Stel je wilt gaan vloggen. Mogelijk denk je dan na over een vlog workshop of een vlogcursus. Maar heeft zo’n workshop wel zin? Is het geen weggegooid geld? In deze blog geef ik handige afwegingspunten. Dit doe ik aan de hand van een documentaire over vlogworkshops.
Vlog workshop onderzoek
Laatst kwam ik een geweldige documentaire tegen op YouTube over een vlogworkshop. De essentie van de documentaire is: “vlogworkshop: de grootste onzin die er is?“
Bekende vloggers worden in de documentaire aan te woord gelaten en geven hun visie en mening over het fenomeen vlogworkshop. Ook gaan de programmamakers zelf op onderzoek uit en volgen een echte vlogworkshop.
Hieronder de video. Let ook op de creatieve intro’s van elk onderdeel van de documentaire! (d.d. 27-3-2017: helaas is de video offline gehaald)
Vlogcursus: kom op!
Het mag duidelijk zijn dat de programmamakers Alwin en Saske nogal sceptisch zijn over vlogcursussen:
“Blijkbaar worden er cursussen aangeboden voor vloggen. KOM OP!
Eerst hadden we de social media experts, nu hebben we de vlogexperts.”
Ook komt een duidelijke kern terug in de documentaire:
“Vloggen is een naam die ze gebruiken voor online workshops geven.
Ik denk dat ze al videocursussen gaven allemaal en dat ze vloggen er bij hebben gedaan. Als ze dat willen, dan doen we dat. Soort uitbreiding van je workshop.”
Nou als je op mijn website hebt gekeken, bied ik ook een (zakelijke) vlogworkshop aan. En ja dat is een vervolg op de videomarketingworkshops die ik geef. Is het dan gewoon een andere verpakking? Nee. Bij de vlogworkshop ligt de nadruk bij het vloggen. Dus (al lopende) filmen wat je doet, maar dit wel zo opzetten dat deze filmpjes (vlogs) klanten voor je bedrijf aantrekken. Dat je een vorm van infotainment levert aan je doelgroep.
Workshop niet gegeven door een vlogger
De documentaire makers lopen tegen allerlei vlog cursussen aan, waarbij de cursusleider zelf NIET vlogt:
“Wordt de cursus door een vlogger gegeven?
Mijn man is een cameraman. Hij vlogt niet zelf?
Nou niet op zijn website. Hij weet er echt alles van.”
Om de vraag te kunnen beantwoorden of iemand vlogt, dienen we te definiëren wat vloggen is. In het spraakgebruik loopt vloggen nogal uiteen. Zo denken best veel ondernemers dat het opnemen van een filmpje voor je bedrijf met je smartphone een vlog is.
Wikipedia zegt:
“Vlog (een afkorting voor video weblog) is de benaming van een dagboek (Engels: log) op internet, waarbij het grootste deel van het dagboek bestaat uit videobeelden. De vlog is een variant op het blog (afkorting voor weblog), waarbij de inhoud voornamelijk tekst is.”
Als we de definitief van Wikipedia aanhouden zijn er maar erg weinig ondernemers die vloggen. Zelfs Frans Bauer niet. Alleen de ondernemers die vloggen voor hun beroep, zoals Enzo Knol.
Toch vind ik filmpjes waarin je de kijker meeneemt naar iets wat je die dag meemaakt, ook een (zakelijke) vlog. Ondanks dat je niet iedere dag zo’n filmpje maakt. Je laat de kijker een stukje van het dagboek van jouw bedrijf zien. Een andere term voor dit soort filmpjes is de “achter de schermen video“.
Gelukkig maak ik soms ook een zakelijke vlog :-)
Vloggen: zelf aanleren of met een vlogcoach
De volgende fragementen uit de documentaire zeggen denk ik al genoeg of je wel of geen vlogcursus of vlogcoach moet nemen:
“Hoe heb je vloggen geleerd? Je moet zelf alles ontdekken en je eigen stijl leren. Geen idee wat ze je op een volgworkshop leren.”
“Ze hebben het heel erg over je smartphone, maar de professionele vloggers werken niet met een smartphone”
“Dit is zo’n stomme materie dat je het niet interessanter moet maken dan het daadwerkelijk is.”
“Het mooiste aan vloggen, YouTube, YouTubers: is dat iedereen begint op punt nul …..dan is het niet zo dat iemand naar je toe komt, van zo zou het zijn. Dan ben je juist je vrije visie verloren.”
“Ik snap het . Het is economie. Als het iemand is die het met passie doet en gewoon goed uitlegt, dan kan ik er niet op haten. Het eerste belletje wat bij mij rinkelt: oke doei!”.
“Hoe sta jij tegen over een workshop vloggen? Ja. Kan leuk zijn. Het is heel ingewikkeld. Het is niet in één workshop uit te leggen. Hoe en wat. Het is een proces in jaren”.
De rode draad is dat de vloggers adviseren om niet naar een vlog workshop te gaan, omdat je dan beperkt wordt in je creativiteit en er eigenlijk weinig valt te leren. Een vlog is iets wat je zelf moet ontwikkelen in je eigen stijl. Het volgens van een vlog workshop kan dan juist belemmerd zijn.
Zelf een keuze maken: wel of geen vlogworkshop volgen
Uiteindelijk ben je zelf degene die een keuze moet maken. Bij het normale vloggen ben ik het met de bekende vloggers ééns. Vloggen is niet anders dan je camera aanzetten, de dag vastleggen, monteren en je filmpje online zetten. Hierbij geldt “al doende leert men”.
Toch kan het zijn dat je als beginnende vlogger vast loopt of bepaalde vragen of onzekerheden hebt. Juist dan is het goed om contact te zoeken met een vlogcoach die je op gang kan helpen en jou van je onzekerheden af kan helpen.
Zakelijk vloggen
Bij zakelijk vloggen, vlog je vanuit een ander perspectief. Uiteindelijk wil je met je vlogs nieuwe klanten aantrekken en bestaande klanten aan je blijven binden. Hierdoor is het handig dat je handvaten kunt krijgen hoe je met je vlogs klanten aantrekt. Hoe je jouw vlogs aantrekkelijker kunt maken voor je doelgroep. Hoe je jouw vlogs kwalitatief beter kunt maken en online vindbaar kunt maken. Althans de meeste ondernemers willen, als ze iets doen het goed doen en het rendement oplevert. Geen halve bak.
Daarnaast zijn er nog veel ondernemers die de kracht van video (al dan niet vlogs) wel zien, maar opzien om zelf voor de camera te kruipen. Ze hebben camera angst.
Het volgen van een vlog workshop is voor ondernemers eigenlijk niet een beperkende factor, maar juist een verruimende factor. Je krijgt handvaten en kunt zelf bepalen of en zo ja welke handvaten je gaat gebruiken. Ook wordt je geholpen om je bedrijf met de vlogs meer bekendheid en online zichtbaarheid te geven. Hiermee verlies je geen onnodige tijd (die je anders kwijt was om bepaalde dingen uit te zoeken of op te zetten). En tijd is een belangrijke factor voor ondernemers.
Ben je ondernemer en wil je geen tijd verliezen met vloggen, meldt je dan nu aan voor mijn vlogworkshop.