Tips Om Bedrijven Telefonisch Koud Te Benaderen

Tips Om Bedrijven Telefonisch Koud Te Benaderen

Hoe benader jij telefonisch een bedrijf wat jou en jouw product of dienst niet kent? In deze blog geef ik direct toepasbare tips voor een zogenaamde “telefonisch koude acquisitie”.

 

Koude acquisitie

Om meer klanten te krijgen moet je soms een koude acquisitie doen. Volgens Wikipedia wordt onder “koude acquisitie” het volgende verstaan:
“Een in het bedrijfsleven gebruikte term voor het ongevraagd benaderen van particulieren of bedrijven waarbij de verkoper en mogelijke koper elkaar (nog) niet kennen. Het oogmerk van de verkoper is iets aan de andere partij te verkopen.”

Ik ben het niet helemaal eens met het oogmerk “om te verkopen”. Het oogmerk is dat je de andere partij wilt helpen. Een win-win situatie wilt laten ontstaan: jij verkoopt iets en de andere partij is blij met wat hij krijgt. Doorgaans doen deze situaties zich voor als de andere partij met een probleem zit, waar jij of jouw product de oplossing voor is.

 

Tip 1: Hoe stel je jezelf voor?

Je belt. Het bedrijf of de ondernemer neemt op: “goedemorgen met Pietersen”. Dan reageer je “goedemorgen meneer Pietersen, u spreekt met [jouw persoonlijke naam] van [bedrijfsnaam]. Geef nog niet aan wat je bedrijf doet. Alleen de naam!

 

Tip 2: Vraag toestemming voor het telefoongesprek

Als je tip 1 hebt toegepast, vraag je “Stoor ik u?”. Als het antwoord “nee” is kun je door met tip 3. Is het antwoord “ja”, dan vraag je wanneer je terug kunt bellen.

 

Tip 3: Rust!

Laat “meneer Pietersen” altijd uitspreken. Wacht dan eventjes met het geven van antwoord. Kom rustig over. Niet gestrest of druk. Door rust uit te stralen zet je “meneer Pietersen” niet onder druk. Daarnaast heb je aandacht voor wat hij zegt: “meneer Pietersen” voelt zich gehoord en serieus genomen.

 

Tip 4: Jouw doel

Jouw doel is niet om je dienst of product te verkopen. Bekijk het altijd vanuit de klant. Welke problemen heeft de klant, waarmee jij hem kunt helpen. Jouw doel is dus om de klant te helpen (niet jezelf te helpen aan meer klanten, dit is een verkeerde “mindset”).

 

Uiteraard moet je voordat je belt, onderzoek doen of het bedrijf of de ondernemer mogelijk zit met een probleem, waar jij de oplossing hebt.

 

Tip 5: Benadruk de voordelen voor “meneer Pietersen”

Je kunt zeggen: “Ik wil u graag enkele vragen stellen,  zodat wij samen kunnen kijken wat ik voor u kan betekenen.”

Uiteraard heb je deze vragen van te voren bedacht (en uit je hoofd geleerd). Het gesprek moet soepel verlopen. Aan de hand van de antwoorden op de vragen, ga je na:

  1. Of meneer Pietersen een probleem heeft?
  2. Of jij het probleem van meneer Pietersen kunt oplossen.

 

Tip 6: Je kunt het probleem van “meneer Pietersen” oplossen!

Fijn! Nu moet je meneer Pietersen nog overtuigen van jouw meerwaarde. Geef aan dat jij de oplossing voor het probleem van de klant op kunt lossen. Dat je graag in een persoonlijk gesprek wilt uitleggen wat de meerwaarde van jou is voor het bedrijf van “meneer Pietersen”. Plan samen een datum en tijdstip. Een koude telefonische acquisitie mag zo’n 3 minuten duren. Zorg er voor dat het niet te lang duurt. Zeker niet langer dan 5 minuten.

 

Tip 7: Oefening baart kunst

Veel oefenen en dus gewoon bellen. Houdt altijd het oogmerk van “helpen”, “win-win situatie”, “samen komen we verder” van ogen. Ben beleefd.

 

Heb jezelf nog een tip. Laat jouw tip hieronder achter en maak andere lezers blij!
Alvast bedankt.

Groetjes,

Theo de Kleijn

Over de schrijver
Reactie plaatsen