Verkoop Video Maken Tips

Hoe maak je een goede verkoopvideo? In deze blog handige praktische tips.

Wat is een verkoopvideo?

Een verkoopvideo is een video die gericht is op verkoop van een product of dienst. Zo’n video zal bestaan uit een call to action. Omdat de doelstelling is om zoveel mogelijk te verkopen, zal de conversie van de video hoog moeten zijn. Dat is ook gelijk de uitdaging. Het is immers lastig om zoveel mogelijk kijkers om te zetten naar klanten.

Hoe maak je een goede verkoopvideo?

Bij een goede verkoopvideo komen nogal wat zaken bij kijken. Je hebt het technisch gedeelte: de videocamera, belichting, geluid, etcetera. Daarnaast ontkom je er niet aan om te werken met een script. Enerzijds bestaat het script uit de tekst: wat ga je vertellen? Anderzijds bestaat het script uit een opsomming van beeldfragmenten. Hierbij moet je jezelf afvragen: waar ga je filmen? Wat ga je filmen? Wat is de positie van de videocamera?

Al met al is het maken van een verkoopvideo specialistisch werk. Toch kun je ook zelf op een simpele manier een verkoopvideo maken. Hieronder de handvaten.

De techniek

Om zelf een productfilmpjes te kunnen maken, moet je wel wat ervaring hebben met video’s maken. Zo moet je in ieder geval deze negen tips toepassen.

De tekst

Wat je zegt is nog belangrijker. Ook feiten over je product en de voordelen zijn erg belangrijk om te noemen. Wat je kunt zeggen aan het begin van de productvideo kun je hier lezen.

Omdat het doel van je video is om klanten te werven, is het einde van de video cruciaal. Hier moet je de kijker namelijk over halen om je product of dienst aan te kopen. Je moet jezelf dan afvragen: wat wil ik dat de kijker na het kijken van de video gaat doen? Dit kan zijn telefonisch contact opnemen. Een e-mail adres achterlaten of naar de productpagina gaan.

Wat ga je filmen?

Zorg voor afwisseling in je video. Werk met totaalshots, mediumshots en close up shots. Denk van te voren goed na wat je allemaal gaat filmen. Film liever te veel (dan te weinig). Zorg dus voor genoeg beeldmateriaal. Beeldmateriaal verwijderen kan altijd nog.

Praktijkvoorbeelden

Voorbeeld 1
Verkoopvideo’s zijn er in verschillende soorten en maten. De volgende video die ik op de homepage van mijn website heb staan, is feitelijk ook een verkoopvideo:

Zelfs Aartjan van Erkel was onder de indruk van “mijn verkoopvideo” op de homepage van mijn website (zie de volgende vlog):

Voorbeeld 2
De verkoopvideo’s van Festool vind ik een goed voorbeeld. Waarom? Het zijn geen schreeuwerige video’s. Er wordt eerst inspiratie gegeven met waardevolle praktische informatie. Afgestemd op de doelgroep.

Wat is er goed aan deze verkoopvideo?

Aan alles in deze video kun je zien dat er nagedacht is over beeld en tekst:

 1. De video maakt schijnbaar onderdeel uit van een serie. Bij een serie kun je werken met een kenmerkend beeld, wat voor alle video’s uit die serie hetzelfde is en ook op hetzelfde moment voorbij komt in de video. Alleen de tekst is telkens anders.
 2. Er wordt eerder gepraat, dan dat de instructeur in beeld is. Dat trekt de aandacht.
 3. Er wordt begonnen met een vraag uit de praktijk. Een vraag die schijnbaar veel gesteld wordt door de doelgroep. Dit is goed, want dit wekt herkenning bij de doelgroep en voorkomt hiermee dat de kijker afhaakt.
 4. Vervolgens wordt gelijk het voordeel en een kenmerkend gegeven verteld: “Vind maar eens een bouwplaats zonder onze…”. Ook deze zin is erg sterk, omdat de doelgroep aan het denken wordt gezet. Bij denken haken kijkers niet af en krijg je meer connectie met de kijker.
 5. Aan de hand van het product, wordt de kijker meegenomen naar nog meer producten: “maar uiteraard ook andere machines zoals….Sterker nog Festool heeft een perfect passend programma voor de bouw”. Daarna wordt opnieuw terug gegrepen naar een gegeven, wat bij de doelgroep vast herkend wordt: “in de jaren 80 zijn we beroemd geworden door”.
  Dit gegeven wordt nog eens versterkt door een feit: “van de 8…”.
  Al met al een erg goede tekstuele opbouw van de video.
 6. Om het moment dat over het product vertelt wordt, komt het in beeld.
 7. Er wordt gewerkt met totaalshots, medium shots en close ups. Ook komen bewegende beelden (shot van links naar rechts) voor. Dit komt de afwisseling ten goede. Ook hierdoor wordt voorkomen dat kijker afhaken.
 8. Shots lopen mooi over. Als we kijken naar het shot waarbij het onderstel wordt meegenomen, dan wordt dit shot opgevolgd door een stilstaand beeld waar ook weer dit onderstel te zien is en wordt daarna overgegaan op een ander product.
  Ook shots waarin eerst het probleem is te zien (het zagen van bochten) die daarna overgaat in de oplossing (het product), zijn goed opgenomen.
 9. Er is denk ik bewust gekozen om nagenoeg geen machines werkend in de video te laten zien. Dit geeft de video een rustige, schone en informatieve uitstraling.
 10. Goed einde met garanties en gratis mogelijkheid om kennis te maken.

Algemene tip:

 1. Leg uit in kleding die passend is bij je product, maar ook herkenbaar is voor je doelgroep (in dit geval zou de werknemer op de bouw ook de kleding van de instructeur gedragen kunnen hebben).

Wat kon beter in deze verkoopvideo?

De productvideo van Festool is een erg goede. Ik kan er weinig over opmerken. Toch mis ik een goede call to action. Je kunt nog zo’n mooie video maken, als er geen rendement uit je video gehaald wordt is alle moeite en geld feitelijk voor niets geweest (nou ja in dit geval dus niet, omdat ik dan toch een artikel over schrijf 🙂 )

Verder kun je er voor kiezen om te beginnen met een intro (zoals in deze video). Nadeel hiervan kan toch zijn dat mensen in het begin al afhaken. De eerste 5 seconden zijn cruciaal. Het is dan beter om met de deur in huis te vallen en daarna het intro te dan en dan in te gaan op het product.

Zelf een verkoopfilmpje maken of uitbesteden?

Zoals je kunt lezen en zien komt er veel kijken bij een professionele productvideo. Wil je zelf aan de slag met het maken van productvideo’s? Download dan mijn gratis e-book: 10 videomarketing tips voor beginners. Hierdoor kun een nog betere video maken voor je bedrijf.

Over de schrijver
Reactie plaatsen