Vloggen Marketing Tips

In dit blogartikel handige tips en trucs voor ondernemers die willen gaan vloggen voor hun bedrijf.

 

Vloggen Marketing: waar moet je rekening mee houden?

Vloggen is “hot”. Ook steeds meer ondernemers willen gaan vloggen. Toch verstaat niet iedereen hetzelfde onder vloggen. De meeste ondernemers verstaan onder vloggen: “een filmpje opnemen voor hun bedrijf met een smartphone“.

Een filmpje opnemen voor je bedrijf is één. Stap twee is het monteren en het filmpje online zetten. Daarnaast wil je als ondernemer dat het filmpje gevonden wordt op het internet. Tot slot moet het filmpje rendement opleveren in de vorm van klanten voor je bedrijf.

In deze blog wordt ik [Theo de Kleijn] geïnterviewd door Manuel Naaijen. Ik geef in het interview handige tips voor als je filmpjes of vlogs gaat maken voor je bedrijf. Een kleine cursus vlogmarketing met handige tips dus. We beginnen met de inleiding van het interview….

Ondernemer, auteur en spreker Manueal Naaijen (links)  interviewt videomarketing specialist Theo de Kleijn (rechts)

 

Op weg naar Theo de Kleijn

Ik ben vandaag onderweg naar Theo de Kleijn. Theo is een videomarketeer die ontzettend veel kennis heeft, hoe je jouw bedrijf kunt branden. Online. Hoe je video het beste kunt inzetten voor jouw product of jouw bedrijf. Hij heeft kennis, waar wij als ondernemers ontzettend veel aan hebben.

Zelf is mijn complete business veranderd door het toepassen van videomarketing. Theo heeft er ook een steentje aan bijgedragen. Bijvoorbeeld hoe je in een video kunt doorklikken naar een website. Dat is allemaal kennis die ik heb gekregen van Theo. Theo beschrijft op zijn website precies hoe je dat het beste kunt doen. Waardoor je video nog interactiever wordt. Aan het einde van de video zie je de twee buttons. Daar kun je op doorklikken naar de desbetreffende pagina. Dat is de kennis die Theo heeft. Ik probeer hem het hemd van het lijf te vragen.

 

Vind je het belangrijk dat ondernemers video’s of vlogs inzetten voor hun bedrijf?

Ik denk dat je anno 2017 niet zonder video kunt. Al helemaal als je kijkt op Facebook en YouTube. Wanneer heb jij voor het laatst een video bekeken? Ga voor jezelf maar na, wanneer je voor het laatst een video hebt bekeken. Het geeft aan dat filmpjes en videocontent steeds belangrijker worden.

Wordt het dan belangrijker dan een website of de tekst die op een website staat? Nee het zal altijd een “combinatie van” zijn. De website is, vind ik, eigenlijk de basis. Om bijvoorbeeld een gebruiksvriendelijker website te maken kun je er voor kiezen om zoveel mogelijk video’s op te zetten. Dit draagt ook bij aan de know, like en trust factor.

Het voordeel dat je een YouTube video op je website plaatst is dat het filmpje ook nog een positieve invloed heeft op de ranking van je website in Google. Hierbij is het wel belangrijk dat het een YouTube video is, want als het een Facebook video is gaan deze vliegen niet op. Dit komt omdat YouTube en Google vrienden van elkaar zijn. Hierdoor worden de YouTube video’s ook getoond in de zoekresultaten van zoekmachine Google.

Voorbeeld van een YouTube video in de zoekresultaten van Google

Voorbeeld van een YouTube video in de zoekresultaten van Google (zoekterm: vloggen voor beginners)

 

Wat is het verschil tussen een Facebook video en een YouTube video?

De basis tussen een YouTube en Facebook video is het kwaliteitsverschil. Op Facebook kun je snel een video posten en zijn de verwachtingen van de kijker niet hoog als het gaat om videokwaliteit. De kwaliteit op YouTube wordt wel wat hoger geacht door de kijker/gebruiker van YouTube. Dat is één.

Tweede punt is dat je na moet denken over de afsluiting van je video. De zogenaamde call to action. Deze is bij Facebook anders dan bij YouTube. Dit heeft mede te maken met het videoplatform en de technische mogelijkheden die bijvoorbeeld YouTube heeft ten opzichte van Facebook.

Wat is een call to action? Dit is aan afsluiter van de video, waarbij je de kijker oproept om een bepaalde actie te ondernemen. Als je dit niet toepast haal je veel minder rendement uit je video.

Je wilt als bedrijf dat je video klanten oplevert.”

