Vloggen: 6 Tips Om Je Vlog Tot Een Succes Te Maken
15 oktober 2014 

Vloggen: 6 Tips Om Je Vlog Tot Een Succes Te Maken

Vloggen: steeds meer zelfstandig ondernemers doen het voor hun bedrijf. In deze blog 6 tips om je vlog tot een succes te maken. Praktisch en direct toepasbaar. Vloggen voor dummies!

De twee meest voorkomende fouten bij vloggers die net beginnen

Voordat ik de 6 tips ga geven om een succesvolle vlog te maken, laat ik je eerst even de twee meest voorkomende fouten zien. Dit zijn echte beginnersfouten. Fouten die makkelijk te voorkomen zijn:

Één van de meest voorkomende vlogfouten

Maak jij deze fout ook?

Vlog jij ook “Tussen de soep en aardappelen”?

Er zijn ondernemers die even snel een video tussen de bedrijven door opnemen. In de auto of tijdens een wandeling. Dit soort vlogs noem ik een “tussen de soep en aardappelen video” .  Ik geef toe. Dit is snelle en makkelijke content. Toch zit er zit ook een groot nadeel aan. Er is weinig aandacht besteed aan de voorbereiding en uitvoering. Dit resulteert in een kwalitatieve slechte vlog. Hiermee straal je onzorgvuldigheid en “makkelijkheid” uit. Dit is nou niet echt positief is voor de branding van je bedrijf.

Een

Een “tussen de soep en aardappelen video” is niet echt goed voor de branding van je bedrijf

Wat is een vlog eigenlijk?

Vlog is de afkorting van video blog. Het is hetzelfde als een geschreven blogartikel, maar dan voor de videocamera uitgelegd/verteld.

Stel: je wilt uitleggen hoe je een appeltaart maakt. Dan kun je dit helemaal uitschrijven op een pagina van je website. Met een vlog maak je gewoon een video, waarin je laat zien en verteld hoe je de appeltaart maakt. Deze video zet je vervolgens op een pagina van je website en je bent klaar.

Erg handig als je niet zo goed bent in schrijven of niet graag schrijft.

Een bijkomend voordeel is ook dat je bedrijf zo bekender wordt. Ten minste als je jouw vlogs publiceert op YouTube. Je vlog is dan niet alleen via je website te vinden, maar ook via YouTube (zoekmachine nummer twee van Nederland).

Tip 1: Hoe wil jij jezelf en je bedrijf presenteren?

Om te beginnen is het de vraag hoe je jezelf wilt presenteren. Wil je die ondernemer zijn die tussen de bedrijven door video’s opneemt. Niet zoveel aandacht aan de video’s besteed. De inhoud belangrijker vindt dan de uitstraling? Dan kan een filmpje tussen de bedrijven door best.

Wil je toch wat meer aandacht besteden aan je filmpje en niet gehaast overkomen? Dan is het beter om de achtergrond van je filmpje te laten matchen met wat je wilt uitstralen voor je bedrijf.

Voorbeeld: Een filmpje opnemen in de auto: dit komt toch wat minder over. Ten eerste maak je weinig oogcontact met de kijkers. Ten tweede komt het toch enigszins “tussen de bedrijven door” over. Hierdoor ervaren de kijkers niet dat je extra moeite neemt. Ten derde: je zou geassocieerd kunnen worden met iemand die het altijd druk heeft. Daarintegen kan een filmpje in de auto perfect als je op weg bent naar een evenement en de kijkers mee wil nemen naar dit evenement, zoals ik in deze vlog heb gedaan:

Vloggen in de auto kan, mits het een toegevoegde waarde heeft. Zie het begin van de bovenstaande vlog.

Tip 2: Wees concreet: behandel één onderwerp

Ik zie regelmatig vloggers die gaan zwalken. Van de hak op de tak. Ze snijden het ene onderwerp aan en gaan dan over op een gerelateerd onderwerp. Oorzaak: ze hebben vooraf niet duidelijk waar ze het precies over willen hebben. Ze beginnen maar en zien wel waar het eindigt. Dit zwalken kun je voorkomen, door maar één duidelijk afgekaderd onderwerp per vlog te behandelen.

