Videocamera of fotocamera gebruiken voor maken video's?

Videocamera of fotocamera gebruiken voor maken video's?

Als je als ondernemer zelf video’s maakt voor je eigen bedrijf, wat voor een soort camera kun je dan het beste gebruiken? In deze video legt bedrijfsfilmmaker Hay Stevens uit of je beter een video- of een fotocamera kunt nemen.

Als je de bovenstaande video bekijkt, hoef je de onderstaande tekst niet te lezen!

De tekst uit de video:

Je maakt als ondernemer zelf video’s voor je bedrijf. Maar wat voor een soort camera kun nu het beste gebruiken: een fotocamera of een videocamera? Vandaag praat ik met filmmaker Hay Stevens over welk soort camera jij het beste kunt gebruiken voor jouw video’s. Hoi. Mijn naam is Theo de Kleijn en ik help ondernemers met videomarketing. In deze video dus antwoord op de vraag welke camera jij het beste kunt gebruiken voor het maken van jouw video’s. Is dat nu een fotocamera of een videocamera? Vandaag praat ik met Hay Stevens. Hij is bedrijfsfilmmaker en met hem praat ik over welke camera jij het beste kunt gebruiken. Hay Welkom. Ja, dankjewel. Fijn dat ik bij jou langs mag komen, hier in Tegelen. Kun je misschien wat meer vertellen over jezelf en je bedrijf?Ja. Ik ben eigenlijk op hele jonge leeftijd al begonnen met fotografie. 16, 17, 18 jaar was ik al bezig met bruidsreportages en dat soort dingen. Dat is uiteindelijk na een aantal jaren, kwam daar de industriële fotografie bij en 30 jaar geleden al weer in 1986, zette ik de eerste schreden op het videopad en begon ik bedrijfsfilms te maken. Dus dat is 30 jaar geleden en dat doe ik nog steeds. Hay.

Welke camera kun je nu het beste gebruiken voor het maken van je video’s: een fotocamera of een filmcamera?

Ik ben misschien een beetje klassiek opgevoed in die zin: ik gebruik een fotocamera als ik foto’s maak en een videocamera als ik video maak. Dat doe ik niet zonder reden, want als je kijkt naar hoe die dingen gebouwd zijn: ergonomisch zijn ze geschikt voor het doel waarvoor ze gebouwd zijn. Een videocamera houd je op een andere manier vast dan een fotocamera. Als ik een fotocamera gebruik, heb ik altijd, zelf als ik alleen maar foto’s maak en kort de camera voor het gezicht heb: is altijd bewasemd. Het is altijd: je ademt er tegen aan. Dat heb je met een videocamera veel minder. Dat is natuurlijk een probleem wat je niet hebt als je op statief werkt, maar ergonomisch vind ik een belangrijk verschil. Er is nog een ander verschil: met een videocamera: omdat je met kleine chips werkt heb je veel meer scherpte diepte. Dus als je in dezelfde lichtomstandigheden dezelfde shots zou maken met een foto- of een videocamera, heb je met een videocamera meer scherpte diepte. Dat is dus de scherpte van de voorgrens tot de achtergrens.

Als je met name persoonlijke video’s maakt zoals ik doe, wat voor een soort camera adviseer je dan?

Ook dan blijf ik eigenlijk bij de videocamera voor videogebruik, maar als je wat meer ervaring hebt zou je kunnen kiezen voor een fotocamera. Dat heeft ook een voordeel, want je kunt dan door de geringe scherpte diepte, kun je juist de hoofden los maken, of het hoofd los maken van de achtergrond. Dan kun je het veel onscherper maken. Het bezwaar van de ergonomie, speelt dan veel minder omdat dat ding toch op statief staat.

ouderwetse videocamera

Hay haalt zijn ouderwetse videocamera te voorschijn: “Geen breedbeeld. Geen HD”

Waar moet je precies rekening mee houden mee houden als je een videocamera koopt?

Heel veel camera’s zijn geschikt voor persoonlijke video’s om dat op te nemen, mits ze een externe aansluiting hebben voor een microfoon. Vaak is dat een jackplug, een minijack plug, maar in ieder geval je kunt daar een externe microfoon op aansluiten, waardoor je de microfoon dichter bij jou als sprekende persoon kunt brengen, waardoor je een stuk betere kwaliteit krijgt van het geluid. Daarnaast is het ook wel handig als je de belichting kunt beïnvloeden. Dat als je tegenlicht hebt, of een andere situatie dat het nodig is dat je gezicht te donker of te licht wordt, dat je dat kunt corrigeren. Dat is ook wel makkelijk. Maar voor de rest is in principe vanaf een paar honderd euro zou een camera geschikt kunnen zijn als ze maar aan die twee voorwaarden voldoen. Dus qua beeldkwaliteit maakt het eigenlijk niet zo veel uit. Of ik nu een camera heb van 200 Euro of van 1000 Euro. Nee. Ik heb daar uitvoerige testen mee gedaan. Met grote professionele camera’s ten opzichte van kleinere handheld camera. Optisch. De optische kwaliteit was hetzelfde.

Je maakt bedrijfsfilms, wanneer kan het voor zelfstandig ondernemers interessant zijn om gebruik te maken van jouw diensten? Kijk Theo. Jouw doelgroep is mensen te helpen bij persoonlijke video’s, maar daar kunnen ook mensen bij zitten die misschien zeggen: dat smaakt naar meer. Ik wil zelf ook voor mijn bedrijf, productfilmpjes maken of een bedrijfspresentatie maken. Dan is de kennis en ervaring die ik heb opgebouwd in het vak van bedrijfsfilms maken natuurlijk heel handig als je daar gebruik van kunt maken. Hoe kunnen ze daar gebruik van maken? Geef je workshops of…? Wellicht komt dat nog workshops geven. Ik heb vorig jaar een boek geschreven. Dat boek heet bedrijfsfilms maken. Dat is een voor de hand liggende titel denk ik. Daar staat eigenlijk wel 30 jaar ervaring in met heel veel beeldmateriaal, waardoor mensen als ze dit boek gelezen hebben, eigenlijk vrij redelijk goed een bedrijfsfilm in elkaar kunnen zetten. Hoe kunnen mensen dit bestellen? Dat boek heeft een eigen website. Die website heet boekbedrijfsfilmsmaken.nl en dan komen ze vanzelf bij bestelmogelijkheden. Ze kunnen ook pagina’s inzien. Hay, bedankt voor jouw bijdrage. Wil jij als zelfstandig ondernemer nu echt aan de slag met videomarketing voor jouw bedrijf? Download dan gratis mijn e-book: 10 videomarketing tips voor beginners en je kunt morgen al aan de slag met video marketing voor jouw bedrijf. Vandaag praat ik met bedrijfsfilmmaker Hay Stevens. Zeg ik het zo goed: Hay Stevens? Nee. Stevens gewoon. Hoe kom ik nu bij die Engelse naam uit. Ja dat is verraderlijk. Daar gaan we nog één keer.

Nog meer informatie?

Wil je nog meer informatie over het maken van filmpjes? Download dan het gratis e-book 10 videomarketing tips voor beginners. Daarnaast krijg je tweewekelijks nieuwe tips in je mailbox!

Over de schrijver
Reactie plaatsen