Door het toepassen van een call to action converteer je de kijker naar iets wat jij wil dat ze doen. Bijvoorbeeld een gratis e-book downloaden. Bij de afsluiting van mijn video’s roep ik doorgaans de kijkers op op mijn e-book 10 videomarketing tips voor beginners te downloaden. In dit e-book worden onder andere tips gegeven hoe je jezelf voor de camera presenteert. Als je als ondernemer aan de slag wilt met filmpjes of vlogs maken voor je bedrijf, dan is dit e-book eigenlijk de basis.

Een call to action wordt nog al eens vaak vergeten….

 

Kwaliteitseisen YouTube

De kwaliteitseisen op YouTube: hoe zit dat precies? Niet iedereen heeft een professionele camera. Iedereen heeft eigenlijk wel een smartphone.

Mijn advies is om te beginnen met wat je hebt.”

Dus ga gewoon aan de slag met je smartphone. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van een vlog. De smartphones van tegenwoordig zijn allemaal voldoende goed om je eerste filmpjes mee te maken. Als je meer wil. Bijvoorbeeld beter geluid. Mooiere beelden. Dan kan altijd nog. Als je namelijk met je smartphone begint, kun je proeven: is het iets voor mij?

 

Moet een vlog of video bij je passen?

Video moet wel enigszins liggen bij je. Het moet geen verplichting zijn. Je moet het leuk vinden om te doen.

Je wilt met je bedrijf ook wat bereiken, toch? Klopt, maar als je het niet leuk vind voor de camera, dan kom je ook niet over. Dan pakt het niet. Dat heeft de kijker door en bereik je juist het omgekeerde: afstand.

Ervaringsgewijs blijkt dat ondernemers wel aanhikken tegen video’s maken, maar..

als ze eenmaal begonnen zijn dan hebben ze er ook veel plezier in.”

Dan komen ze echt over de drempel en ervaren ze dat het niet allemaal zo spannend is. Het is dus even uit je comfort zone.

Ik ben ook zo begonnen. Mijn eerste video’s heb ik verwijderd. Die zagen er niet uit. Ik wil niet zeggen dat mijn filmpjes nu goed zijn, maar ze zijn wel beter dan een paar jaar terug. Er staat video’s op mijn YouTube kanaal die vijf jaar oud zijn. Er staan ook video’s op van twee jaar oud en dan kun je goed het verschil zien.

Je moet jezelf ook ontwikkelen. Dat is het. Het is een kwestie van “meters maken”, ervaring op doen. Dat geldt eigenlijk voor alles wat je leert. Je merkt het zelf: hoe meer je het doet, hoe beter je er in wordt. Je vind het ook niet meer eng om voor de camera te staan. Geen camera-angst meer. Het wordt veel makkelijker.

Het is best eng om jezelf voor de camera te laten zien

Het is best eng om jezelf voor de vlog camera te laten zien

 

Vloggen in het openbaar

Ik vond het ook eng om een vlog op te nemen, in het publiek. Vloggend door de stad bijvoorbeeld. Ik heb van jou een vlog gezien. Dat je op vakantie was. Dat je een vlog maakte over het boek van AartJan van Erkel. Dat vond ik inspirerend.

Die mensen kijken naar je en jij staat gewoon te filmen. Dat vind ik wel heel knap. Ook hier is het weer een kwestie van uit je comfortzone. Bouw het wel langzaam op.

Dus eerst lekker thuis vloggen. Als je je daar goed bij voelt, neem je de volgende stap. Je gaat bijvoorbeeld vloggen in een bos of een stil gebied. Ben je toch buiten op een andere plek. Gaat dit goed af, dan ga je bijvoorbeeld vloggen in een gebied met weinig mensen, zoals een dorp. Kortom je bouwt het op en op een gegeven moment is het niet eng meer.

Een andere handige tip hierbij is dat je met je smartphone gaat vloggen. Dus niet een aparte vlogcamera. Mensen zijn inmiddels gewend dat andere mensen met smartphones over straat lopen. Hierdoor wordt minder aandacht geschonken aan het vloggen met je smartphone en val je dus minder op.

Uit mijn comfortzone tijdens de vakantie…

 

Workshop vloggen

Je geeft workshops hoe ondernemers zelf kunnen vloggen voor hun bedrijf. Wat leer je op die workshops vloggen?

In de workshop leren ondernemers hoe ze zelf goede vlogs maakt. Zo wordt de apparatuur behandeld. De techniek. Scripts en montage. Kortom alle ingrediënten waardoor je vlogs aantrekkelijker worden voor de kijker. De kijker niet afhaakt en je vlogs uiteindelijk meer klanten opleveren.

 

Gesproken tekst en een goede vlog

Teksten die je spreekt, bepaald ook hoe goed je zakelijke vlog is? Ja. De teksten, maar zeker ook de opbouw van de zakelijke vlog. Let wel ik heb het hier over zakelijk vloggen. Je wilt dus klanten krijgen met je vlogs.

