Verkopen met Video: 4 Krachtige Tips
26 september 2018 

Verkopen met Video: 4 Krachtige Tips

Verkopen met video: wie wil dat nu niet? Terwijl je ligt te slapen, doet de verkoopvideo zijn werk. Maar hoe doe je dat nou? Hoe verkoop je met video? In deze blog het antwoord.

Illusie?

Hoe geweldig zou het zijn dat je video nieuwe verkopen oplevert voor je bedrijf? Dat je lekker aan het strand ligt tijdens je vakantie en de video’s voor jou het werk doen: verkopen realiseren. Realistisch of een droom? Als je wilt verkopen met video, moet je eerst mijn volgende video bekijken [must see filmpje 🙂 ]

Veel klanten met video kan dat?

Tip 1: De know, like en trust factor

De know, like en trust factor  is de belangrijkste pijler als je wilt verkopen met video. Immers mensen gaan doorgaans niet gelijk online een grote investering doen in jouw dienst/product. Je moet het dus opbouwen. Een band met je doelgroep opbouwen.

Maar wat is dat nu precies: “de know, like en thrust factor”? Hoe pas je het toe met video? Als “videoman” leg ik het graag uit aan de hand van de volgende filmsoorten.

De know filmpjes

Om jou te leren kennen is het belangrijk om online zichtbaar te worden. Om online zichtbaar te worden met filmpjes, kun je denken aan “probleem en antwoord filmpjes”? Met welke problemen zit je doelgroep? Maak daar een filmpje over met het antwoord. Deel kennis in filmpjes. Vertel waar je in gelooft (ik geloof er in dat elke ondernemer zelf goede video’s kan maken met mijn hulp) en waarom je daar in gelooft. Met name kort en krachtige waardevolle filmpjes voor je doelgroep, werken erg goed. Je wordt zo sneller gezien als expert, waardoor je doelgroep nog meer waardevolle content van jou wil hebben.

Deel je kennis en speel in op vragen van je doelgroep. Zo leert jouw doelgroep jou online kennen! Een belangrijke stap om uiteindelijk te kunnen verkopen met video.

De like filmpjes

Dit zijn de filmpjes waar je meer van jezelf laat zien. Bijvoorbeeld in een “achter de schermen” video. Neem de kijker mee met waar je mee bezig bent. Hoe je werkt aan je product of dienst. Vertel verhalen wat je hebt meegemaakt in relatie tot je product of dienst. Verhalen over je kennis. Vertel wat wel en niet werkt. Waar je tegen aan loopt en wat juist goed gaat.

Laat meer van jezelf zien, zo gaan mensen je leuk vinden.
“Levellen” met je doelgroep is belangrijk. Je scheidt het kaf van het koren en houdt uiteindelijk echt geïnteresseerde kijkers over. 

De trust filmpjes

Hoofddoel van deze filmpjes: ze laten zien dat je “social proof” bent. Denk aan videotestimonia of reviews van klanten. Ook zelfgemaakte video’s waarin klanten praten over je product, horen hier bij.

Een video testimonial is erg krachtig en een goed voorbeeld om de “trust factor” bij je doelgroep los te krijgen.
Aan de hand van de “trust factor” kun je met online video, kijkers uiteindelijk overhalen om je product of dienst af te nemen.

Tip 2: betrouwbaarheid

In alles wat je met video doet, moet je betrouwbaar over komen. Enkele handige tips hierin zijn:

Laat jezelf zien

Het allerbelangrijkste om betrouwbaar over te komen op video: laat jezelf zien.

Op veel websites is het lastig om te achterhalen wie er achter de website zit. Je moet minimaal doorklikken naar de “wie zijn wij” webpagina. Als je geluk hebt, staat daar een foto van de persoon die achter de website zit.

Naar mijn mening moet elke zelfstandig ondernemer op zijn homepage een persoonlijke welkomstvideo hebben. Immers je bent toch het gezicht en branding van je eigen bedrijf?

Gebruik dus geen animatievideo of ingesproken filmpjes met plaatjes op je homepage.  Zo verschuil je jezelf alsnog achter de website. Komt je website anoniem over. Nee laat jezelf zien.

Als je een filmpje maakt waarbij je persoonlijk in beeld te zien en te horen bent, dan heb je naar mijn mening al 70% van de betrouwbaarheid te pakken.

