Talking Head Video Maken Tips
28 augustus 2018 

Talking Head Video Maken Tips

Hoe maak je een talking head video voor je bedrijf? Een video waarbij jezelf in beeld, pratend te zien bent. In deze blog handige tips om zelf een talking head video te maken.

 

Steeds meer ondernemers beginnen met het zelf maken van zogenaamde “talking head” video’s. Maar ze twijfelen. Waar moet ik beginnen? Waar moet ik het over hebben? Hoe zit het met de techniek?

Ook onzekerheid speelt mee: camera-angst. Ongemakkelijk om voor de camera te staan. Ben ik wel leuk genoeg? Wat zullen anderen van mij vinden? Immers je komt met je gezicht in beeld en iedereen kan je zien.

Afijn genoeg redenen, waarom het er niet van komt om een eigen persoonlijk filmpje te maken. In deze blog handige tips, waardoor jij nu echt kunt beginnen om een talking head video te maken voor je bedrijf. We knippen het in 3 stukken: de voorbereiding, de opnamen en het online zetten. Op naar meer online zichtbaarheid voor jouw bedrijf.

Talking Head filmpje maken

Bij een talking head video, ben je zelf in beeld en praat je tegen de camera

 

De voorbereiding om een talking head video te maken

Een goed begin is het halve werk. Dit geldt zeker voor filmpjes maken. Als eerst ga je nadenken over het onderwerp. Waar gaat jouw filmpje over? Wie ga je helpen? Helpen? Ja. Het is belangrijk dat je waarde geeft aan de kijker.

 

Het ook belangrijk om duidelijk te hebben wie je doelgroep is. Immers als je weet wie je doelgroep is, weet je wat de problemen zijn waar ze mee zitten. Weet je wat hun taalgebruik is. In het filmpje kun je hiermee rekening houden. Je probeert woorden te gebruiken die je doelgroep herkent. Dit zorgt voor een betere connectie.

 

Begin met een makkelijk onderwerp. Denk aan de beantwoording van een veelgestelde vraag. Houdt je eerste filmpje bij voorkeur kort. Maximaal 30 tot 60 seconden. Nog meer inspiratie? Kijk dan eens naar deze onderwerpen.

 

Zorg voor structuur in je video. Een duidelijk begin. Middengedeelte en einde. Schrijf uit wat je wilt gaan vertellen. Stel jezelf ook voor in de video. Vertel kort en krachtig wie je bent en wat je doet. Moeite met uitschrijven? Gebruik dan dit script. In het script wordt je stap voor stap begeleid om een goede tekst en opbouw te maken.

 

Tot slot de apparatuur. Gebruik voor je eerst filmpjes de apparatuur die je hebt. Het gaat om het proeven. Om de ervaring. Het meest voor de hand liggende apparaat is je smartphone.

 

De videoopname van de talking head video

We weten wat we gaan vertellen. Nu gaan we het filmpje opnemen. Doorgaans is dit het punt waar veel ondernemers afhaken. Hoe komt dit? Ze zijn onzeker of hebben camera-angst. Onzekerheid is echt niet nodig. Al helemaal niet als je enkele van deze 7 tips toepast.

Camera-angst overwin je makkelijk als je deze anti angsttips ter harte neemt.

 

Als je klaar bent voor de opname, komt er nog een stukje techniek om de hoek kijken. Zonder te veel in detail te gaan, hierbij de belangrijkste tips voor een eerste filmpje.

  1. Kijk in de lens. Het is aantrekkelijk om naar het opnameschermpje te kijken. Hierdoor kun je zien hoe je praat. Hoe je in beeld staat, maar zie je ook dat je ogen niet recht de kijker aan kijken. Het is veel persoonlijker en je bereikt een betere connectie als je de kijker van jouw filmpje recht aan kijkt. Wat je hier voor moet doen? Gewoon recht in de lens kijken.
  2. Houdt je smartphone horizontaal (zonder zwarte balken). Dus niet je smartphone in de “belstand” zetten.
  3. Zorg voor een juiste positie (zie onderstaande video). Maak ook een keuze of je zittend de video opneemt of staand.
  4. Zorg dat de belichting goed is. Je moet wel te zien zijn. Een tip voor als je buiten filmt. Flim je binnen? Pas dan deze tip toe voor een goede belichting binnen.
  5. Zorg voor een rustige omgeving. Geen lawaai op de achtergrond. Voel je comfortabel.
  6. Leg begrijpelijk uit.
  7. Probeer de video in één keer op te nemen. Eh en ah’s. Versprekingen niet erg. Het gaat er om dat je vertrouwd raakt met de camera en het opnemen.

Voordeel van het opnemen van een filmpje: als het niet goed is, begin je gewoon opnieuw.

In deze video uitleg waar je qua positie op moet letten

 

Ben je tevreden over een take, dan ga je feed-back vragen aan bekenden. Is de video wel goed genoeg om online te zetten? Wat vinden ze er van? Let wel op dat het je eerste filmpje is. Wees dus zeker niet perfectionistisch. Echter als je van veel personen dezelfde opmerking krijgt, is het verstandig om het filmpje opnieuw te maken. Neem in je nieuwe filmpje de 2 punten waar het meeste kritiek/ feed-back op was mee. Het is een leerproces. Al doende leert men en dat geldt zeker voor het maken van filmpjes.

 

Videobewerking

Videobewerking: het knippen van fragmenten. Tekst en logo’s toevoegen. Muziekje eronder. Ik adviseer je om bij je eerste filmpjes niet te veel aan videobewerking te doen. Het knippen van het begin (gedeelte vanaf waar je op de recordknop drukt en begint te praten) en het einde (gedeelte dat je klaar bent met praten en de record knop uitdrukt) is nu genoeg. Begin met gratis videobewerkingsprogramma’s zoals Imovie (voor de Mac) of Moviemaker voor Windows. Het knippen met Imovie is niet moeilijk. Ook voor Moviemaker heb ik een uitlegvideo over knippen gemaakt.

 

Het online zetten

Als je tevreden bent over je filmpje kun je hem online zetten. Doorgaans heb je als ondernemer in ieder geval Facebook. Dus deel hem op Facebook. Heb je een YouTube kanaal? Zet hem dan op YouTube. Nog geen YouTube kanaal? Maak dan eerst wat filmpjes. Als je het leuk gaat vinden en je in ziet dat het naar meer smaakt, maak dan ook een YouTube kanaal aan. Stap voor stap een YouTube kanaal aanmaken is simpel, maar vergt wel even tijd.

 

De stap na je eerste filmpje

Zo we hebben geproefd aan het opnemen van een persoonlijk filmpje. Wil je dat leren hoe je een goede professionele video maakt? Wat je wel en niet moet zeggen voor de camera? Hoe je voorkomt dat kijkers afhaken. Hoe je online meer zichtbaar wordt met video? Schrijf jezelf dan in voor de praktische workshop videomarketing.

Over de schrijver
Reactie plaatsen