Video Review Maken. Hoe Doe Je Dat?
17 februari 2014 

Video Review Maken. Hoe Doe Je Dat?

Niets is zo’n goede reclame, als een video review. Bij een video review vertellen (tevreden) klanten, wat ze van jouw product of dienst vonden. Dit soort video’s hebben een grote overtuigingskracht voor nieuwe klanten. Nieuwe klanten gaan zo sneller zaken met je doen, omdat anderen lovend zijn over je product of dienst. Maar hoe maak je een videoreview? In deze blog het antwoord.

Stap 1 van de video review: het vragen

Het begin van een video revieuw begint met een vraag aan een (tevreden) klant: “wil jij voor de camera iets vertellen over wat jij vond van onze service?”. Vertel hierbij ook dat de video op het internet/YouTube komt te staan.

Het beste moment om deze vraag te stellen is het moment dat de klant blij is met je product of dienst. De klant zit dan in de “flow” en kan vrij makkelijk oplepelen wat hij van je product of dienst vind. Ook is de kans hierbij groter, dat de klant “ja” zegt. Immers hij is positief over jou en heeft een goed gevoel.

Om de kans nog groter te maken dat de klant “ja” zegt, is om de klant te belonen. Geef iets extra’s of bedenk een creatieve actie. Bijvoorbeeld uit de eerste 50 videoreviews trekken we een winnaar. Deze winnaar krijgt zijn geld van het product of dienst terug.

Stap 2 van de video review: de opname maken

Voordat je stap 1 toepast, moet je jezelf instellen dat de klant “ja” zegt. Prepareer dus van te voren alles, zodat je gelijk met de opname kunt beginnen. Het grote voordeel is dat de klant niet hoeft te wachten. Daarnaast kun je alles van te voren goed afstellen en de locatie gereed hebben.

Hierbij wat hoofdtips waarmee je rekening moet houden tijdens de opname. Door het toepassen van deze tips, komt de video review veel beter over:

1. Werk met goed geluid. Bij voorkeur gebruik je een externe microfoon of een dasspeldmicrofoon. Heb je geen afzonderlijke microfoon, zorg er dan voor dat de opnameruimte zo weinig mogelijk achtergrond geluid heeft. De kijkers moeten, zonder moeite kunnen verstaan wat er gezegd wordt. Anders klikken ze de video review weg.

2. Werk moet goed licht. Gebruik bij voorkeur studiolampen. Heb je die niet, zet dan alle lichten in de ruimte aan en voeg eventueel een bouwlamp toe voor extra licht.

3. Bedenk van te voren welke vragen je wilt stellen. Hierdoor hoef je deze niet meer tijdens de opname te verzinnen. Daarnaast kun je doelgerichte vragen stellen: “Waar was u tevreden over?”. “Zou u anderen ons bedrijf adviseren?” “Waarom?”. Uiteraard kun je ook vragen ter plekke verzinnen die inspelen op de situatie.

4. Voorkom schokkerig beeld. Gebruik een statief. Heb je geen statief, zet de camera dan op bijvoorbeeld een stapel boeken. Of een kast.

5. Maak een keuze voor de opzet van de video. Je kunt kiezen om:

a. samen in beeld het interview te houden.

b. de klant alleen in beeld iets te laten vertellen. Maak dan wel een keuze of de klant langs de camera iets aan je verteld, of tegen de camera “praat” en dus in de lens van de camera kijkt.

Bij optie b. ben ik voorstander van het niet zelf aan het woord komen in de video. Je kunt de vragen dan stellen door tekst in beeld te plaatsen met de vraag.

6. Maak de video die online komt niet te lang. Een video review is om mensen te overtuigen van je product of dienst. Hierbij moet de kijker niet te veel afleiding hebben. Als de video te lang duurt, heb je de kans (ondanks alle lof van de videoreview voor jouw bedrijf) dat de kijker afhaakt. Het blijkt dat na 1 minuut video de aandacht verslapt. Het is dus het beste om de videoreview niet langer te maken. Heb je veel (positief) videomateriaal van één persoon dan kun je er voor kiezen om meerdere videoreviews van die persoon te maken.

Hierbij een voorbeeld van een videoreview voor mijn bedrijf.

Heb je vragen over het maken van een videoreview? Laat hieronder jouw reactie achter.

Over de schrijver
Cristel
Door

Cristel

op 14 Mar 2022

Hi! Denk je dat het ook mogelijk is om een videoreview te maken met een opgenomen zoom video??

Reactie plaatsen