Je wilt als ondernemer of bedrijf een videoplan maken. Met welke aspecten moet je rekening houden? In deze blog 5 handige praktische tips.
Videoplan voor (snel) meer klanten?
Voordat je aan de slag gaat met een videoplan, is het goed om kennis te nemen van de volgende video. In deze video leg ik uit of je snel veel klanten met video kunt krijgen. Het is goed om je het volgende te realiseren (klik op de onderstaande video):
Wat is een videoplan?
Een videoplan is een plan vanaf idee tot het promoten van je gemaakte video’s. Je doorloopt hierbij de volgende fasen:
- Idee
- Script
- Video opnemen
- Video monteren/editten
- Video online zetten
- Video promoten
In deze blog behandel ik tips die betrekking hebben op idee’s (ad. 1) en scripts (ad. 2). Als je deze tips toepast in je videoplan, bereiken je video’s meer rendement. Ze leveren meer op. Dus ook meer klanten voor je bedrijf! Laten we snel beginnen.
Videoplan Maken Tip #1: Voor welke doelgroep?
Ga duidelijk na voor welke doelgroep je de video’s gaat maken. Doe doelgroeponderzoek. Stem de video’s zowel qua inhoud als onderwerp af op je doelgroep. Spreek je doelgroep letterlijk aan. Als de video herkenbaar is voor jouw doelgroep, leidt dit tot meer vertrouwen en uiteindelijk tot een grotere kans dat de kijker zaken met jou gaat doen.
Tip #2: Hoe vaak een video online?
In je videoplan is het handig om een planning op te nemen: wanneer ga je wat doen? Een onderdeel hiervan is het bepalen wanneer je welke video, online gaat zetten. Maar hoe bepaal je nu de frequentie voor het online zetten van filmpjes? Moet je elke dag een filmpje publiceren op het internet? Elke week of elke maand? Met deze 7 video frequentie tips moet het zeker lukken.
Het kan natuurlijk ook zijn dat je bezig bent met een (besloten) online video cursus. In dat geval adviseer ik je om ook het artikel: “hoe maak je zelf een korte online video cursus of training” te lezen.
Tip #3: Welke Onderwerpen?
Over welke (aansprekende) onderwerpen, ga je filmpjes maken? Je kunt denken aan het behandelen van veelgestelde vragen door klanten. Tips over je vakgebied. Behandel nieuwe ontwikkelingen of trends in je vakgebied. Of denk out of the box, zoals de comedy sketches van Dylan Heagens of een ASMR video.
Meer ideeen om (creatieve) filmpjes te maken voor je bedrijf, vind je in dit ideeënartikel.
Het is wel verstandig om onderwerpen te clusteren of hiervan een videoserie te maken. Je kunt het geclusterde onderwerp dan relateren aan bijvoorbeeld een maand. Bijvoorbeeld als je een winkel voor herenkleding hebt: de maand van de stropdas. Zo breng je structuur aan en spring je niet van “de hak op de tak”. Voordeel hiervan is dat je de kijker mee kunt nemen in de videoserie en in die videoserie geïnteresseerde kijkers kweekt. Aan het einde van de videoserie kun je dan bijvoorbeeld een gratis weggever of een gericht betaald product promoten.
Tip #4: Branding
Een herkenbare slogan in je video. Een herkenbare tune/deuntje. Allemaal ingrediënten waardoor je video meer branding krijgt. Meer informatie vind je in het artikel over een herkenbare slogan en tune.
Ook je videostijl speelt mee in relatie tot de branding. In de volgende video heb ik 3 videostijl tips uitgelegd die je perfect kunt toepassen voor de branding in jouw filmpjes:
Tip #5: Onderscheiden ten opzicht van concurrentie
Het is handig om bij het videoplan stil te staan bij je concurrentie. Hoe wil je jezelf onderscheiden? Of juist niet, zoals Klaverblad: “Als je maar lang genoeg gewoon blijft, word je vanzelf bijzonder”. Goede slogan overigens!
In de onderstaande video geef ik drie tips, hoe je jezelf kunt onderscheiden met filmpjes ten opzichte van je concurrenten:
Wil je jezelf jouw bedrijf meer onderscheiden? Denk ook eens aan stroytelling. Mensen zijn dol op verhalen van andere mensen. Hoe je strorytelling toepast in je bedrijfsfilmpjes heb ik uitgelegd in deze 9 storytelling tips.
Meer videotips?
Wil je nu echt aan de slag met filmpjes maken voor je bedrijf? Download dan mijn gratis e-book: 10 videomarketing tips voor beginners of volg de volgworkshop.