Storytelling is ijzersterk in online video, vlogs en dus voor de marketing van jouw bedrijf. De kijker raakt onder de indruk van jou. Wordt hierdoor sneller fan van jou. Storytelling draagt dus zeker bij aan de branding van jou als zelfstandige ondernemer. In deze blog 9 handige tips voor storytelling.
Storytelling: eerst de drempel over
Gebeurtenissen die je hebt meegemaakt vertellen. Delen met je kijker. Jezelf kwetsbaar op stellen, door te vertellen over problemen en (diepe) dalen die je hebt meegemaakt. Het is nogal een drempel om jezelf bloot te geven. Aan de andere kant: hoe meer je jouzelf bloot durft te geven, hoe meer fans je krijgt. Meer fans, vergroten de kans dat een kijker een product of dienst van jou afneemt. Maar hoe doe je dat nu?
Laat ik eerlijk zijn: ik ben zelf niet zo van de storytelling. Ik hoef niet zo nodig te vertellen over wat ik allemaal heb meegemaakt. Toch heb ik dit jaar (2015) een echte storytelling video gemaakt. Niet heel erg “diep”, maar wel echt. Vertellen over wat ik heb meegemaakt. In de onderstaande video:
Storytelling: niet echt voor mij weggelegd, maar wel “o zo sterk” om nieuwe klanten aan te trekken
9 Storytelling tips voor ondernemers om toe te passen in online video
Tip 1: Vertel iets waar je doelgroep wat aan heeft
Dat je gisteren naar de dierentuin bent geweest, interesseert jou doelgroep niet. Een probleem waar jouw doelgroep mee zit, interesseert jouw doelgroep wel. Al helemaal als jij vertelt dat je dat probleem ook hebt meegemaakt. Hebt overwonnen. Dat je vertelt hoe je het probleem hebt overwonnen. Laat jouw doelgroep dus van jou leren. Erg sterk en waardevol. Twee vliegen in één klap. Ijzersterk dus om storytelling te combineren met “leerstof”.
Tip 2: Vertel met gevoel
Dit zal voor gevoelsmensen makkelijker af gaan, dan voor personen met wat minder emotie/gevoel (zoals ik). Probeer het gevoel terug te halen. Jezelf helemaal in te leven in de situatie die je hebt meegemaakt. Te vertellen met passie. Hierdoor worden kijkers gegrepen door jouw verhaal. Ervaren ze de echtheid van jouw verhaal.
Tip 3: Probeer wat je vertelt voor je te zien
Als je beschrijvend praat, zal de kijker beelden genereren over hetgeen jij vertelt. Jouw verhaal komt hierdoor nog beter binnen bij de kijker. De kijker heeft zo een nog betere klik met jou.
Ben je minder goed in beschrijvend praten, dan kun je werken met ondersteunende foto’s of plaatjes. Vooral foto’s van jezelf tijdens het proces waar je over verteld zijn ijzersterk.
Tip 4: Laat de kijker jouw kwetsbaarheid ervaren
Het hoeft niet allemaal “Hosanna” te zijn. Je bent een mens van vlees en bloed en maakt fouten. Storytelling wordt veel sterker, als je ook je voor je zwakheden uitkomt en deze bespreekt.
Tip 5: Niet te lang
Maak liever korte video’s over onderwerpen dan één lange. Kijkers haken steeds sneller af.
Door meer afzonderlijke video’s te maken vergroot je de kans op vindbaarheid en kun je meer (video’s) delen met je doelgroep. Zeg nou zelf: het is fijner om elke week een korte inspirerende video te krijgen dan één keer in de drie maanden een video van een half uur.
Een video van tussen de twee en vijf minuten is lang genoeg.
Tip 6: Vertel duidelijk
Jouw storytelling verhaal moet wel begrijpelijk zijn. Volg deze 9 tips op voor een begrijpelijke video.
Tip 7: Pak de aandacht in de eerste 10 seconden
De eerste 5 tot 10 seconden van jouw video zijn belangrijk. De kijker bepaald of hij afhaakt of blijft kijken. Een pakkend begin is dus een must. Creëer daarom herkenning. Jouw doelgroep moet zich herkennen in wat je verteld, maar ook nieuwsgierig worden gemaakt. Bijvoorbeeld: “Ik kreeg geen nieuwe klanten via mijn website, waardoor mijn bedrijf bijna failliet was. Toch heb ik nu een goedgevonden website, die mij dagelijks nieuwe klanten oplevert. In deze video vertel ik aan jou als ondernemer hoe ik dit voor elkaar heb gekregen”.
Tip 8: Vertel jouw verhaal op een locatie wat een directe relatie heeft
Ga terug naar de plaats waar het gebeurd is. Naast dat dit een goed en aansprekend begin is van je video, wordt je storytelling nog sterker door de link van tekst en beeld. Ook kun je in je video enkele shots toepassen van onderdelen van de locatie. Heb je iemand die de video voor je opneemt, dan kun je al lopende over de locatie jouw verhaal vertellen.
Tip 9: Vergeet de call to action niet
Je maakt niet voor niets een video waarin je jouw ervaring vertelt. Je bouwt zo veel “krediet” op bij de kijker. Grote kans dat de kijker zo onder de indruk is, dat hij zo doet wat jij vraagt op het einde van je video. Doe dus “iets” met de kijker op het einde van je video, want zeg nou zelf: het doel van je video is toch om meer klanten voor je bedrijf te krijgen? Pas een call to action toe!
Waarover dan?
Leuk al die tips, maar waarover moet ik nu eigenlijk vertellen?
Enkele suggesties:
Vertel over valkuilen waar je in gestapt bent. Vertel over zaken die je hebt meegemaakt, waar je de ander voor wilt behoeden. Maar ook dromen: waar wil je naar toe? Waar droom je over. Deel je gedachten. Uiteraard wel die dingen die een relatie hebben met je doelgroep.
Aan de slag met storytelling en videomarketing voor jouw bedrijf? Download mijn gratis e-book: “10 videomarketing tips voor beginners“.