Ben jij ook een ondernemer die de kracht van video voor je bedrijf door heeft? Alleen één punt: de technische dingen. Je ziet als een berg op tegen het technische gedoe. Hoe kun je op een eenvoudige manier toch een technisch goed filmpje maken? In deze blog het antwoord.
De Techniek
Wat is eigenlijk de techniek van het film maken? Dit is zeg maar het technische deel. Hoe krijg je goed geluid? Hoe ben je goed te zien? Hoe maak je een kwalitatieve goede video? Hoe moet je bewerken en monteren? Hoe zet je het online? Misschien haak je nu al af, omdat je er als een berg tegenop ziet. Moeilijk. Lastig. Kost veel tijd. Ik ben niet technisch. Lees dan toch nog even verder. Het is echt makkelijker dan je denkt.
Begin bij het begin
Je kunt niet van 0 gelijk naar 100 kilometer per uur. Daar is aanloop voor nodig. In stapjes (schakelen). Ervaring. Kortom begin klein. Pak je smartphone en film gewoon eens jezelf. Maak een korte persoonlijke video, waarin je kort en bondig antwoord geeft op één van de meeste gestelde vragen van je klanten. Ook dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Immers je ziet jezelf in beeld en hebt bij het terugluisteren een heel andere stem dan in werkelijkheid. Kwestie van wennen aan jezelf.
Heb je camera angst? kijk dan even naar deze anti camera angst tips.
Geen camera- angst? Druk dan gewoon op de “record knop” van je smartphone en beantwoord die meest gestelde vraag van je klanten.
Kijk in de lens van de camera
Een makkelijke tip. Vooral in het begin erg vaak vergeten door ondernemers die aan de slag gaan met filmpjes maken voor hun bedrijf. Ga na waar de lens van je smartphone zit. Kijk naar dit gaatje. Kijk dus niet naar jezelf (alleen even bij de start van het filmpje). Voor een goede connectie met de kijker is het belangrijk om de kijker recht in de ogen te kijken. Dit effect bereik je door in de lens van de camera te kijken.
Praat kort bij de camera
Geluid is het belangrijkste van je filmpje. Praat dus kort bij de camera, zodat de spraak goed opgevangen wordt en je hierdoor goed te verstaan bent.
Let wel op je houding. Het is voor de kijker niet fraai als je gezicht beeldvullend op het scherm staat. Zorg bij voorkeur voor een hoofd en een stukje van je bovenlijf in beeld, zoals bijvoorbeeld bij de volgende video:
Deze camerapositie is niet te kort bij, maar ook niet te veraf
Zorg dat je te zien bent
Kwaliteit zit hem ook in zichtbaarheid. De kijker moet jou (als belangrijkste onderwerp in het filmpje) goed kunnen zien. De filmtechnische belichting van de rest (achtergrond) is niet belangrijk. In de volgende video heb ik uitgelegd hoe je op een praktische manier en zonder kosten toch kunt zorgen voor goed licht:
Dat de kijker je goed in de ogen kan kijken is belangrijk
Scherpstellen
Als je een persoonlijke video maakt, moet de camera zijn scherp gesteld op jou. Tegenwoordig hoef je hier eigenlijk weinig voor te doen. Je smartphone pakt dit automatisch op en “kijkt” naar het bewegend beeld in de video. Heeft je smartphone de functie van gezichtsherkenning? Zet deze dan aan. Afijn de techniek staat voor niets!
Horizontaal
Nog zo iets wat vooral bij de beginnende smartphone filmer verkeerd gaat: ze filmen verticaal. Dus in telefoonstand. Echter voor de kwaliteit is het veel beter om horizontaal te filmen. Beeldvullend dus. In de volgende video leg ik nog iets meer uit over de verschillende filmstanden:
Horizontaal filmen is belangrijk als je een kwalitatief goed filmpje wilt maken
Stabiel
Een schokkerig beeld komt amateuristisch en niet goed over. Probeer te werken met een statief of kleine driepoot. Wil je niet investeren? Zie je smartphone dan bijvoorbeeld tegen een stapeltje boeken aan.
Film in één keer
Vooral als je net begint, probeer je film dan in één keer te maken. Voordeel is dat je het filmpje dan niet hoeft te bewerken. Nou ja, eigenlijk moet alleen het begin en einde er even af (wanneer je de camera aan en uit zet)…maar goed als je net begint met filmpjes maken moet je de lat niet te hoog leggen (kleine stapjes). Wil je toch knippen, dan kun je dit doen met Windows Moviemaker. Zie het uitlegfilmpje.
Het online zetten
Het online zetten is niet moeilijk. Al helemaal niet op Facebook. Als je een foto kunt toevoegen aan je Facebook bericht, kun je ook een video toevoegen. Zo simpel is het.
Hulp nodig?
Je kunt zelf wel beginnen, maar kwaliteit is ook een kwestie van feedback. Van de juiste ondersteuning. Van het kunnen terugvallen op ervaring. Vragen kunnen stellen als je ergens niet uit komt. Met de praktische workshop videomarketing maak je een vliegende start met filmpjes maken voor je bedrijf. Ook de filmtechnische kant komt uitgebreid aan de orde.