12 Video Opname Tips Voor Jouw Online Video
04 oktober 2013 

12 Video Opname Tips Voor Jouw Online Video

Als jij als zelfstandig ondernemer een voorsprong wilt nemen op je concurrenten, moet je videomarketing inzetten. Je plaatst dan waardevolle persoonlijke online video’s op You-Tube.  Waardevolle video’s zijn bijvoorbeeld video’s waarin je antwoord geeft op de meest gestelde vragen van jouw klanten. Maar waar moet je op letten, voordat je de knop “record” in drukt?

Videoopname tips

Tip 1: Zorg voor kleding die past bij jou en de uitstraling van jouw bedrijf
Niet in een (vieze) werkbroek, maar wel kleding wat past bij jouw bedrijf/uitstraalt wie je bent.

 

Tip 2: Zie er verzorgd uit
Je video staat oneindig lang op het internet en kan wel door duizenden personen bekeken worden. Voor de meeste kijkers zal het de eerste kennismaking met jou zijn. Een eerste (video)indruk maak je maar één keer, zorg er dus voor dat er verzorgd en netjes op de film staat. Kijk voor de opname nog eens goed in de spiegel.

 

Tip 3: Lach. Sta er stralend en positief op
Een positieve “good feeling” video, zorgt voor positiviteit bij de kijkers. Zorgt er voor dat kijkers een goed gevoel bij jou krijgen. Dit is belangrijk. Hierdoor trek je meer klanten aan/zullen klanten sneller een product of dienst afnemen. Zorg dus voor positiviteit, maar ben wel jezelf en geen “popie jopie” (of je moet in werkelijkheid ook popie jopie zijn). Heb je jouw dag niet, een kater van gisteren of oogwallen: stel dan de opname uit totdat je weer straalt.

 

Tip 4: Praat duidelijk en Algemeen Beschaafd Nederlands
Voor mij soms ook nog moeilijk…. Je video wordt landelijk bekeken, dus zorg er voor dat iedereen in Nederland jou kan verstaan. Richt je jezelf alleen in mensen uit jouw regio, dan kun je overwegen om “plat” te gaan praten. Toch straalt dit doorgaans niet echt professionaliteit uit. Ik adviseer je dan ook om gewoon Nederlands te praten (maar pas wel je eigen taal toe/ben jezelf met praten).

 

Tip 5: Gebruik je handen, beweeg natuurlijk
Geen stilstaande “pop”. Bijna iedereen gebruikt gezichtsuitdrukkingen en handen om zijn boodschap beter en duidelijke over te brengen. Doe dit ook voor de videocamera. Eventueel mag je dit zelfs nog iets overdrijven.

 

Tip 6: Glaasje water
Niet onbelangrijk: zorg voor jezelf. Vooral als je veel praat krijg je een droge keel. Drink af en toe een slokje water voor een goede stem.

 

Tip 7: Bouw een oefenkwartiertje in
Om vertrouwd te raken met de camera heb je even tijd nodig. Bouw dan een oefenkwartiertje in. Je kunt gewoon de camera laten lopen. Meestal zijn de spontane opnamen de beste.

 

Tip 8: Gebruik een afstandsbediening
Een afstandsbediening, bespaard je looptijd en het is gewoon makkelijk. Vanuit de afstandsbediening kun je de opname starten en stoppen. Ook voorkom je hier mee dat de camera gaat schuiven (als je de camera op een vast punt hebt staan (bijvoorbeeld een stapel boeken) en geen gebruik maakt van een statief).

 

Tip 9: Praat natuurlijk (niet lezend!)
Je video moet ontspannen overkomen. Een verhaal van een stuk papier oplezen? Nee dat is niet spontaan. Dat heeft de kijker door. Heb je moeite? Laat dan iemand anders telkens één zin voorpraten en praat de zin na. Uiteraard knip je het voorzeggedeelte uit de video.

 

Tip 10: Kijk in de camera
Oogcontact is belangrijk. Als de kijker jou in de ogen kan kijken, dan komt je boodschap veel beter en persoonlijker over. In de lens van de videocamera kijken dus.

 

Tip 11: Praat tegen één persoon
Je video wordt door één persoon bekeken. Praat dus ook tegen die persoon. Gebruik persoonlijke woorden zoals jij (of u). Mijn advies is om het wat losser te houden, dus jij/je te gebruiken.

 

Tip 12: Humor
Een vleugje humor doet wonderen en maakt je video interessanter voor de kijker. Overdrijf niet. Zie bijvoorbeeld deze video van mij:

12 Video Opname Tips Voor Jouw Online Video

 

Succes met de tips en laat hieronder een link achter naar het resultaat van jouw filmpje.

Over de schrijver
Reactie plaatsen