Voice-Over Tips Voor Ondernemers Die Zelf Video's Maken
10 februari 2016 

Voice-Over Tips Voor Ondernemers Die Zelf Video's Maken

Voice-over tips voor ondernemers die zelf hun video inspreken. In deze blog zes handige tips van voice over specialist Noud van Sommeren.

Voice-Over Tips Voor Ondernemers Die Zelf Een Video Maken : interview met Noud van Sommeren

Tip: als de bovenstaande video bekijkt, hoef je de onderstaande tekst niet te lezen.

Tekst uit de video: Ik zie steeds meer zelfstandige ondernemers die video’s maken zonder dat ze zelf in beeld te zien zijn. De bekendste vorm hier van, is de zogenaamde beeldscherm opname. De ondernemer maakt een opname van zijn computerscherm en spreekt tijdens de opname tekst in. Dan inspreken van de tekst noemen we een voice-over.

Maar waar moet je als ondernemer nu precies rekening mee houden, als je zelf zo’n tekst inspreekt? Vandaag praat ik met Noud van Sommeren. Hij is professioneel voice-over maker en aan hem vraag ik waar je zoal rekening mee moet houden, als je zelfstandig ondernemer een video inspreekt.

Hoi mijn naam is Theo de Kleijn en ik help ondernemers met videomarketing. In deze video praat ik met Noud van Sommeren en ik praat met hem over voice-overs. Dus als je zelf iets inspreekt onder je video, zonder dat je zelf in beeld te zien bent, waar moet je dan rekening mee houden?

Noud welkom. Dankjewel Theo. Kun je wat vertellen over jezelf en je bedrijf? Ik ben ruim 20 jaar lang ben ik bezig met radiowerk. In de loop der tijd ben ik meer gaan doen bij de radio, zoals nieuwslezen. Het inspreken van promo’s. Commercials. In 2009 ben ik dat wat professioneler aan gaan pakken. Ben ik mijn bedrijf gestart: Noud van Sommeren Media en spreek ik bedrijfsfilms in. Veel. Commercials en ook Jingles voor radiostations.

Voice over basistips voor als je zelf video’s maakt

Tekst uit YouTube video: Kun je wat basistips geven, waar ondernemers rekening mee moeten houden als ze zelf een voice-over maken? Zorg in ieder geval voor een goede tekst. Bereid dat van te voren, voor. Schrijf dat van mijn part op. Neem het een paar keer door, zodat je het op gegeven moment kunt vertellen. Lees het niet op, dat klinkt raar. Dat klinkt niet overtuigend. Je moet het eigenlijk zien als of je het tegen de buurman vertelt. Stel dat jij aan mij vraagt: goh Noud hoe laat is het? En ik zeg “Nou Theo het is kwart over de klok van negen”. Zo praat je in de praktijk niet, dus waarom zou je het dan wel doen als je een filmpje op gaat nemen of op de radio bent.

Gewoon. Vertel alsof je het tegen je buurman hebt. Daarom is het ook handig om tijdens het inspreken, iemand voor je te visualiseren. Dat je, ja dan lukt het beter om natuurlijk te blijven. Je hebt het tegen iemand. Je praat tegen iemand. Tegen de kijker dus.

Verder zoek wel een beetje een goede locatie uit waar je op kunt nemen. Als je het aan de keukentafel doet, dan heb je kans dat het heel hol gaat klinken. Dat klinkt gewoon niet professioneel. Dat kun je het beste doen in een gestoffeerde kamer. Vloerbedekking. Gordijnen. Dan klinkt het wat. Ik heb hier zelf noppen zitten, waardoor het mooi ja, niet hol klinkt.

Leuke tip is misschien, als je er echt niet uit komt: ga in de auto zitten. In de auto?Ja! Oke. Ik zelf heb hier ook een spreekcel, maar een auto is eigenlijk ook een soort spreekcel. Zorg dan wel dat de motor uit is. Dat het stil is in de auto. Maar dan kun je perfect akoestiek in de auto. Dat zijn onder andere de tips die ik mee kan geven.

Denk er wel aan als je bijvoorbeeld een accent of dialect hebt. Houdt er rekening/probeer wel Algemeen Beschaafd Nederlands te praten. Als je een video maakt voor mensen in je eigen woonomgeving, is een dialect niet zo heel erg, maar als mensen bijvoorbeeld in Amsterdam kijken of in Groningen en die horen een onbekend dialect of accent, dan kan het zijn dat het een beetje knullig over komt.

Hoe maak je een voice-over

Hoe maak je een voice-over? Noud legt het uit aan de hand van een praktisch voorbeeld…. zie de video.

Contact met Noud

Tekst uit filmpje: Noud. Wanneer kan het voor zelfstandig ondernemers interessant zijn om gebruik te maken van jouw diensten? Als je hem zelf niet wilt inspreken. Logisch. Dan kan ik het voor je doen. Maar als je hem zelf wel wil inspreken, maar je hebt niet de goede ruimte of apparatuur daarvoor en je hebt geen zin om dat allemaal. Om al die poespas op je hals te halen, dan kun je hem ook bij mij in de studio in komen spreken. Ik kan je daar ook nog bij coachen. Hoe kunnen mensen contact met jou opnemen? Kan via mijn website: NoudvanSommeren.nl

Noud bedankt voor jouw tips. Graag gedaan. En wil jij als ondernemer nu echt aan de slag met videomarketing voor jouw bedrijf? Download dan gratis mijn e-book: “10 video marketing tips voor beginners” en ga vandaag nog aan de slag met video marketing voor jouw bedrijf.

Anekdote: voice-over opnemen onder een deken

Gesproken tekst uit YouTube filmpje: Niks meer aan doen zeg ik. Hoe was dat met die deken ook al weer? Hoe was dat ook al weer? Die vertelde je net. Ja ik woonde toen in een ander huis, nog geen professionele studio, maar ik had wel een goede opdracht. Het klonk hol in de kamer. Ik kreeg er ook commentaar op van de producent. Oké. Toen heb ik op een gegeven moment een dekbed gepakt. Over mijzelf. Mijn hoofd en de microfoon en zo heb ik toen de voice-over opgenomen. Snikheet. Beetje weinig zuurstof. Maar zo kan het ook. Hij was wel goed gelukt? Uiteindelijk was hij wel goed gelukt. Dat was nog in de auto ook? Of buiten de auto? Nee, dat was buiten de auto. Later kwam iemand mij met de tip: pak de auto maar. Oké. Ik wil zeggen, anders heb je het dubbel op.

Test inspreken onder een deken

Noud vertelt over een leuke anekdote waarbij hij tekst inspreekt onder een deken

Nog vragen over het maken van een voice over?

Heb jij als ondernemer na het kijken van deze video nog vragen? Laat jouw vraag hieronder achter en we beantwoorden hem zo spoedig mogelijk.

Over de schrijver
Reactie plaatsen