Bij een “normale” vlog praat je tegen de camera en leg je vast wat je de hele dag doet. Een zakelijke vlog is feitelijk het maken van een filmpje voor je bedrijf, waarin je bijvoorbeeld in tip geeft over een probleem waar je doelgroep mee zit.

Dus er komt wel wat meer bij kijken, dan even je smartphone pakken en filmen?

Eigenlijk moet je voordat je begint met zakelijk vloggen, bij jezelf nadenken wat ga ik vertellen? Liefst dat je het van te voren uitgeschreven hebt of in ieder geval een rode draad hebt opgeschreven.

Verder zijn er nog wel wat basisbeginselen als je zakelijk gaat vloggen. Als je deze 7 vlog tips toepast, maak je in ieder geval een goed begin.

 

Verkoopvideo

Moet elke video of vlog een verkoopvideo zijn? Nee. Niet elke video hoeft een verkoopvideo te zijn. Het is wel belangrijk dat de video duidelijk is. Dus goed te begrijpen en dat de video niet te lang is. Sluit elke video altijd af met een call to action. Anders is al het werk feitelijk voor niets geweest.

Het blijkt dat de meeste kijkers van een YouTube video na twee minuten afgehaakt zijn. Dat is vervelend als je een interviewvideo maakt zoals deze. Dus wat we nu zeggen na 10 minuten, dat kijkt niemand meer.

Als je een interview maakt zoals deze met tips er in. Maak dan per tip een aparte video. Deze video van 10 minuten kun je alsnog opknippen in video’s of fragmenten van één minuut of twee minuten. Het voordeel daarvan is ook weer, dat je die korte video’s kunt vertalen naar een blogartikel en dan die je die korte video ook weer in je blog opnemen.

Niet elke vlog hoeft een verkoopvideo te zijn

Niet elke vlog hoeft een verkoopvideo te zijn

 

Kun je YouTube filmpjes ook op Facebook gebruiken?

Je kunt de filmpjes die je upload naar YouTube ook op Facebook zetten. Ik zou dan wel twee aparte filmpjes maken. Qua content wel hetzelfde, maar het einde van de video anders.

Bij een YouTube video kun je op het einde van de video een klikbare link in beeld laten komen en kun je in de video naar deze link wijzen. Bij een Facebook video kan dit niet.

Wil je het echt goed doen, dan moet je rekening houden met deze 10 Facebook videomarketing tips, als je een filmpje voor Facebook maakt.

 

Wat kost een vlog maken qua tijd?

Je bent ondernemer en druk met je bedrijf. Dit komt er dan nog bij. Kost dit niet heel veel tijd?

Je kunt het net zo uitgebreid maken als je wilt. Stel je bent een timmerman. Je bent aan het klussen. Film dan gewoon tijdens dat je bezig bent. Bijvoorbeeld zet de camera op statief en laat de camera lopen. Of pak je camera er even bij als je ergens mee bezig bent en geef een korte tip van 20 seconde tot 1 minuut.

Stel je bent een leiding aan het aansluiten. Pak de videocamera er bij en vertel wat je aan het doen bent en hoe je de leiding aansluit. Hoppa. Weer een tip. Thuis bij het editten hoef je alleen het eerste en het laatste stukje er af te knippen. Het eerste stukje is als je de camera aan zet. Het laatste stukje is als je de camera uit zet. Als je de makkelijke variant pakt, dan ben je voor een video van één minuut circa 15 minuten kwijt.

Het ligt er dan wel even aan hoeveel tijd je spendeert.

Het is natuurlijk wel belangrijk dat je video gevonden wordt.”

Met name op YouTube. Dat is de tweede stap weer. Je moet gevonden worden. Dan kom je uit op het zoekwoordenonderzoek. Op welke woorden en zinnen zoekt je doelgroep op het internet? Het gaat te ver om dit nu uit te leggen. In de cursus vloggen wordt dit uitgebreid behandeld.

 

Actieve bedrijven op YouTube

Zie jij verschil tussen bedrijven en ondernemers die op YouTube actief zijn en tussen bedrijven die niet op YouTube actief zijn? Ik heb daar geen concreet beeld van. Ik merk dat nog te weinig ondernemers op YouTube zitten. Ik denk dat de reden daarvan is de onbekendheid, maar ook het bang zijn voor de camera en het oppakken van videomarketing.

Dat nog niet echt de noodzaak van videomarketing voor ondernemers duidelijk is.”

Er liggen op dit moment wel de meeste kansen op YouTube.  Als je op YouTube een goed geoptimaliseerde video maakt, dan wordt deze vrij snel gevonden. Ik had laatst bijvoorbeeld een video voor een begrafenisbegeleidster. Die wil gevonden worden op twee zoektermen. Dan is het heel makkelijk ranken in de zoekmachine. Er zijn nog vrij weinig video’s met die twee zoekwoorden.

