Uitlegvideo met Grafieken: Praktijkvoorbeeld

Uitlegvideo met Grafieken: Praktijkvoorbeeld

Stel: je wilt als ondernemer een pakkende uitlegvideo maken met grafieken. Hoe doe je dat? Waar moet je marketing technisch op letten? In deze blog ontleed ik een video van RTL Z.

Laatst (14 juli 2018) kwam ik de volgende video tegen. De video sprak mij aan vanwege het pakkende onderwerp: wat doen de huizenmarkt de komende 20 jaar? Als bezitter van een eigen woning en een hypotheek wil ik daar wel graag het antwoord op weten. Al kijkende naar de video, viel het mij op dat er componenten in de video zitten die we voor onze videomarketing perfect kunnen gebruiken. In dit blogartikel ga ik die componenten met je langs. Mogelijk kun je bepaalde componenten al toepassen in je volgende marketingvideo’s en bereik je hiermee uiteindelijk betere filmpjes en meer klanten.

Persoonlijk in beeld uitleg geven aan de hand van grafieken

De goede componenten van deze video:

 • Een persoon in beeld verteld. Vooral bij filmpjes van ondernemers verschuilen ze zich nog vaak. Ze zijn niet in beeld te zien. Uiteraard komt aan deze persoonlijke opzet van RTL Z wel een stukje techniek kijken. Je hebt dan eigenlijk een thuisstudio nodig met green screen. Je kunt het ook minder moeilijk maken: je laat de grafiek geheel in beeld zien als je er over verteld.
 • De video begint met een vaststaand en onderbouwd feit.
 • Op de achtergrond worden grafieken getoond, ter onderbouwing van de feiten die verteld worden. Erg goed voor het opnemen van de informatie bij de kijker. Tevens een stukje entertainment.
 • Er wordt een brug geslagen tussen feiten van het verleden en de toekomst: “dat is het verleden, hoe zit het met de toekomst”. Dit is een duidelijke knip. Om deze overgang nog beter tot zijn recht te laten komen, hadden ze kunnen kiezen om een onderbreking te doen. Een geluidje met tekst langs te laten komen. Zoals in mijn onderstaande video:

  Een onderbreking met een geluidje, tekst en bewegend beeld zorgt dat het geheugen van de kijker even wordt gereset. Hierdoor kan de informatie die daarna volgt, beter worden opgenomen.

 • Betrouwbaarheid en reflectie: “Wat zijn de huizenprijzen in 2038? Een eerlijk antwoord: weet ik veel”.
 • Duidelijkheid en eerlijkheid: “Wat ik je niet kan geven is een keihard antwoord. Wat ik je wel kan geven is een analyse.”
 • De analyse wordt begrijpelijk opgeknipt: “De huizenprijs zijn op lange termijn afhankelijk van drie factoren”.
 • De vraag wordt gedurende de video diverse keren herhaald: “Terug naar de kern van dit verhaal: wat doen de huizenprijzen in 2038?”. Erg goed om de aandacht weer even te herpakken.
 • Het verkeerslicht zorgt voor een stukje entertainment. De groene kleur/groen licht zorgt voor vertrouwen/goed gevoel. Alhoewel dit geen verkoopvideo is, kun je dit soort dingen wel toepassen in je verkoopvideo’s. “De signalen staan op groen”.
 • Introduceer een expert. In het filmpje wordt een beurseconoom geïntroduceerd. Erg goed voor de geloofwaardigheid. Ook goed voor de afwisseling van het filmpje.
 • Goede afsluiting met een conclusie. Uiteraard vrij logisch voor dit type video’s.
 • Leuke afsluiting: “Oh ja nog wel even dit…”.

Even los van de inhoud (want daar zal vast iedereen een mening over hebben), een erg goede uitlegvideo. Ook een video die goed inspeelt op de doelgroep: huizenbezitters.

 

Ook aan de slag met uitlegvideo’s?

Wil je ook aan de slag met duidelijke uitlegvideo’s voor je bedrijf? Meer online zichtbaarheid? Volg dan de praktische workshop videomarketing.

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen