Je bent ondernemer en wilt video’s gaan toepassen voor op je website. Aan welke criteria moeten die video’s voldoen? In dit blogartikel 5 tips.
Persoonlijk
Als je mij al langer volgt, dan weet je het vast: ik ben fan van jezelf persoonlijk laten zien op video. Waarom? Een persoonlijke video wekt vertrouwen. Een kijker kan je zien, horen en bij wijze van spreken voelen (en nog net niet ruiken :-)). Een persoonlijk filmpje komt het kortste bij “real life”.
Met name als je een video op de homepage van je website wilt toepassen. Doe dit dan alsjeblieft met een persoonlijke video. Al helemaal als je zelfstandig ondernemer bent. Immer jij bent het gezicht van je eigen bedrijf.
Natuurlijk is het makkelijker gezegd dan gedaan, maar met deze “kom van je camera angst af” techniek moet het zeker lukken.
Hier komen ze dan de 5 tips waar video’s op een website naar mijn mening aan moeten voldoen.
Tip 1: Hosting op YouTube
Host je video bij YouTube. De video die je geüpload hebt in YouTube kun je opnemen in je website (embedden heet dit). Groot voordeel is dat YouTube gratis is en relatief makkelijk in gebruik.
Een tweede voordeel om YouTube video’s op je website toe te passen is de laadtijd van je webpagina. Doordat de video niet op de server van de website draait, wordt de video; en hierdoor je website sneller geladen. Dit is fijn voor de websitebezoeker en ook positief voor de ranking van je website in Google.
Door je video te hosten bij YouTube wordt je website beter gevonden
Tip 2: Klikgrage thumbnail
Een thumbnail is een stilstaand plaatje met een “play” icoontje in het midden. Afijn, zoals je hierboven ziet. Links ik en rechts de tekst “Hoe krijg je 300 websitebezoekers per dag?”. Dat plaatje bepaald dus voor een heel groot deel of de websitebezoeker gaan klikken. Hoe meer nieuwsgierigheid het plaatje wekt, des te groter is de kans dat de websitebezoeker je filmpje gaat bekijken.
Als je werkt met YouTube als hosting (zie tip 1), dan kun je in YouTube de thumbnail zelf instellen.
Tip 3: Niet automatisch
Je moet de keuze aan de websitebezoeker geven. Deze moet zelf kunnen bepalen of hij een video gaat kijken. Zet je video dus niet op automatisch afspelen. Waarom niet? Ga maar na. Ben je wel eens op een website geweest waar de video automatisch afspeelde met geluid. Irritant! Je jaagt de websitebezoeker weg.
Wanneer dan wel op automatisch afspelen? Bij een verkooppagina kun je het overwegen. Zet de video dan wel zo ver mogelijk bovenaan de webpagina. Hierdoor kan de websitebezoeker desgewenst de video snel stoppen.
Tip 4: Geen gerelateerde video’s op het einde
Gerelateerde video’s zijn suggesties van YouTube, nadat je een YouTube video hebt bekeken. Deze gerelateerde video’s krijg je ook als je een YouTube video opneemt in je website.
Dit moet je dus voorkomen op je website:
Waarom moet je geen gerelateerde video’s op je website hebben? Nou eerste punt is dat de websitebezoeker op één van de gerelateerde video’s kan klikken en… hups: weg! Weg is je websitebezoeker: naar YouTube. Afgeleid. Komt die websitebezoeker nog terug naar je website? Die kans is wel heel erg klein. Kortom gerelateerde video’s zijn slecht voor de conversie van je website.
Tweede punt is het plaatje van gerelateerde video’s. Je hebt een strakke website en plotseling komen al die kleine plaatjes op je website. Nou niet echt een schoonheidsprijs.
Ja leuk en aardig Theo, maar hoe kan ik die gerelateerde video’s nu voorkomen? In dat geval moet je een code toevoegen aan de embedcode van je YouTube video. Die code is “rel=0”. Voor meer informatie over de embedcodes verwijs ik je graag naar het artikel: “YouTube Video’s Op Je Website in High Definition (HD) en Zonder Andere Suggesties op het Eind“.
Tip 5: technisch
Dit is een open deur, maar ik vertel het toch maar. Er wordt nog veel de fout mee ingegaan. De video op je website is voor vele ondernemers het visitekaartje voor hun bedrijf. Websitebezoekers maken via video kennis met het bedrijf. Het is dus belangrijk dat het beeld, geluid, licht en de kwaliteit van de video goed is. Het hoeft ook weer niet door te slaan: dus een gelikte bedrijfsfilm is weer het andere uitterste.
Kom op video niet anders over dan dat je in werkelijkheid bent. Dit geldt ook voor kledinggebruik. Wat voor kleding draag je als je naar klanten gaat? Pas deze kleding(stijl) ook toe in je video. Let ook op dat de kleur kleding contrasteert met de achtergrond. Zo val je meer op in de video en kom je dus beter tot je recht.
Tekst en uitleg over de kleur kleding..ehmm en dat van mij (als niet kleding expert)
Ook aan de slag met filmpjes maken voor je bedrijf?
Wil je doorpakken met het maken van filmpjes voor je bedrijf? Download dan mijn gratis e-book: 10 videomarketing tips voor beginners.