“Ik wil een viral video voor mijn videomarketing campagne”. Die vraag wordt soms aan mij gesteld. Maar kan dat wel? Moet je dat wel doen voor je bedrijf? In dit interview het antwoord.
Als je de bovenstaande video luistert, hoef je de onderstaande tekst niet te lezen!
Interview over virale video
Laatst heb ik een eenzijdig interview opgenomen over het onderwerp virale video. Waarom eenzijdig? Helaas was de Skype verbinding wat onstabiel. De vragen waren vooraf bekend, dus heb ik de vragen beantwoord in een MP3 video. Hieronder de tekst uit het interview en de vragen.
Wie ben je?
Hoi. Mijn naam is Theo de Kleijn en ik help ondernemers met videomarketing. Dat doe ik via workshops. Ik geef workshops hoe ondernemers zelf goede video’s kunnen maken voor hun bedrijf. Ik maak ook persoonlijke video’s voor ondernemers en ik wikkel ook online cursussen op het gebied van video marketing. Jouw vragen over virale video’s.
Wat is het verschil tussen video marketing en een virale video?
Een virale video kun je eigenlijk niet maken, naar mijn mening. Het is altijd een speciaal voorval wat er gebeurd en wat je eigenlijk niet in scene kunt zetten. Daar hebben we al gelijk het verschil tussen videomarketing en virale video’s. Een virale video is een per toeval gebeurtenis die gefilmd worden. Bij videomarketing denk je van te voren via een script na, wat je in de video gaat doen. Wat je gaat zeggen. Hoe je het overbrengt. Je denkt ook na hoe je de kijker er bij kunt houden, zodat de video zolang mogelijk bekeken wordt. Je denkt ook na, hoe je het einde doet van de video. Die ingrediënten spelen geen rol bij virale video’s.
Wat is volgens jou een goed ingrediënt voor een virale video?
Wil je toch een beetje de kant op van virale video, dan is herkenning een belangrijk punt. Dat de kijker in de video voelt wat hij zelf ook meegemaakt zou kunnen hebben. Bijvoorbeeld dat iemand uitglijd over de vloer heen, of iemand met zijn bromfiets omvalt. Dat zijn allemaal dingen waar mensen om kunnen lachen, maar die je zelf ook meegemaakt kunt hebben. Ik volg zelf Enzo Knol niet erg veel, maar ik heb één keer een video gezien waarin hij met zijn fiets viel. Dat zit een beetje tussen een virale video en een voorbedachte video in.
De video van Enzo Knol: van te voren over nagedacht of een toevallige gebeurtenis?
Ik had de indruk dat die video vooraf opgezet was. De scene wekt herkenning en is makkelijk. Je hoeft daar geen vele kosten aan te spenderen. Het is een heel makkelijk voorval, maar die toch een virale werking kan hebben.
Andere kenmerken:
– ze zijn kort (het duurt geen 5 minuten);
– muziek en dans (denk aan gangnam style);
– het roept emotie op;
– kinderen of dieren in de video.
Wat is volgens jou het beste platvorm om viraal te gaan en waarom?
Op dit moment is Facebook nummer één. Facebook promoot steeds meer om daar video’s te uploaden. Het ligt een beetje aan je doelgroep. Voor de jongeren, zeg de groep onder de 18, kun je beter kiezen voor YouTube. Voor een doelgroep van 18 plus kun je beter kiezen voor Facebook op dit moment. Waarom? Het wordt heel snel gedeeld. Dat is uiteraard een belangrijk aspect voor een virale video. Als de video gedeeld wordt door een persoon naar 10 anderen personen en die personen ook weer delen, dat is de virale werking. Voor die virale werking en makkelijk delen is Facebook bij uitstek het beste platform.
Viral Video Conclusie
Conclusie over virale video’s: naar mijn mening zijn virale video’s niet vooraf op te zetten. Wil je toch richting de virale video, dan zou je dus een onderwerp moeten pakken wat je zelf meegemaakt zou kunnen hebben. Dus heel kleinschalig. Heel kort bij. Dan zoiets in scene zetten. Echter in het algemeen wordt het door de kijkers herzien. Dus een betere tips is: zoveel mogelijk filmen en maar hopen dat er een keer iets fout gaat.
Hieronder nog meer handige tips voor als je toch de virale kant op wilt:
Uiteraard is het wel verstandig om een video marketing strategie toe te passen.