4 Tips Om Videobewerking Makkelijker Te Maken
26 oktober 2015 

4 Tips Om Videobewerking Makkelijker Te Maken

Videobewerking: veel ondernemers die zelf video’s maken hebben er een hekel aan. Het (achteraf) bewerken van video’s kost veel tijd, is moeilijk en kost veel energie. In dit artikel leg ik je 4 tips uit, waardoor videobewerking een stuk makkelijker gaat.

Videobewerking: de voordelen

Laten we eerst beginnen met het positieve. Wat zijn de voordelen als je zelf video’s bewerkt? Hier komen ze:

  1. Je kunt stukken die niet goed zijn gegaan, er uit knippen;
  2. Je kunt je video aanvullen met tekst, foto of plaatjes;
  3. Je kunt je video aanvullen met geluid;
  4. Je kunt je video aanvullen met achteraf ingesproken tekst (voice over);

Kortom met videobewerking kun je jouw video krachtiger, mooier en beter maken.

Videobewerking kan je video een stuk mooier maken

Videobewerking kan je video een stuk mooier maken

 

Videobewerking: de nadelen

Natuurlijk zijn er ook nadelen.

  1. Het kost veel energie.
  2. Het is moeilijk.
  3. Het kost veel tijd.
  4. Het is technisch.

Een heel gedoe, dus. Vooral als je er niet van houdt, kan het veel frustratie oproepen.

Dat videobewerking best lastig is blijkt wel uit deze video die ik gemaakt heb. Het is de populairste video van mijn YouTube kanaal en is in 2 jaar bijna 35.000 keer bekeken.
In deze video leg ik uit hoe je met Windows Moviemaker een video kunt knippen.

 

Begin je net met videobewerking en wil je proeven, ervaren hoe het werkt. Pas dan de volgende tips toe, om te voorkomen dat je al te snel de moed opgeeft. Videobewerking op een makkelijke manier. Laten we snel beginnen.

 

Tip 1: Begin met een basic (gratis) videobewerkingsprogramma

Bekende gratis basic videobewerkingsprogramma’s zijn: Windows Moviemaker of Imovie. Dit zijn perfecte videobewerkingsprogramma’s om mee te beginnen.

Eén van de valkuilen van ondernemers die aan de slag gaan met het monteren van video’s, is dat ze een te geavanceerd videobewerkingsprogramma gebruiken. Natuurlijk is het leuk om allerlei “toetsers en bellen” te hebben, maar dit is niet fijn voor de gebruiksvriendelijkheid. Hoe meer mogelijkheden een videobewerkingsprogramma heeft, des te minder gebruiksvriendelijk het is. Pas als je een basic videobewerkingsprogramma’s onder de knie hebt, kun je kiezen voor een uitgebreidere (betaalde) versie.

 

Tip 2: Probeer je video in één keer op te nemen

Een video van één maximaal twee minuten is lang genoeg. Als je zo’n video in één keer maakt, scheelt dit in het bewerken van je video. Je hoeft de video dan alleen in het begin (na het indrukken van de record knop tot begin spraak) en aan het einde (na laatste woord en het uitdrukken )van de video te knippen. De rest kun je er voor kiezen om het zo online te zetten.

Ook kun je zelf de afweging maken of je de video weer opnieuw opneemt als iets verkeerd is gegaan of dat je de opgenomen video toch gebruikt en het (midden)deel wat fout is gegaan er uit knipt. Realiseer jezelf hierbij wel dat je best een keer jezelf mag verspreken. Mag ehhhhen. Als de video overkomt, zoals je tegen een normaal persoon ook praat, is dit perfect en zeker goed genoeg voor de eerste video’s.

Probeer je video in één keer op te nemen

Probeer je video in één keer op te nemen

 

Tip 3: Begin niet te moeilijk – bouw het langzaam op

Bouw alles langzaam op. Dit geldt voor het maken van de video’s, maar ook voor het bewerken van video’s. Begin eerst met een korte video van 30 tot 60 seconden (waarin je bijvoorbeeld antwoord geeft op één van de meest gestelde vragen van je bedrijf of onderneming).

Meer tips over het begin: kijk dan naar mijn artikel over camera-angst en wat moet je zeggen in het begin van een video? 

 

Tip 4: Ervaar of videobewerking wel iets voor je is

“Schoenmaker blijf bij je leest”. Dit geldt ook voor het opnemen van video’s en zeker voor het bewerken van video’s. Het moet niet tegen je werken. Vind je het leuk, edit dan zeker je eigen video’s.

Vind je het moeilijk en lastig? Maak dan een afweging of je het uitbesteed. Zeker als je het gevoel hebt dat je jouw tijd beter met andere zaken kunt besteden (maar tegelijkertijd wel het voordeel van videomarketing ziet).

 

Kan ik jou helpen met videobewerking?

Ieder zijn vak. Dit geldt ook voor videobewerking. Je kunt het zelf doen, maar je kunt er ook voor kiezen om jouw kostbare tijd te besteden aan dingen die je onderneming echt verder brengen en het bewerken van je video’s uit te besteden aan een professional, zoals ik. Neem vrijblijvend contact met mij op voor de mogelijkheden.

 

Over de schrijver
Roos
Door

Roos

op 02 Nov 2018

Hoi Theo, Van wanneer dateert dit artikel?

Theo de Kleijn
Door

Theo de Kleijn

op 18 Nov 2018

Hoi Roos. Dit artikel is ca 3 jaar oud.

Reactie plaatsen