Je hebt een mooie website opgezet, maar het levert geen verkopen van je product of dienst op. Hoe komt dat toch en wat kun je er aan doen om meer producten of diensten te verkopen via je website. In deze blog geef ik jou 8 tips, waardoor de “conversie” van je website verhoogd wordt en je meer verkoopt.
Wat is conversie?
Om een product of dienst te kunnen verkopen via je website, moeten de websitebezoekers iets doen. Ze moeten op bepaalde woorden of buttons klikken. Als de websitebezoeker niet klikt, gebeurd er niets.
Dat een websitebezoeker klikt op een button of woord op je website, kun je meten met bijvoorbeeld Google Analytics. Je kunt dan de zogenaamde “conversie” van een webpagina zien. De conversie is de verhouding tussen het aantal websitebezoekers dat klikt op je webpagina ten opzichte van het aantal websitebezoekers op je webpagina (dat niet klikt).
Voorbeeld conversie:
Op je homepage komen maandelijks 100 bezoekers. Slechts 1 bezoeker klikt op een button of link op die homepage. In dat geval heb je een conversie van 100 staat tot 1 = 1%.
Stel dat we de homepage gaan aanpassen met de onderstaande tips. We meten daarna opnieuw. Dan komen we uit op een conversie van bijvoorbeeld 4%. In dat geval klikken dus 4 websitebezoekers op de knop in plaats van 1.
Op het moment dat een websitebezoeker de knop op de homepage indrukt, gebeurt er een verkoop van een product van € 20,-. Voor de aanpassing van de website, werd er dus maar 1 product per maand verkocht. Na de aanpassing werden er 4 producten verkocht. Dit zijn dus 3 producten meer, door simpele aanpassingen.
Maar wat moet je nu precies aanpassen op je website? Hoe verhoog je de conversie? Hieronder 8 tips.
8 tips voor meer klanten / een hogere conversie op je website
Tip 1: Wat moet je websitebezoeker doen op je homepage?
Is het wel duidelijk wat de websitebezoeker op je homepage moet doen. Welke actie moet hij nemen? Geef de websitebezoeker zo min mogelijk keuzes. Als je teveel keuzes geeft aan je websitebezoeker, zal de websitebezoeker geen keuze maken (en dus niet klikken op een button of woord). Bepaal daarom wat je wilt dat de websitebezoeker moet doen op je homepage en richt je homepage hier op in.
Richt je zoveel mogelijk op één onderwerp. Dit kan zijn: inschrijven voor de nieuwsbrief, dat de websitebezoeker zijn gegevens achterlaat om teruggebeld te worden, dat de websitebezoeker een offerte aanvraagt, etc.
Tip 2: Maak je website mobiele responsive
Het tijdperk dat websites alleen achter de computer werden bezocht en bekeken ligt al ver achter ons. Tegenwoordig worden websites ook via de smartfone, telefoon en i-pad bekeken. Je website moet er dus ook “goed uitzien” op andere apparaten dan alleen een computerscherm. Om dit te bereiken moet je website goed “meerekken”. Er moet voorkomen worden dat een websitebezoeker te veel handelingen moet verrichten om je website te kunnen raadplegen. Handelingen zijn: inzoomen en (veel) scrollen.
Het goed weergeven van je website op verschillende apparaten heet “mobiel responsive”. Doorgaans zit “mobiel responsive” in het pakket van je websiteprogramma.
Naast dat mobiel responsive goed is voor de gebruiksvriendelijkheid, geeft Google je website ook “pluspunten”. Door deze pluspunten scoort je website hoger dan een website die niet mobiele responsive is.
Tip 3: Zorg ervoor dat gelijk duidelijk is wat je website voor de websitebezoeker te bieden heeft
Een goede header van je website is hiervoor erg belangrijk. Als niet binnen een paar seconden duidelijk is of de website voorziet in de behoefte van de websitebezoeker, zal deze je website wegklikken. Doorgaans zit een websitebezoeker met een probleem en wil hier (snel) een oplossing voor.
In dit blogartikel leg ik uit hoe je een goede en pakkende header maakt voor jouw website.
Tip 4: Werk met opvallende en grote buttons
Als een websitebezoeker op je website komt, zit deze al klaar om te klikken. Zorg er dus voor dat de websitebezoeker kan klikken. Maak opvallende grote buttons. De kleur van deze buttons moet afwijken van andere kleuren van je website. Bij mijn website is dit zo’n opvallende button:
Tip 5: Niet scrollen
Helaas worden websitebezoekers steeds luier. Steeds minder websitebezoekers scrollen op een homepage nog naar beneden. Hierdoor is het belangrijk om het gedeelte wat de websitebezoeker als eerste krijgt te zien, optimaal in te richten voor je “call to action” (zie tip 1: wat wil jij dat de websitebezoeker op je homepage doet).
Tip 6: Vermeld je Unique Selling Points
Wat zijn jouw unieke onderscheidende factoren ten opzichte van concurrenten. Vooral als je veel concurrentie hebt of een webshop hebt is het goed om je onderscheidende factoren (ook wel Unique Selling Points (USP) genoemd) te vermelden in je header van je website. Houdt hierbij rekening met tip 5: zorg ervoor dat je websitebezoekers niet hoeven te scrollen om je USP’s te zien.
Tip 7: Opa- en Zombieproof
Zorg ervoor dat je website ook voor mensen die niet goed met de computer om kunnen gaan, gebruiksvriendelijk is. Hierbij is ook tip 4 (opvallende buttons) en tip 5 (niet scrollen) belangrijk.
Steeds meer ouderen gaan op het internet, maar ook steeds meer websitebezoekers gedragen zich als een “zombie”. Zorg ervoor dat je website voor deze twee groepen goed begaanbaar is. Je moet als het ware zonder na te denken door je website kunnen gaan.
Tip 8: Plaats een video
Websitebezoekers willen geen elle lange teksten lezen. Ze willen zonder inspanning horen (en zien) wat er te halen is op jouw website. Door het toepassen van video maak je het wel heel makkelijk: ze hoeven alleen maar te klikken op de video en de rest gaan vanzelf.
Een video straalt daarnaast meer vertrouwen uit (mits jezelf in beeld iets verteld), wat een positief effect heeft op het afnemen van je product of dienst.
Uiteraard moet je in je video wel oproepen wat je websitebezoeker moet doen en hoe hij dit doet. Hoe je een goede video maakt voor jouw bedrijf leer je in de gratis cursus “zelf YouTube video’s maken voor mijn bedrijf”. Klik hier om jezelf in te schrijven en krijg nog meer cadeau’s zoals een websitereview.