Wat is een green screen?

Een greenscreen is een groen achtergronddoek dat wordt gebruikt voor chromakey-toepassingen. Deze toepassing werkt als volgt. Als eerste wordt er een onderwerp of persoon gefilmd tegen het groene achtergronddoek. Daarna wordt met videobewerkingssoftware de groene achtergrond veranderd.

De mogelijkheid om andere achtergronden toe te passen, is met name handig bij persoonlijke video's. Hierdoor hoef je de deur niet meer uit, om bijvoorbeeld je video in New York op te nemen. Ook kun je met verschillende achtergronden makkelijker dingen uitleggen.

 

Veranderen van achtergrond


In de volgende video heb ik uitgelegd hoe je met green screen een mooie achtergrond kunt krijgen:



Bij green screen is het wel belangrijk dat zowel het groene doek als het onderwerp voor het doek goed wordt uitgelicht. Ook moet het onderwerp niet te kort bij het groene doek gaan staan, anders krijg je een groene gloed (zie ook bovenstaande video).

 

Green screen software


Om het groene doek om te zetten naar en bepaalde achtergrond moet je videobewerkingsprogramma beschikken over een chroma key functie. Bijna alle betaalde videobewerkingsprogramma's hebben dergelijke functie. In de volgende video leg ik uit hoe je met videobewerkingsprogramma Adobe Premiere Pro het groene doek omzet naar een mooie achtergrond:



 
Reactie plaatsen