Video Marketing Nadelen [8 stuks]

Videomarketing: wat zijn de nadelen? In deze blog de top 8 nadelen. Handig als je twijfelt of je videomarketing moet inzetten voor je bedrijf.

Beginnen met video marketing of toch niet?

Ik blog altijd lovend over videomarketing. Het artikel 40 voordelen van videomarketing is daar een leuk voorbeeld van. Niet zo gek, want vdeomarketing is mijn “core business”. In dit artikel gooi ik het over een andere boeg. Ik duik in de nadelen. Want elke voordeel heeft een nadeel. Als je twijfelt over videomarketing voor je bedrijf, dan moet je zeker deze nadelen lezen. Je kunt ze gebruiken als excuus om niet aan videomarketing te doen 🙂

Ook YouTube is niet altijd voordelig om in te zetten voor je bedrijf…

De nadelen

Hier komen ze dan De naar mijn mening 8 grootste nadelen.

  1. Het kost tijd.
    Vooral in het begin heel veel tijd. Toch “verstikken” de meeste ondernemers in het begin. Ze willen het te perfectionistisch doen.  Gevolg: frustratie. “Zie je wel het kost veel tijd”. Mijn advies : begin klein en makkelijk. Begin met een vlog van 10 seconden. Gewoon met je smartphone. Meer tips? Volg het volgende stappenplan om een vlog te beginnen dan even.
  2. Het kost veel geld.
    Sluit eigenlijk aan bij ad. 1, want tijd is geld. Maar ja, alles wat je doet kost dan geld als je dit vertaald naar je uurloon. Wat is de tijdvreter dan, hoor ik je denken. Nou dat is de montage van je filmpje. Dus dat je stukjes uit je filmpje haalt. Muziekje eronder. Tekst er bij. Dat soort dingen. Mijn advies: monteer als je net begint met filmpjes maken, zo min mogelijk. Hooguit het begin en einde van het filmpje afknippen. De rest laat je zoals het is. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om filmpjes maken, uit te besteden.
  3. Het kost veel energie en moeite.
    Vooral energie. Frustratie dat iets niet lukt, kost toch altijd energie? Al het nieuwe wat je leert, kost nu eenmaal extra energie. Uit ervaring van cursisten kan ik aangeven: filmpjes maken wordt steeds leuker en levert je uiteindelijk voldoening en energie op. Dus in je comfortzone blijven of er uit komen? Het is aan jou.
  4. Verloren tijd voor de kijker.
    Als je een video gaan bekijken, moet je maar afwachten of je er als kijker iets mee op schiet. Of de video je probleem oplost? Het is dan ook vervelend als je een video met een heel aansprekende titel aan het bekijken bent, die uiteindelijk geen antwoord geeft op je vraag. Vijf minuten uit je leven verprutst. Anderzijds lost dit probleem zich steeds meer op. Als een video niet snel duidelijkheid geeft, wordt de video weggeklikt door de kijker. Als je een YouTube video hebt, wordt dit wegklikken bijgehouden. Een video die over het algemeen snel weggeklikt wordt, zal hierdoor zakken in de zoekresultaten.
  5. Snelheid.
    Met snelheid, bedoel ik internetsnelheid. Je herkent het vast van een paar jaar terug op de camping. Wil je even een filmpje bekijken, moet je “urenlang” wachten en kijken naar een ronddraaiend cirkeltje. Ten opzichte van tekst heb je voor het kijken van een filmpje veel meer internetsnelheid nodig. Hierdoor kan het zijn dat je niet iedereen goed kunt bedienen met video. Doordat in 2017 het mobiel bellen in Europese landen veel goedkoper is geworden, is het probleem van een trage internetsnelheid eigenlijk verleden tijd geworden. Hierbij ook de opkomst van 5G.
  6. Mensen kunnen je zien.
    Als je fan bent van mijn blogs, dan weet je het: laat jezelf in beeld zien. Dit wekt onder andere vertrouwen op bij de kijker, maar wat wekt het bij jou op? Spanning? Het idee dat iedereen je scheve tand kan zien? Het idee dat familie en vrienden jou ook kunnen aanschouwen op het internet? Afijn vooral in het begin zal een persoonlijk filmpje veel onzekerheid bij je opleveren. Ook hiervoor geldt dat je even door je comfortzone heen moet.
  7. Filmpje kan niet meer aangepast worden.
    Tekst kun je makkelijk aanpassen op je website. Een filmpje niet meer. Wil je het wel aanpassen, dan moet je het bestaande filmpje verwijderen. In de montage het filmpje aanpassen en het aangepaste filmpje weer publiceren op je website. Bekijk vooraf dus goed een filmpje die je op je website wilt plaatsen op fouten. Anderzijds bent niet te kritisch: staat er een filmpje op je website met een kleine fout? Maak dan een afweging: aanpassen of toch laten staan (valt de fout überhaupt wel op?).
  8. Je bent afhankelijk van je videohosting.
    Je kunt je filmpjes op je eigen server plaatsen waarop ook je website staat. Groot nadeel: de server en hierdoor je website worden trager. Veel trager. Dat is ook de reden dat de meeste ondernemers YouTube of Vimeo gebruiken om hun video’s op te plaatsen. Maar ja: je bent overgeleverd aan een ander bedrijf. Stel YouTube gaat offline? Weg video’s! Stel YouTube past zijn algemene regels aan: commerciële video’s worden niet meer getoond, tenzij je één Euro per video per maand betaald. Gevolg: extra kostenpost. Mijn advies: zorg altijd dat je een backup van je video bewaard. Zo heb je het enigzins nog een beetje in de hand, voor het geval je video offline wordt gehaald (je kunt hem dan weer opnieuw plaatsen).

Conclusie:

Videomarketing is voor de meeste ondernemers een drempeltje over. Uit je comfortzone. Vooral in het begin kost het veel tijd en energie en haken de meeste ondernemers af. Toch zijn er naar mijn mening aanzienlijk meer voordelen. De belangrijkste is meer online zichtbaarheid en vindbaarheid. Wil je op een laagdrempelige en makkelijke manier beginnen met filmpjes maken voor je bedrijf? Download mijn gratis E-book “10 videomarketing tips voor beginners”, en ga vandaag nog aan de slag.

Over de schrijver
Reactie plaatsen