8 Valkuilen Voor De Intro Van Persoonlijke Video’s
12 maart 2014 

8 Valkuilen Voor De Intro Van Persoonlijke Video’s

Kijkers hebben geen tijd meer. Ze willen gelijk weten of de video waar ze naar kijken hun probleem oplost. Helaas zie ik vaak verkeerde intro’s (het eerste gedeelte van de video) voorbij komen. Een verkeerd intro, levert een lagere conversie op: kijkers haken in het begin van de video af. Dit wil je niet als ondernemer. In deze blog de 8 meest voorkomende valkuilen die ik zie op YouTube bij persoonlijke video’s die ondernemers publiceren. Tot slot geef ik natuurlijk het antwoord op de vraag hoe het wel moet.

 

Valkuil 1: Je vertelt wie je bent en wat je doet

Vertel niet gelijk aan het begin van de video wie je bent en wat je doet. Voor de kijker is dit in het begin van de video niet interessant. De kijker zit met een probleem en wil weten of de video, zijn probleem oplost. Pak eerst de aandacht van de kijker. Daarna kun je vertellen wie je bent en wat je doet.

 

Valkuil 2: Je vertelt niet waar de video over gaat, maar start gelijk met het totaalverhaal

Voor jou is het gesneden koek, waarover je gaat vertellen. Voor de kijker doorgaans niet. Sommige ondernemers beginnen met praten, zonder aan te geven waar de video over gaat. Gaandeweg de video, moeten de kijkers maar uitvogelen waar je video over gaat. Erg frustrerend voor de kijker!

 

Waarschijnlijk is de kijker naar je video gekomen, vanwege de omschrijving van je video. Echter hoe langer de kijker moet wachten op de bevestiging of de video daadwerkelijk zijn/haar probleem oplost, hoe meer kijkers afhaken.

 

Valkuil 3: De flitsende intro

Je hebt eerst een flitsende intro met beelden, waarna je pas vertelt waar de video over gaat.

Je bent er trots op. Op die geweldige intro met mooie beelden en geweldige effecten. Je wilt iedereen deelgenoot maken van je flitsende intro. Dit moet iedereen toch wel leuk vinden. Oeps…..misschien moet je jezelf afvragen of je video over het intro gaat of dat je echt iets wilt vertellen aan de kijkers. Kijkers zitten niet te wachten op een flitsend intro, maar willen gelijk antwoord op de vraag waar ze mee zitten.

 

Valkuil 4: Tegen iedereen praten, is tegen niemand praten

De kijkers verwelkomen met “Hallo allemaal”. Goed bedoeld, maar niet goed om de aandacht van de kijker vast te houden. YouTube is geen tv kanaal. Je praat dus niet tegen een mensenmenigte, maar tegen één persoon. Die persoon heeft er voor gekozen heeft om je video te zien. Houdt het persoonlijk en niet afstandelijk. Zo voelt de kijker meer connectie en wordt de aandacht vergroot: “Hallo, leuk dat je kijkt”.

 

Valkuil 5: Je prijst gelijk het product aan wat je wilt verkopen

Kom niet te opdringerig over/over als een marktkoopman. Wil je een product verkopen, begin dan met herkenning van de kijker. Met welk probleem zal de kijker zitten, waar jouw product de oplossing van is. Benoem dit probleem aan het begin  van de video en kom daarna pas met je product om de hoek kijken.

 

Valkuil 6: Zwart beeld met een gesproken tekst, waarna je persoonlijk in beeld komt

De video begint met zwart beeld. De kijker denkt dat er iets stuk is: ik hoor wel iemand, maar zie niemand. Zo wordt je persoonlijke video, onpersoonlijk. De kans bestaat dat de kijker de video wegklikt, omdat ze denken dat er een fout is met de videoopname.

Anderzijds kan dit wel nieuwsgierigheid opwekken. Wie zit er achter deze video? Toch is het beter voor het vertrouwen van de kijker om gelijk in beeld te komen.

 

Valkuil 7: Je benoemt het dagdeel waarin je de video opneemt

Goedemiddag, goedemorgen, goedenavond. Je denkt door deze termen te gebruiken, dat je kijker zich wat vertrouwder voelt. Maar ja, de kijker kijkt niet altijd smorgens of savonds. Ze kijken wanneer ze willen. Maak je video daarom tijdloos. Wil je toch iets met goede….. doen, gebruik dan “goedendag”.

 

Valkuil 8: Je begint met vakjargon

De video moet voor iedereen begrijpelijk zijn. Gebruik dus geen of zo min mogelijk vakjargon. Als je gelijk met vakjargonwoorden begint, zal de kijker je niet kunnen volgen/begrijpen en haakt af.

 

1. Kom gelijk persoonlijk in beeld.

2. Vertel wat voor probleem de kijker heeft. Creëer herkenning. “Heb jij ook last van”

3. Dik het probleem eventueel nog wat aan. “Doordat je last hebt van, loop je het risico op..”

4. Vertel dat je in de video het probleem oplost/dat je de oplossing hebt voor het probleem waar de kijker mee zit.

5. Eventueel kun je na de pakkende persoonlijke introductie van je video een intro (met flitsende beelden) laten zien. Houdt dit intro op maximaal 6 seconden, anders wordt het te langdradig en haken kijkers af.

 

Heb je zelf ook een valkuil gezien op YouTube? Laat hieronder valkuil nummer 9 achter in het reactieveld.

Over de schrijver
michiel
Door

michiel

op 20 Nov 2015

Over valkuil 3: een flitsend intro is een zeer effectieve manier om de kijker bij de lurven te pakken en zo meteen de volle aandacht te krijgen. Waar je wel voor moet zorgen is dat het intro in verhouding staat tot de rest van de video qua design, stijl en dynamiek. Maar ook met zoiets simpels als duur: bij een avondvullende speelfilm misstaat een 2 minuten intro niet, maar voor een promofilmpje van 5 minuten is een intro van 5 seconden beter.

Theo de Kleijn
Door

Theo de Kleijn

op 20 Nov 2015

Beste Michiel, Bedankt voor jouw reactie. Met valkuil 3 bedoel ik eigenlijk een flitsend intro die je als zelfstandig ondernemer aam het begin van elke persoonlijke video gebruikt. Het is dan naar mijn mening beter om eerst herkenning op te roepen. Persoonlijk in beeld te komen en te vertellen met wat voor probleem de kijker zit en te vertellen dat je de oplossing van het probleem in de video behandeld. Daarna kun je dan het flitsende introfilmpje van 5 seconden laten zien, waarna je inhoudelijk het probleem behandeld. Groetjes, Theo de Kleijn

Reactie plaatsen