3 Tips Om Jouw YouTube Video Interactief Te Maken Voor Jouw Online Cursus

3 Tips Om Jouw YouTube Video Interactief Te Maken Voor Jouw Online Cursus

E-learning of te wel online opleiden: steeds meer ondernemers bieden online cursussen aan. Van het aanbod online cursussen bestaat ook veel content uit video. Sommige ondernemers gebruiken YouTube voor de hosting van deze video’s. Maar hoe kun je deze YouTube video’s dan interactief maken?

 

YouTube video player gebruiken?

Is het wel verstandig om een YouTube video player te gebruiken voor jouw online cursus? Er zijn voor- en nadelen. In dit artikel heb ik mijn advies gegeven over het toepassen van een YouTube video player voor een online cursus.

 

In YouTube video’s kun je annotaties toepassen om je video interactief te maken. Deze annotaties kun je ondermeer koppelen aan webpagina’s van jouw website (mits jouw website gekoppeld is aan het YouTube kanaal). Annotaties zijn alleen op desktops te zien en niet op mobiele apparaten. Dit is dan ook gelijk het grote nadeel van het gebruik van annotaties.

Een alternatief zijn dan de infokaarten. Echter je kunt maar één infokaart in beeld tonen. Daarnaast staan infokaarten altijd op een vaste plek in beeld (rechtsboven).

Dan de tips om jouw YouTube video met annotaties interactief te maken.

 

Tip 1: Keuzemenu bij vraagstelling

Stel een vraag. Laat 3 keuzemogelijkheden via annotaties in beeld komen. Laat de annotaties zo lang in beeld, als de cursist tijd heeft om een keuze te maken. Elke keuzemogelijkheid kun je dan doorlinken naar een aparte webpagina of video. In die webpagina vertel je dan dat of het antwoord goed of fout is en licht je het goede antwoord toe.

YouTube kan geen overzicht/uitdraai maken van de keuzen die jouw cursist heeft gemaakt. In dat geval blijft het dus behelpen, maar wordt jouw video wel interactiever.

 

Tip 2: Klikbare links toevoegen voor meer informatie

Via annotaties en infokaarten kun je perfect een klikbare link maken in je video naar een andere webpagina. Vooral handig als je in een videoles iets bespreekt wat je al eerder besproken hebt en je de cursist de mogelijkheid wilt bieden om op een makkelijke manier naar die andere les te gaan.

Je kunt er dan ook voor kiezen om het videofragment van die andere les in beeld te laten zien, en hier te werken met een spotlight in YouTube. Zie dit artikel over klikbare video’s maken voor alle informatie over het uitvoeren van deze “beeld in beeld” mogelijkheid.

Link je naar een andere YouTube video, dan kun je die link zelfs zo instellen dat die video vanaf een bepaalde tijd gaat lopen.

Interactieve YouTube video

Een interactieve YouTube video tijdens een online cursus zorgt voor een betere ervaring van de cursist

 

Tip 3: Klikbare link naar een gedeelte in de video zelf

Het kan handig zijn op klikbare links op te nemen naar gedeelten van de video zelf. Denk hierbij aan de inhoudsopgave van de videoles. Je kunt de onderwerpen dan via een annotatie koppelen aan het tijdspad waar dat onderwerp wordt besproken. Bijvoorbeeld op 3 minuut 40 van de video.

Een andere mogelijkheid is om de inhoudsopgave “klikbaar” in de beschrijving van de YouTube video te maken. In deze YouTube video heb ik uitgelegd hoe dat werkt.

 

Meer tips over het interactief gebruiken van video voor jouw online cursus?

Er zijn voor alle video’s basistechnieken die je kunt gebruiken om video’s interactief te maken. Ik beveel je dan ook van harte dit artikel aan, met tips om jouw video interactief te maken.

Over de schrijver
Reactie plaatsen