Tip 3: Bereidt je vlog goed voor

Een goede voorbereiding is het halve werk. Ook bij zakelijk vloggen gaat dit gezegde op. Toch zie ik ondernemers die zich niet voorbereiden. Ze drukken op de knop “record” en gaan ratelen. Gevolg: kijkers blijven er niet bij en haken voortijdig af, omdat het veelste langdradig is. Wil je voorkomen dat jouw kijkers afhaken, pas dan deze 8 tips toe.

Door vooraf duidelijk op een rijtje te zetten wat je wilt bespreken en eventueel te oefenen, komt je vlog veel beter en duidelijker over.

Tip 4: Geef waardevolle informatie/content

“Slap ouwehoeren”. Leuk als je in de kroeg staat en iedereen tijd voor je heeft.

Op het internet hebben de meeste kijkers van je filmpje geen tijd (c.q. wordt er niet de tijd genomen). Ze zijn op zoek naar antwoorden op vragen. Als jij niet snel antwoord geeft op vragen, klikken ze je filmpje weg. Kom dus snel ter zake en geef waardevolle informatie waar de kijker echt iets aan heeft.

Zo is deze vlog waardevol voor ondernemers die het boek “maak ze gek” willen kopen…

Tip 5: Maak je vlog niet te lang

Zoals bij tip 4 aangegeven, hebben veel kijkers weinig tijd (c.q. zijn snel afgeleid). Een vlog van één, twee; hooguit drie minuten is lang genoeg.

Tip 6: Zorg voor structuur in je vlog

Zorg voor een inleiding, voorstellen, de boodschap en een call to action. Met deze vier structuurtips moet het zeker lukken.

We zijn er nog niet. Omdat je het artikel tot hier gelezen hebt, geef ik je nog 2 bonustips! Daar komen ze…

1# BONUSTIP: Begrijpelijk

Om je kijkers er bij te houden is het bitter noodzaak dat je duidelijk bent in je video. Je vlog moet dus behapbaar en goed te volgen zijn.  In deze vlog geef ik je 9 tips om een begrijpelijke YouTube video te maken.

2# BONUSTIP: Onderscheid jezelf van de concurrentie

Ben je zelfstandig ondernemer en het gezicht van je bedrijf? Laat dan wat meer van jezelf zien. Denk bijvoorbeeld eens aan een vakantievlog:

Hoe begin je met vloggen: de Vlogcursus

Wil je beginnen met (zakelijk) vloggen, maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Hoe je het allemaal moet doen? Wat je moet zeggen? Hoe met vloggen nieuwe klanten krijgt voor je bedrijf? Volg dan de vlogcursus. In de cursus leer je hoe je een kwalitatieve goede vlog maakt, inclusief het technische gedeelte.

Over de schrijver
enzo knol
Door

enzo knol

op 31 Jan 2016

blijf je zelf

Theo de kleijn
Door

Theo de kleijn

op 09 Feb 2016

Goede tip.

Coen | TwenteVlog
Door

Coen | TwenteVlog

op 25 Aug 2016

Denk dat dit heel belangrijk is, dat je echt jezelf blijft en niet gaat acteren..

bo
Door

bo

op 04 Mar 2016

Doe wat jij leuk vind om te kijken want als jij het leuk vind vinden de meeste anderen het ook leuk een tip voor het vloggn

vanessa
Door

vanessa

op 03 Jul 2016

ik Wil ook een vlog beginnen Ken jullie tips geven hoe ik Moet beginnen

Theo de kleijn
Floris
Door

Floris

op 09 Sep 2016

Ik ga een Pokemon vlog maken

Theo de kleijn
Door

Theo de kleijn

op 10 Sep 2016

Succes met het produceren van je vlog.

Reactie plaatsen