Videoboodschap Maken Tips

Hoe maak je als ondernemer een goede videoboodschap? In dit artikel 6 handige tips.

Een videoboodschap is een perfecte manier om je doelgroep op een persoonlijke en laagdrempelige manier aan te spreken. In een videoboodschap spreek je een specifieke doelgroep aan, of maak je speciaal voor één persoon. Toch worden er nog veel beginnersfouten gemaakt, die makkelijk te voorkomen zijn. Zelfs bij professionele videoboodschappen! Als je de volgende 6 tips toepast, maak je in ieder geval een goede videoboodschap.

Tip 1: maak op de juiste hoogte oogcontact

Om een goede band met de kijker te krijgen, is het belangrijk dat je de videocamera op ooghoogte zet. Zo zit je op het gelijke “level” met de kijker.

De lens van de camera moet dus op gelijke hoogte staan met je ogen. Zet je de camera te laag, dan krijgt de kijker een onderdanig gevoel. Een te hoge camerastand, zorgt voor een overheersend gevoel bij de kijker.

Een goede hoogte van de videocamera is belangrijk om te zorgen voor het juiste contact met de kijker

Tip 2: juiste camerastand

Als je met een smartphone filmt, kun je verticaal filmen of horizontaal. Verticaal filmen wil zeggen dat je jouw smartphone in de telefoonstand hebt en op die manier een filmpje maakt. Bij horizontaal filmen, plaats je jouw smartphone horizontaal (dus dat de bovenzijde van je smartphone gelijk loopt met de horizon).

Mijn advies: gebruik de horizontale camerastand. Zo gebruik je het hele scherm. Je voorkomt hiermee zwarte balken en laat letterlijk meer van jezelf zien.

Een filmpje met zwarte balken komt toch wat bekrompen over.

Tip 3: ben jij te zien?

Een videoboodschap is persoonlijk. Om die reden moet je goed te zien zijn. Bij voorkeur je hele lichaam en gezicht, maar met name je ogen. Je maakt persoonlijk contact met de kijker via je ogen. Om die reden, moet de kijker je ogen goed kunnen zien. Gebruik belichting, inkomend daglicht of film buiten.

Een inhoudelijke goede videoboodschap van Marc Lammers. Echter door het donkere gedeelte komt de video toch wat kil en minder persoonlijk over.

Tip 4: beeldkwaliteit

Beeldkwaliteit is een breed begrip. Toch is een schokkerig beeld een belangrijk onderdeel van beeldkwaliteit en beleving. Ook haken kijkers door een schokkerig beeld sneller af. Zorg er voor dat de camera op een vaste ondergrond staat (bijvoorbeeld een tafel of een kast of een stoel). Maak je vaker video’s? Investeer dan in een statief. Voor 20 Euro heb je al een camerastatief en zo weet je zeker dat je een stabiel beeld hebt.

Een schokkerig beeld is amateuristisch en doet hierdoor afbreuk aan je filmpje

Tip 5: creatief denken

Een videoboodschap is een goede branding voor je bedrijf. Denk na waar een videoboodschap de branding van je bedrijf kan ondersteunen. Waar ga je de videoboodschap opnemen? Wat is de toegevoegde waarde van de achtergrond in relatie tot de branding van jouw bedrijf? Een videoboodschap is immers indirect reclame is voor je bedrijf.  Pas op dat het filmpje niet te commercieel over komt.

Spreek je doelgroep ook op de juist manier aan. Mocht je bijvoorbeeld niet aanwezig kunnen zijn bij een bijeenkomst, dan is een videoboodschap een leuk alternatief of toch iets van jezelf te laten zien en horen:

Edwin van der Sar kon er niet bij zijn….

Max Verstappen bedankt zijn fans in een persoonlijke videoboodschap (door de spiegel op de beker, kun je ook zien wie er aan de andere kant van de tafel zitten 🙂 )

Tip 6: betrek de kijker meer bij je videoboodschap

Het is belangrijk dat alle aandacht van de videoboodschap naar jouw boodschap gaat. Als er veel gebeurd op de achtergrond van je video, dan leidt dit af. Je boodschap wordt minder goed opgenomen door de kijker. Zorg bij voorkeur voor een neutrale achtergrond waar niets gebeurd. Zo blijft de concentratie van de kijker bij jou en wordt jouw verhaal beter onthouden.

Kijk eens naar deze video: word je afgeleid?

Zelf een videoboodschap opnemen?

Download dan gratis het e-book “10 videomarketing tips voor beginners“. In het e-book staan nog meer tips voor zelf opnemen van een goede videoboodschap, of schakel mij in om een goede te maken.

Over de schrijver
Reactie plaatsen