een gerelateerd onderwerp. Oorzaak: ze hebben vooraf niet duidelijk waar ze het precies over willen hebben. Ze beginnen maar en zien wel waar het eindigt. Dit zwalken kun je voorkomen, door maar één duidelijk afgekaderd onderwerp per vlog te behandelen.

Bepaal één concreet onderwerp voor je vlog.

 

 

Stap 3: Bereidt je vlog goed voor

Een goede voorbereiding is het halve werk. Ook bij zakelijk vloggen gaat dit gezegde op. Toch zie ik ondernemers die zich niet voorbereiden. Ze drukken op de knop “record” en gaan ratelen. Gevolg: kijkers blijven er niet bij en haken voortijdig af, omdat het veelste langdradig is. Wil je voorkomen dat jouw kijkers afhaken, pas dan deze 8 tips toe.

Door vooraf duidelijk op een rijtje te zetten wat je wilt bespreken en eventueel te oefenen, komt je vlog veel beter en duidelijker over.

Schrijf in enkele steekwoorden op wat je wilt gaan vertellen. Oefen desgewenst voordat je gaat opnemen of neem het op tot je tevreden bent. Ben in het begin niet te perfectionistisch, maar wees wel waardevol.

Geef waardevolle informatie.Op het internet hebben de meeste kijkers van je filmpje geen tijd (c.q. wordt er niet de tijd genomen). Ze zijn op zoek naar antwoorden op vragen. Als jij niet snel antwoord geeft op vragen, klikken ze je filmpje weg. Kom dus snel ter zake en geef waardevolle informatie waar jouw doelgroep echt iets aan heeft.

Zo is deze vlog waardevol voor ondernemers die het boek “maak ze gek” willen kopen…

 

Stap 4: Bepaal de lengte van je vlog

Zoals bij stap 3 aangegeven, hebben veel kijkers weinig tijd (c.q. zijn snel afgeleid). Een vlog van één, twee; hooguit drie minuten is lang genoeg. Vooral in het begin is het medicijn: kort en krachtig. Anders heb je een grotere kans dat kijkers afhaken. Behandel bijvoorbeeld een veelgestelde vraag van je klanten, die je in een paar zinnen kunt beantwoorden.

 

Stap 5: Zorg voor structuur in je vlog

Zorg voor een inleiding, voorstellen, de boodschap en een call to action. Structuur biedt duidelijkheid aan de kijker. Met deze vier structuurtips moet het zeker lukken.

 

Stap 6: Het doen!

Zo je hebt alles voorbereid. Pak je smartphone. Druk op de “record” knop en ga vloggen. Maak het in de eerste vlogs niet te moeilijk. Mijn advies is om dan nog niet te gaan monteren. Zet gewoon het stuk wat je hebt opgenomen online, of vraag feed-back aan bekenden. Is de vlog wel goed genoeg om online te zetten? Wat vinden ze er van? Let wel op dat het je eerste vlog is. Wees dus zeker niet te hard voor jezelf. Echter als je van veel personen dezelfde opmerking krijgt, is het verstandig om de vlog opnieuw te maken. Neem in je nieuwe filmpje de 2 punten waar het meeste kritiek/ feed-back op was mee. Het is een leerproces. Al doende leert men en dat geldt zeker voor het maken van filmpjes.

 

BONUSTIP: Onderscheid jezelf van de concurrentie

Ben je zelfstandig ondernemer en het gezicht van je bedrijf? Laat dan wat meer van jezelf zien. Denk bijvoorbeeld eens aan een vakantievlog:

 

Hoe begin je met vloggen: de Vlogcursus

Wil je beginnen met (zakelijk) vloggen, maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Hoe je het allemaal moet doen? Wat je moet zeggen? Volg dan de vlogcursus. In de cursus leer je hoe je een kwalitatieve goede vlog maakt, inclusief het technische gedeelte.

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen