Je kent ze vast wel: YouTube video’s van ondernemers die even snel zijn opgenomen. De video’s zijn bedoeld om meer klanten aan te trekken, maar werken averechts. Ze jagen potentiele klanten weg. In deze blog de 5 meest voorkomende ingrediënten van een “tussen de soep en aardappelen video”. Zorg ervoor dat jij deze ingrediënten niet gebruikt.
Smakelijk eten!
Mijn “tussen de soep en aardappelen” video:
5 ingrediënten voor een “tussen de soep en aardappelen video”
Ingrediënt 1:
Het hoofdingrediënt: er is geen aandacht aan de video besteed.
Je ziet (en hoort) het aan alles af: voor deze video is geen moeite genomen. Dit is echt dodelijk! De kijker legt immers gelijk een link met je product of dienst. Als aan de video geen aandacht is besteed, wat voor ellende moet het product of dienst dan wel niet geven?
Als je antireclame wilt, moet je dit ingrediënt zeker toepassen in je video.
Ingrediënt 2:
Geen structuur
Zwabberen. Langdradig zijn. Onduidelijk zijn. Veel uhhh. Geen duidelijke boodschap. Allemaal oorzaken van geen voorbereiding.
Beperk je tot één duidelijk onderwerp in een video. Sla geen andere wegen in. Dit leidt af en je video wordt er niet duidelijker op.
Wil je toch meerdere onderwerpen behandelen, maak dan per onderwerp een aparte video. Je kunt in de ene video dan naar de andere video verwijzen. Een andere optie is dat je één video maakt met verschillende afgekaderde onderwerpen die je in hoofdstukvorm behandeld.
Werk met een script.
Ingrediënt 3:
Verkeerde uitstraling
Je kent ze vast wel: video’s die zijn opgenomen in een rijdende auto. Onder het sturen even een filmpje opnemen. 2 vliegen in één klap…. of toch niet…
Kijkers associëren je “setting” met je bedrijf en wat je doet. Als je een video in je auto opneemt, zal een doorsnee kijker denken:
- dat je veel auto rijdt;
- dat je geen tijd hebt (anders zou je de video niet onder het rijden opnemen);
- dat je autoverkoper of vertegenwoordiger bent.
Vooral het tweede punt is “killing”. Je wilt geen winkel waar de winkelier geen tijd voor je heeft/gejaagd overkomt.
Laatst zag ik een video van een (Amerikaanse) ondernemer die tijdens het joggen een video op nam. Tussen het happen naar lucht vertelde hij zijn verhaal op een ongestructureerde manier. Hij was geen sportinstructeur….
Ingrediënt 4:
Slecht of storend geluid
Een kijker moet geen moeite hoeven te doen om naar de video te luisteren. Moet niet afgeleid worden door andere geluiden. Als geluid irritatie gaat opwekken, klikt de kijker de video weg.
Voorbeelden van storende geluiden zijn:
- de spraak is te zacht/niet te verstaan.
- een voorbij rijdende auto.
- het geluid van de zee.
- een grasmaaier.
- pratende mensen op de achtergrond…. en zo kan ik nog wel even doorgaan.
Ingrediënt 5:
Slecht beeld
Kwalitatief slecht beeld, komt gelukkig steeds minder voor, omdat de meeste opname apparaten in high definition opnemen.
Beeld waarbij de ondernemer niet goed of helemaal niet te zien is, komt daarintegen nogal eens voor. Het is erg hinderlijk als je degene die wat vertelt niet in de ogen kunt kijken. De oorzaken van “slecht zicht”, zijn:
- het is te donker in de ruimte waar de video opgenomen wordt.
- de belichting van het opnameapparaat (doorgaans een telefoon) laat te wensen over.
- er is tegenlicht. Als je binnen in een gebouw je video voor het raam opneemt, heb je licht van buiten. Hierdoor val jezelf helemaal weg tegen het licht wat van buiten komt.
Wat realiseren ondernemers die een “tussen de soep en aardappelen video” maken zich niet?
Doorgaans is de video de eerste kennismaking met jou. Een eerste kennismaking maak je maar één keer. Wil jij niet aandachtig, ongestructureerd, onduidelijk in je jogging broek en niet te horen overkomen op potentiële klanten? Ik denk het niet. Schenk om deze reden aandacht aan je video.
In de gratis cursus “hoe maak ik een goede YouTube video voor mijn bedrijf”, leer ik jou hoe je op een eenvoudige en efficiënte manier een YouTube video maakt voor jouw bedrijf. Een video die klanten aan trekt (in plaats van afschrikt). Klik hier om jezelf in te schrijven.
Heb je ook nog een ingrediënt voor een “tussen de soep en aardappelen video”? Laat hieronder jouw reactie achter.