Bekijk dus in je eigen niche/markt of er al video’s zijn met het beroep of dienst wat je levert + je plaatsnaam. Doe wel goed onderzoek naar de zoektermen. Als voorbeeld kan het zijn dat op Keukenspecialist Kaatsheuvel amper gezocht wordt en dat je dan bijvoorbeeld beter “Keukenboer Kaatsheuvel” kunt gebruiken. Ga dus goed na welke woorden jouw doelgroep gebruikt en verwerk deze in onder ander de titel. Hieronder een voorbeeld van “kinderfeestje Den Bosch”:

Ranken met woord en plaatsnaam

Ranken met woord en plaatsnaam: mijn andere bedrijf rankt hier met veel video’s op pagina 1 van YouTube

 

Video vindbaarheid

Ik heb het zelf ook gedaan, met de informatie en tips die ik van jou heb geleerd. In mijn niche zijn veel grote spelers in het veld en wij zijn maar een kleine speler, maar we staan wel op positie drie in YouTube. Dit komt, omdat wij de goede woorden in de video toepassen. De titel goed invullen en de beschrijving er onder met de juiste technieken invullen.

Als je de juiste technieken toepast, kun je de grote jongens verslaan.”

Het grote voordeel van die begrafenisondernemer was dat we een goede combinatie hebben gemaakt met de plaatsnaam. Kijk veel mensen zoeken op een bedrijf met een plaatsnaam. Bijvoorbeeld “loodgieter Amsterdam”. Als je de YouTube video hier goed op optimaliseert kom je al vrij snel op positie één op YouTube. Te meer deze video seo (zoekmachine optimalisatie) nog door weinig ondernemers goed wordt toegepast. Deze truc hebben we ook toegepast voor het filmpje van de begrafenis ondernemer.

Wil je meer informatie over lokale vindbaarheid met je vlog of filmpje vie YouTube, bekijk dan deze 8 tips om regionaal gevonden te worden.

Website versus een video in de zoekmachines

Ik wil nog even duidelijk maken dat je momenteel als bedrijf nog goed en snel kunt scoren in YouTube. Als je jouw video op de juiste manier optimaliseert met de juiste zoekwoorden, dan kom je binnen één uur al op pagina één van YouTube. Terwijl als je een webpagina aanmaakt voor je website het enkele maanden tot een half jaar duurt voordat je webpagina in Google wordt gevonden.

Let wel op. Je kunt wel even een vlogje in elkaar flatsen, op YouTube zetten en goed optimaliseren, maar dan ben je er nog niet. De informatie in je vlog moet namelijk ook aantrekkelijk zijn en een meerwaarde geven aan je doelgroep.
Ik zie wel eens filmpjes van ondernemers waarin ze draaiende foto’s toepassen in video toepassen. Die filmpjes klik ik dus gelijk weg, omdat ik niet de informatie krijg die ik zoek. Je hebt het nu over foto’s. Dat brengt mij bij de volgende tip: maak als ondernemer filmpjes waar je zelf in beeld te zien bent. Dit kweekt heel veel vertrouwen en zulke video’s worden ook veel beter bekeken dan die fotovideo’s.

Daarnaast heb je de kans dat als mensen zo’n persoonlijke video zien en je zet je telefoonnummer er bij, dat mensen dan sneller contact met je gaan opnemen. Dat was nog een ander trucje wat we bij die begrafenisondernemer hebben gedaan. Het telefoonnummer vermelden in de titel. Dan krijg je ,, en . Als mensen dan gaan zoeken in YouTube, dan zie je gelijk het telefoonnummer bij de zoekresultaten in de titel. Je hoeft dan dus niet door te klikken in de video om te bellen.

Aan de andere kant: als mensen wel het filmpje gaan kijken, kunnen ze tijdens het filmpje makkelijk bellen. Immers het telefoonnummer blijft continue in beeld in de vorm van de titel.

 

Klikbare websitenaam in je video

Dat kun je toch ook in de video opnemen?  Nou om dat in de video op te nemen moet het YouTubekanaal gekoppeld zijn aan de website. Dit doe je op deze manier. Daarnaast adviseer ik om in de eerste twee regels van de beschrijving van de video in YouTube een klikbare link op te nemen naar je website. Dit zijn allemaal dingen die je in jouw workshop YouTube behandeld. Ja, maar ook in de training vloggen. Hier worden de basisbeginselen van YouTube, waaronder vindbaarheid op YouTube ook behandeld.

 

Wil je nu echt aan de slag met vloggen voor je bedrijf? Wil je vloggen inzetten als marketingmiddel? Wil je een goede start maken? Dan is de workshop vloggen wat ik jou adviseer. Niet zelf aanmodderen, maar stap voor stap vloggen leren. Inclusief 3 maanden nazorg (onbeperkt vragen stellen en feedback op vlogfilmpjes).

Over de schrijver
Reactie plaatsen