Vloggen op Facebook? Wil je als ondernemer meer zichtbaarheid op Facebook? Dan moet je gaan vloggen. Maar hoe zet je vlogs in op Facebook voor je bedrijf? In deze blog 10 handige tips om rekening mee te houden.
Tips voor bedrijven om te vloggen op Facebook
Wanneer heb jij op Facebook voor het laatst een vlog bekeken op Facebook?
Waar kijk je naar als je scrolt door je tijdlijn? Lees je tekst zonder plaatjes? Lees je tekst met plaatjes of kijk je toch het meeste de video’s die je voorgeschoteld krijgt. Hoe jonger je bent, des te meer gaat het richting video. Het inzetten van video (marketing) op Facebook wordt steeds belangrijker. Al helemaal als je doelgroep bestaat uit mensen onder de 25 jaar.
Daarnaast wil Facebook, YouTube voorbij streven als het gaat om videocontent. Ook wordt je meer beloond als je video inzet op Facebook. Video wordt meer getoond, dan andere berichten.
Maar hoe ga je vloggen op Facebook? Waar begin je? Wat zeg je? In deze blog 10 praktische tips voor bedrijven en ondernemers.
Vloggen op Facebook Tip #1: Pak de aandacht
De aandachtspanne op Facebook is kort. Heel erg kort. Je moet er tussen komen. Tussen al die andere berichten op de tijdlijn van je volgers. Opvallen. De aandacht trekken. De eerste 3 seconden zijn cruciaal. De kijker moet denken: “wat gebeurd hier?”. Zorg er dus voor dat je de eerste 3 seconden opvalt.
Vloggen op Facebook Tip #2: Zorg voor een call to action
Bepaal voordat je jouw vlog gaat maken: wat is het doel van mijn vlog? Wat moet het voor jou opleveren? Bijvoorbeeld je wilt dat de kijker je gratis e-book download. Of wil je misschien dat de kijker jouw vlog deelt? Afijn heb van te voren goed duidelijk wat voor actie de kijker aan het einde van je vlog moet nemen. Zet de kijker hier toe aan.
In deze videoserie heb ik er voor gekozen om de call to action zowel qua spraak als tekst te doen. Hierdoor komt het dubbel zo goed “binnen” bij de kijker en wordt de kans groter dat de call to action wordt uitgevoerd.
Vloggen op Facebook Tip #3: Maak je vlogs niet te lang
Facebook is niet het platform waar mensen lang filmpjes gaan kijken. Hierdoor verlangt Facebook een bijzondere strategie qua vlog opzet en videolengte. Wil je dat de kijker de einde van de video haalt (en dat is wel zo fijn, want aan het einde geef je de call to action en kan je video dus rendement opleveren), maak je video dan tussen de 15 en 30 seconden. Dat kan lastig zijn. Vooral als je lang van stof bent. Anderzijds dwingt het je wel om een heldere duidelijke boodschap over te brengen. Een “to the point filmpje” dus. De video moet zo min mogelijk ruis geven. Ook worden duidelijkere vlogs meer gewaardeerd en dus meer geliked.
Kortom maak je vlog niet langer dan 30 seconden. Wil je toch meer vertellen? Knip het dan op in bijvoorbeeld een videoserie, zoals ik gedaan heb.
Vloggen op Facebook Tip #4: Zorg er voor dat je goed te verstaan bent
Het beeld en de kwaliteit van de video is op Facebook veel minder belangrijk dan op YouTube. Echter een ander punt wordt qua techniek wel veel belangrijker: geluid. Zorg voor kristalhelder geluid. Nee, je hoeft niet gelijk te investeren in dure geluidsapparatuur. Begin bij de basis:
- Zorg voor zo min mogelijk omgevingsgeluid. Doe een testje met je smartphone en luister de vlog terug of je goed te verstaan bent.
- Probeer zo kort mogelijk bij je smartphone te gaan staan. Het hoeft ook weer niet pal tegen je smartphone. Bekijk mijn video’s eens. Als je op 0,5 tot 1 meter uit je smartphone gaat staan, ben je nog steeds goed te verstaan. Uiteraard zit er wel verschil in de microfoon/audiokwaliteit per smartphone. Ik gebruik zelf de Samsung Galaxy S6 en ben erg tevreden over de audiokwaliteit. Afijn luister zelf alle vlogs. Ik heb ze allemaal gemaakt met de Samsung Galaxy S6.
- Praat duidelijk. Een open deur, maar toch goed om hier even bij stil te staan. Dus niet binnensmons, maar articuleer. Overdrijf niet, maar let dus even op je spraak.