Persoonlijke video’s (zoals bijvoorbeeld deze video van mijzelf), zorgen voor vertrouwen.

Keurmerk of “wij hebben gewerkt voor”

Een keurmerk komt van een betrouwbare bron. Als je product/dienst een keurmerk heeft, laat dit dan zien in je video. Gebruik bij voorkeur wel een keurmerk wat redelijk bekend is. Anders kan het juist onbetrouwbaar over komen en heeft het eigenlijk geen meerwaarde voor je video.

Ook grote bedrijven worden als betrouwbaar gezien. Heb je voor een groot bedrijf gewerkt: benoem het in je video.

Sociale autoriteit

Dit product is al door 2000 personen beoordeeld met 5 sterren op Amazone. Een perfect voorbeeld van sociale autoriteit. Toch hoeft het niet allemaal zo groots. Je kunt bijvoorbeeld ook aangeven dat er van je product al meer dan 5000 stuks verkocht zijn. Of dat je gratis e-book al 700 keer gedownload is.

Deze video barst van dingen, die een goede verkoopvideo moet hebben. Zo komen keurmerken en sociale autoriteit voorbij…

Tip 3: Entertainment

Entertainment en inspiratie. Het wordt online steeds belangrijker. Maar hoe doe je dat met video bijvoorbeeld?

Deze video van Centraal Beheer is een goed voorbeeld van entertainment. Ik werd meteen gegrepen! Waarom? Doordat ik iets zag wat nieuw was. Waarvan ik in twijfel werd gebracht: is dit echt? Waarvan “mijn technische kant” werd geprikkeld en ik daarom verder keek.

Eigenlijk bevat dit filmpje alles: het inspireert (door het verhaal), het is creatief (door de grote drone), het bevat entertainment (de hond uitlaten, bijna een fietser omver, in het water, etc) en heeft een duidelijke boodschap (informeert). Het enige wat mist, is een goede call to action. Een call to action is onontbeerlijk als je verkopen wilt realiseren met video.

Toch hoeft het niet altijd veel geld te kosten en hoeft niet alles uit de kast gehaald te worden. Een voorbeeldje uit eigen werk:

Mijn zoon die zorgt voor de entertainmentfactor van deze video 🙂

Tip 4: Klikken

Een open deur, maar oh zo belangrijk: er moet op je video geklikt worden. Je kunt nog zo’n goede verkoopvideo hebben, als er niet op geklikt wordt levert het niets op. Als je deze 5 tips volgt, wordt er zeker geklikt.

zorg voor een aantrekkelijke tekst

Deze tekst kan in de afbeelding van het filmpje staan, of eronder. Kies je voor de tekst in de video, dan verliest de kracht van het plaatje zijn waarde.

kies voor een pakkende tekst

Als je kiest voor een vraagstelling, wekt dit meer op dan een tekst zonder vraagstelling. Bij een vraaggestelde tekst, gaat de websitebezoeker nadenken en zal hierdoor sneller op het filmpje klikken. Hij heeft immers de vraag aan zichzelf gesteld en wil graag het antwoord weten.

zeg wat de websitebezoeker moet doen

“Klik op het filmpje” is de actie die je wilt en die de websitebezoeker moet nemen om het filmpje te bekijken. Gebruik deze tekst dan ook. Eventueel aangevuld met 2 “>”: “Klik om het filmpje te bekijken>>

zet een playbotton op de afbeelding

Gebruik je een YouTube video, dan heb je standaard een playbutton. Kies je voor een foto (die gelinkt is met een andere pagina, en waar de video op die andere pagina automatisch afspeelt), vergeet dan de playbutton niet.

gebruik een oranje omranding

Oranje zet aan tot actie. Je wilt dat er op het filmpje geklikt worden, oranje is dan een perfecte kleur voor de omranding van het filmpje.

Een erg goed voorbeeld waar al deze tips samen komen is het filmpje van SimYo (helaas staat het filmpje niet op YouTube):

Hoe wordt je filmpje sneller aangeklikt op je website

Een klikgraage button is een must voor een verkoopvideo

Verkopen met video?

Wil je aan de slag om te verkopen met video? Volg dan de praktische workshop videomarketing. In de workshop leer je om zelf filmpjes te maken voor je bedrijf die klanten opleveren.

Over de schrijver
Reactie plaatsen