5 Voordelen Van Een Videosollicitatie (video-cv)
03 november 2015 

5 Voordelen Van Een Videosollicitatie (video-cv)

Een videosollicitatie wordt steeds gewoner in Nederland. Toch zijn we er nog lang niet. Het heeft zijn tijd nodig voordat het “gemeen goed” is. Denk hierbij ook aan de opmars van foto’s bij een cv. 15 jaar terug was het nog ongebruikelijk dat je een foto aan je cv toevoegde. Momenteel is het standaard.
Wat zijn op dit moment de voordelen als je een videosollicitatie of video-cv maakt? In deze blog geef ik jou de 5 voordelen. Ik verwacht dat je na het lezen van de voordelen, binnenkort jouw eerste videosollicitatie gaat maken.

Solliciteren met video heeft veel voordelen. Ik heb een opsomming gemaakt van de top 5 voordelen die er naar mijn mening zijn. Verder heb ik de voordelen opgesomd van minder groot voordeel naar het grootste voordeel (althans zo ik er tegen aan kijk). Laten we snel beginnen.

 

Het laat zien dat je echt wilt

Als je een videosollicitatie toepast, laat je zien dat je moeite hebt genomen. Dat je er werk van gemaakt hebt. Dat je die baan wilt. Al helemaal als je een videosollicitatie specifiek voor die baan hebt gemaakt.

Door te laten zien (en letterlijk te laten zien) dat je er tijd en energie hebt gestoken, lig je zondermeer voor op je “concurrenten”, die geen videosollicitatie hebben gemaakt. Pas in je video-cv wel de juiste videostijl toe, die bij je past en past bij het bedrijf waar je solliciteert.

 

Het geeft meer persoonlijkheid aan je cv

Veel meer dan een foto en droge tekst. De kijker kan je zien, horen en ervaren hoe je bent. Denk hierbij ook aan je houding en hoe je jezelf “gedraagt” tijdens de video-cv.
Overigens is een videosollicitatie niet het oplezen van je cv. Zowel qua inhoud en techniek komt er veel meer bij kijken. Kijk ook naar de 10 tips voor een goede videosollicitatie.

Voordelen videosollicitatie

Nog een voordeel van een videosollicitatie: ze kennen je al bij het sollicitatiegesprek!

 

Je boodschap komt beter over

In tegenstelling tot een sollicitatiebrief of mail bestaat een video-cv uit 3 onderdelen die elkaar versterken. Beeld. Geluid en tekst (mits je tekst opneemt in je video uiteraard). Hierdoor komt je sollicitatie veel krachtiger over en blijft hierdoor beter “hangen“ bij de sollicitatiecommissie. Daarnaast kun je hierdoor ook punten beter en duidelijker overbrengen dan met een sollicitatiebrief.

 

Je maakt een goede eerste indruk

Een eerst indruk maak je maar één keer. Als je een videosollicitatie bij je sollicitatiebrief of sollicitatiemail voegt is dat de eerste kennismaking met jou door het bedrijf waar je solliciteert. Deze kennismaking heb je zelf in de hand. Je kunt je sollicitatievideo namelijk net zo vaak over doen als je wilt (totdat je de video goed vind). Let wel op dat je jezelf blijft. Daarnaast hoeft het ook niet te perfect te zijn.

 

Voordeel 1: je onderscheid jezelf ten opzichte van de rest

Om op te vallen tussen alle sollicitatiebrieven en sollicitatiemail, ontkom je er niet meer aan om jezelf te onderscheiden. Een videosollicitatie heeft 2 duidelijke onderscheidende factoren:
1. Nog maar weinig sollicitanten passen het toe, waardoor het onderscheidend over komt.
2. Je laat zien dat je extra moeite en energie hebt gestoken om die baan te krijgen (en dat je mogelijk “out of je comfortzone” bent getreden).

 

Maak je zelf een videosollicitatie of besteed je het uit?

Met de huidige technieken en apparatuur kun je zo even een videosollicitatie schieten met je smartphone. Toch komt er veel meer bij kijken: een sollicitatievideo kan je sollicitatie breken of maken. Het spreekwoord “schoenmaker blijf bij je leest” is hierbij zeker van toepassing. Wil je toch zelf een sollicitatievideo maken? Voorkom dan wel de valkuil die veel mensen maken: de sollicitatievideo komt amateuristisch over en bereikt (met de verkeerde inhoud) juist het omgekeerde. Je wordt niet uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, omdat je boodschap verkeerd overkomt. Je niet hebt laten zien dat je alles uit de kast hebt getrokken voor die baan.
Met mijn ervaring met video’s maken en sollicitatievideo’s maken, help ik jou graag aan een sollicitatievideo die echt voor jou werkt. Klik hier om te evaren wat mijn toegevoegde waarde is voor jouw sollicitatievideo.

Over de schrijver
Reactie plaatsen