- Praat iets harder dan normaal. Natuurlijk hoef je niet te schreeuwen, maar iets harder praten dan normaal zorgt er wel voor dat er minder achtergrondlawaai ervaren wordt door de kijker.
Vloggen op Facebook Tip #5: Werk met een ondertiteling
Dit punt behoeft geen toelichting. Kijk maar naar de bovenstaande video :-)
Vloggen op Facebook Tip #6: Laat jezelf zien in beeld
Het blijkt dat filmpjes waar personen te zien zijn, meer bekeken worden dan filmpjes waar dit niet het geval is. Daarnaast verschuil je jezelf niet achter bijvoorbeeld een ingesproken stuk tekst met een afbeelding. Ook bouw je een betere band op met je volgers. Als je goede videocontent levert, zijn volgers eerder geneigd om je volgende filmpjes te gaan bekijken. Al helemaal als je bij elk filmpje begint met jezelf in beeld (=herkenning).
Vloggen op Facebook Tip #7: Kwaliteit is niet belangrijk
De kwaliteit van een Facebook filmpje hoeft niet super te zijn. De “standaard” kwaliteit ligt niet zo hoog. Kijk maar naar de gemiddelde kwaliteit van de video’s die op je tijdlijn staan. Facebookvolgers verwachten ook geen hoge kwaliteit. Echter als je vlogs maakt voor je bedrijf mag de kwaliteit wel “standaard plus” zijn. Deze kwaliteit kun je makkelijk halen, door dus op het geluid te letten (tip 4) en bij voorkeur geen schokkende/trillende beelden te maken. Dit laatste kun je oplossen door je smartphone op een vaste plek te zetten (bijvoorbeeld tegen een stapel boeken) of je koopt een statief.
Vloggen op Facebook Tip #8: Direct uploaden
In het verleden scoorden YouTube filmpjes nog goed op Facebook. Ze werden automatisch afgespeeld en veelvuldig getoond. Echter sinds de strijd tussen Facebook en YouTube en de commerciëlere instelling van Facebook is hier een einde aan gekomen. Als je een bericht op Facebook maakt en je sluit een YouTube filmpje in, dan wordt deze veel minder getoond en al helemaal niet meer automatisch afgespeeld. Ook de thumbnail die getoond wordt van het YouTube filmpje, valt veel minder in het oog. Kortom het rendement van een YouTube video op Facebook gaat steeds meer richting de 0%.
Daarintegen winnen de video’s die rechtstreeks worden geupload op Facebook. Deze video’s worden meer getoond, hebben een grote thumbnail en spelen automatisch af (indien de gebruiker deze modus heeft aan staan).
Om te voorkomen dat jouw vlog niet gezien wordt op Facebook, is het dus belangrijk dat je jouw vlog rechtstreeks upload bij je Facebook bericht.
Vloggen op Facebook Tip #9: Speel met je vlog in op een actualiteit
Prikkel je volgers met nieuws of speel in op een actualiteit. Die actualiteit kan lokaal, regionaal of iets landelijks zijn. Toch is het hierbij wel belangrijk om na te gaan of deze actualiteit ook bij je doelgroep leeft. Ken dus je doelgroep. Immers als je inspeelt op wat er leeft bij je doelgroep, is de kans groter dat de doelgroep jouw filmpje kijkt. Ook draagt je filmpje dan bij aan meer verbondenheid (= mensen met dezelfde interesses trekken elkaar aan).
Vloggen op Facebook Tip #10: Entertainment
Facebook is veel meer dan YouTube een entertainment platform. Gebruikers komen naar Facebook om geëntertaind te worden. Pas dus ook entertainment toe in je video.
Hoe pas je entertainment toe in je vlog? Dat is toch lastig? Dat hoeft niet. Feitelijk kun je de aandachtpakker (de eerste 3 seconden van je vlog) perfect combineren met een stukje entertainment. Denk hierin zeker niet te moeilijk. Bekijk mijn 10 video’s eens. Ik heb over de entertainmentfactor gemiddeld denk ik 3 minuten per video nagedacht. Ik ben hier niet voor gaan zitten, maar gewoon gaande weg de dag. Een paar keer aan denken of zelfs pas op de opname locatie zelf. Ook hier geldt wel dat je een goede afweging moet maken tussen iets wat bij jou en de branding van je bedrijf past en het belachelijke.
Nu jij…
Wil je ook gaan vloggen voor je bedrijf, maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Hoe je start met vloggen? Wat voor apparatuur je nodig hebt? Hoe je gevonden wordt met je vlog op het internet? Kom dan naar de workshop vloggen.