Met Tweeën Filmen Tips: 2 Personen In Beeld Tijdens Instructie of Uitlegvideo

Met Tweeën Filmen Tips: 2 Personen In Beeld Tijdens Instructie of Uitlegvideo

Hoe film je nu met zijn tweeën? Twee personen in beeld. Wat is de houding van beide personen? Hoe presenteer je? In deze blog vijf handige tips voor een duopresentatie voor de filmcamera.

Je wilt met 2 personen in beeld een instructiefilmpje of uitlegvideo maken voor bijvoorbeeld je online cursus. Echter het voelt onwennig. Je hebt eigenlijk geen idee waar je op moet letten. Een kwalitatief goed filmpje vind je belangrijk. Gelukkig heb ik 5 basis handvaten voor je opgesomd.

Tip 1: Kijktechniek

Het filmpje moet natuurlijk overkomen. Gedraag je dus ook zo. Als de ander praat, kijk je de ander aan. Je kijkt dus niet naar de camera. Het voordeel is dat door deze kijktechniek de aandacht nog meer op de persoon komt te liggen die aan het spreken is. Uiteraard kijkt de persoon die aan het praten is wel naar de camera, om zo de kijker er als derde persoon volledig er bij te betrekken. De kijker de volledige aandacht te geven.

Tip 2: Achtergrond

Zorg voor weinig afleiding op de achtergrond. Geen lopende of zittende mensen. Geen opvallende/afleidende dingen. De aandacht moet volledig naar de sprekers gaan. Ga bij voorkeur wel in een omgeving staan die past bij het onderwerp wat je behandeld. Gaat jullie video over het snoeien van een boom, dan is de achtergrond een boomgaard/meerdere bomen.

Tip 3: Presentatie

Zorg dat je elkaar afwisselt. Kijk maar eens naar RTL nieuws of SBS Hart van Nederland. Deze programma’s worden met twee presentatoren gepresenteerd. Kijk eens naar de afwisseling en overname van de gesproken test.

Verder probeer met de kleur kleding die je aan hebt, te contrasteren met de achtergrond. Ook hierdoor blijf je beter onder de aandacht van de kijker.

Meer presentatietips? Kijk dan naar deze 10 presentatietips.

Tip 4: Shots

Wissel af met shots. Totaalbeeld van 2 personen. Als één persoon aan het praten is een close up van die persoon gedurende 10 seconde. Werk ook met shots van het product of onderwerp waar je over vertelt. De instructievideo’s van Festtool vind ik hier een erg goed voorbeeld van:

Een goede instructievideo met afwisselende shots in een passende omgeving

Tip 5: Geluid

Ik zie best veel filmpjes met twee personen, waarbij het geluid heel slecht is. Geluid is het belangrijkste van je instructievideo. Werk bij voorkeur met een richtmicrofoon. Hierdoor moet je camera wel voorzien zijn van een externe aansluiting voor zo’n richtmicrofoon.

Richtmicrofoon om met zijn tweeen te filmen

Richtmicrofoon om met zijn tweeën te filmen

Zelf doen of toch uitbesteden?

Hoe hoog wil je de lat leggen? Als het gaat om een Facebook video, dan komt het niet zo precies. Betreft het een video voor op de homepage van je website of op de site van je meest verkochte product, dan is een goede video belangrijk. Dit geldt ook voor instructievideo’s in online cursussen. Naast het beeld en geluid, bestaat een goede video ook uit een goede opbouw van de tekst. Een tekst die te begrijpen is. Als je een instructiefilmpje toch wilt uitbesteden, neem dan vrijblijvend contact met mij op.

Over de schrijver
Reactie plaatsen