Ondernemers twijfelen nog wel eens als ze een video online zetten: is deze video wel interessant genoeg? In deze blog het antwoord op de vraag of jouw video wel interessant genoeg is. Inclusief 5 handige tips.
Interessante video: 5 tips om rekening mee te houden
Inhoud belangrijker dan de verpakking
De meeste ondernemers maken video’s waarbij ze kennis overbrengen. Met dit soort video’s laat je als ondernemer zien. Dat je verstand van zaken hebt. Daarnaast wordt je met dit soort video’s uiteindelijk gezien als expert in jouw vakgebied. Om dit te bereiken moet je wel met regelmaat nieuwe video’s maken. Één video online zetten is dus als een “druppel op een gloeiende plaat”.
Bij video’s waarbij kennis overgebracht wordt, is de inhoud vele malen belangrijker dan de verpakking. Kortom flitsende video’s met veel bijzondere effecten hebben niet echt meerwaarde. Een “basic video” is dus een perfect uitgangspunt als je als (zelfstandig) ondernemer kennis wilt overdragen.
Bij video’s waarbij je kennis overdraagt, is het wel een must om de video begrijpelijk te maken. In deze 9 tips heb ik uitgelegd hoe je een begrijpelijke video maakt.
Doelgroep en feedback
Uiteraard is het verstandig om je video af te stemmen op je doelgroep en niet op je familie en vrienden (tenzij je familie en vrienden jouw doelgroep zijn). Door je video af te stemmen op je doelgroep, wordt je video minder interessant gevonden door personen die je doelgroep niet zijn (zoals familie en vrienden). De kans bestaat hierdoor dat personen die niet je doelgroep zijn, je video gaan bekritiseren. Feedback geven dat je video niet interessant is. Dat is een positief teken, want hieruit blijkt dus dat je met je video duidelijk “het kaf van het koren scheidt”. Alleen kijkers over houdt die je doelgroep zijn.
Kortom krijg je een opmerking dat je video inhoudelijk niet interessant is, ga dan na of de criticus wel tot je doelgroep behoord. Behoort de criticus niet tot je doelgroep, trek jezelf dan niet te veel aan van de kritiek. Krijg je kritiek vanuit je doelgroep, neem deze kritiek dan mee bij het maken van de volgende video. Zo kom je telkens een stapje verder.
Waarde geven
Voor de inhoud is het belangrijk dat je waarde geeft. Dat je iets geeft, waar de kijker het gevoel bij heeft: “deze video helpt me echt verder”. “Hier kan ik echt iets mee”.
Als je het “wauw effect” bij de kijker weet los te krijgen, dan is de kans groot dat de kijker jou gaat zien als expert (wat je ook bent). Daardoor wordt de kans aanzienlijk groter dat de kijker jouw call to action op gaat volgen.
Voorkomen dat kijkers afhaken
Helaas wordt de aandacht spanne van kijkers steeds korter. Hierdoor haken kijkers steeds sneller af (hoe interessant je video ook is). Het is dus zaak om de kijker er bij te houden. In dit artikel heb ik 8 handige tips opgesomd, om te voorkomen dat kijkers van jouw video afhaken.
Presentatie
Als je een (persoonlijke) video maakt, ontkom je er niet aan om te presenteren. Je moet de stof die je over wilt brengen op een bepaalde manier over brengen. Hierbij is het belangrijk dat je jezelf blijft, maar met deze 10 presentatietips weet ik zeker dat jouw video geslaagd wordt.
Nog meer tips?
Nog meer tips om jouw video interessant te maken? Download dan gratis mijn e-book: “10 videomakering tips voor beginners”.