Videopresentatie: wil jij als ondernemer zelf een videopresentatie maken voor jouw bedrijf? Waar moet je dan op letten? Hoe maak je een videopresentatie? Hier volgen 7 tips voor een goede videopresentatie.
7 Tips voor een goede videopresentatie
Bij een videopresentatie voor jouw bedrijf, laat je anderen kennis maken met jouw bedrijf, product of dienst. Maar hoe maak je nu een goede en efficiënte videopresentatie. Zo’n eentje die werkt voor jouw bedrijf. Die echt iets oplevert? Pas dan in ieder geval de volgende tips toe. Laten we snel beginnen.
Tip 1: Doel van je videopresentatie
Wat wil je bereiken met je videopresentatie? Waar wil je de videopresentatie gebruiken? Op je website: waar dan? Op de homepage of de “over mij pagina”?
Voor wie is de videopresentatie bedoeld? Voor mensen die je nog niet kennen, of voor volgers van bijvoorbeeld je Facebookpagina of mensen die op jouw mailinglijst staan? Beiden doelgroepen hebben een aparte manier van benaderen. De groep die je kent, kun je “als een goede vriend” benaderen. Bij de andere groep moet je jezelf in het begin van de video voorstellen.
Tip 2: Structuur
Je videopresentatie moet een duidelijke kop en staart hebben. Net zoals een boek heb je een inleiding, middenstuk en slot. Bij het slot sluit je altijd af met een call to action (anders heeft je video niet echt veel zin, al helemaal niet als je video bedoeld is voor mensen die jou nog niet kennen).
Hoe je structuur aanbrengt in je video, heb ik uitgelegd in het artikel: 4 tips voor structuur in je video.
Tip 3: Laat jezelf zien
Als je zelfstandige of zzp-ér bent, dan ben je zelf het gezicht van je bedrijf. Laat je zelf dan ook zien voor de videocamera. Pas wel de juiste kleding toe en ben jezelf en ga bij voorkeur staan voor de videocamera. Het toepassen van een animatievideo is eigenlijk “not don”. In dit artikel leg ik uit waarom.
Kom spontaan over. Lees niet op voor de camera.

Laat jezelf zien bij een videopresentatie. Kijk recht in de camera en film uiteraard niet vanaf de achterzijde :-)
Tip 4: Wees duidelijk
Verplaats je in de kijker. Ga er van uit dat de kijker geen kennis heeft van jouw product of dienst. Steek de video ook zo in. Laagdrempelig. Spontaan. Makkelijk te begrijpen. Geen vakjargon. In dit artikel geef ik 9 tips voor een begrijpelijke video.
Tip 5: Technisch goed
De video moet technisch goed zijn. De kijker mag absoluut niet afgeleid worden door bijvoorbeeld slecht geluid of slecht beeld. Als de kijker moeite moet doen om jouw verhaal te volgen, haakt de kijker af. Voorkom dus “weerstanden” en maak je video zo dat de kijker ongestoord kan kijken. Hoe je dat doet lees je in de 9 tips voor een technische goede video.
Varieer ook voldoende in de video.
Tip 6: Voorkom de valkuilen die de meeste ondernemers maken
Als je zelf een videopresentatie gaat maken, voorkomen dan deze 5 valkuilen (waar de meeste ondernemers intrappen).
Tip 7: Zou je hem wel zelf maken?
Vraag jezelf af of je een videopresentatie wel zelf moet maken? Is het inschakelen van een professional zoals ik niet beter (en makkelijker). Natuurlijk wordt het steeds makkelijker om zelf video’s te maken, maar hierdoor trappen veel ondernemers in hun eigen valkuil: de videopresentatie schrikt kijkers af en levert niet het gewenste resultaat op (wat je bij tip 1 bepaald had). Dus maak jij een “tussen de soep en aardappelen video“, of ga je voor kwaliteit (en iemand die met je meedenkt).
Heb je vragen of wil je jouw videopresentatie door een professional laten maken? Neem dan contact op met mij.