Vloggen in het Publiek: 5 Tips
20 augustus 2017 

Vloggen in het Publiek: 5 Tips

Als je gaat vloggen in het publiek cq. in de openbare ruimte, waar moet je dan rekening mee houden? In deze blog 5 beginnerstips.

Mijn ervaring

Tijdens mijn vakantie in Frankrijk heb ik de onderstaande vlog in het openbaar publiek gemaakt. Dat doe ik eigenlijk zelden: vloggen in het publiek. Toch geeft het wel een bepaalde dimensie aan je vlog. Al helemaal als je het doet op een locatie die erg bekend is.

Ook kreeg ik wat reactie’s van andere ondernemers: “ik vind het knap dat je dit gewoon doet”. Als je het aan mij vraagt is het gewoon een kwestie van doen. Verstand op nul en gaan. Uit je comfortzone.

Toch heb ik in dit geval wel getwijfeld. Een vlog opnemen bij de kruisweg is nou niet echt heel erg gepast, maar toch besloten om hem online te gooien:

Al vloggend tussen het publiek in het Franse Rocamadour

Als je wilt vloggen in het openbaar publiek. Waar moet je dan rekening mee houden. Hier komen ze de 5 beginnerstips:

Tip 1: Normaalste zaak van de wereld

Als basisinstelling is het goed om in gedachte te nemen: “vloggen in het openbaar de normaalste zaak van de wereld”. Op het moment dat je instelling is: “ik ga iets vreemds doen. Iets wat niet hoort”, geef je dit een bepaalde ongemakkelijkheid. Deze ongemakkelijkheid komt bewust of onbewust over op je vlog en wordt ook door de kijker opgepikt. Hierdoor kan dit afbreuk doen aan je vlog.

Tip 2: Met smartphone

Vooral als je net begint, is het fijn dat je niet opvalt. Als je niet opvalt, kijken mensen niet naar jou en dan gaat het vloggen makkelijker (dan dat iedereen naar je kijkt). Gebruik dan ook je smartphone (zonder slefie stick) om vlogs te maken. Dit wordt al meer geaccepteerd. Mensen kijken niet meer raar op als andere mensen op hun smartphone kijken. Ook het “bellen op speakerstand” wordt steeds meer gewoon en daar kijken weinig mensen nog van op.
Kortom het in de hand hebben van een smartphone en praten tegen een smartphone is niet gek meer.

Ga je een fotocamera of videocamera gebruiken dan komt dit robuuster over. Het is ook een ander voorwerp dan een smartphone. Dit wekt de aandacht van de omgeving. Al helemaal als je de camera op een selfie stick zet en er nog een externe microfoon op aan sluit, waardoor het totale pakket nog meer opvalt.

Tip 3: Open en eerlijk

Als je voor de eerste keer of eerste keren gaat vloggen in het openbaar/in het publiek is het verstandig om dit te melden aan je volgers. Vertel wat je voelt. Waar je moeite mee hebt en waarom je in het openbaar vlogt. Hierdoor toon je meer emotie en dat komt ten gunste van de “credits”van je vlog. Je bereikt meer de know, like en trust factor.

Tip 4: Neem je kijker mee in de omgeving

Het is mooi als je tijdens je openbare vlog de kijker meeneemt. Zoals ik in de vlog op mijn vakantie heb gedaan: van boven naar beneden. Je kunt ook denken aan een kabelbaan. Dat je moet wachten in de wachtrij en deze langzaam opschuift. Denk dus aan “transities”. Dit geeft net iets meer beleving mee in je vlog.

Meer inhoudelijke vlogstips? Kijk dan naar: 6 tips om je vlog tot een succes te maken.

Tip 5: Je omgeving

De mensen in je omgeving zijn net zo goed te gast in de openbare ruimte als jezelf. Respecteer de omgeving. Ook het gedrag van mensen. Je wordt vast wel een keer aangekeken of krijgt een opmerking. Bij een iets minder leuke opmerking, probeer er een positieve draai aan terug te geven en reageer vriendelijk. Dit wordt gewaardeerd (ook door je kijker van je vlog).

Vloggen voor je bedrijf?

Ik kan me voorstellen dat vloggen in het openbaar een stap te ver is. Mogelijk heb je wel interesse om te vloggen voor je bedrijf, maar wil je eerst in een veilige omgeving beginnen en wil je kwalitatief goede vlogs gaan maken. In dat geval adviseer ik je om de workshop vloggen te volgen. Je maakt hiermee een vliegende start met vloggen.

Over de schrijver
Alex
Door

Alex

op 21 Aug 2017

Goede tips, tegenwoordig kijkt iedereen door je heen als je te gemaakt bent. Lekker jezelf blijven en duurt het allemaal wat langer? Maakt niet uit want we hebben tegenwoordig ook onbeperkte databundels dus als je live bent gewoon je tijd nemen, maak een grapje als je zelf de fout in gaat. En betrek je bezoekers erbij... Stel vragen, dit zorgt ervoor dat ze terugkomen en reageren.

Theo de Kleijn
Door

Theo de Kleijn

op 21 Aug 2017

Waardevolle aanvulling Alex! Jezelf zijn voor de camera is inderdaad een kwestie van tijd en "meters maken". Net als auto rijden nadat je je rijbewijs hebt gehaald: op den duur gaat het vanzelf en ben je ook gewoon jezelf. Interactie is inderdaad altijd goed. Social media is een kwestie van interactie, maar dat is ook nog wel een dingetje. Zelf voor mij. Meer "live streaming" tips vind je overigens in mijn artikel over Facebook live: https://theodekleijn.nl/facebook-live-tips/

Reactie plaatsen