Voorstel Filmpje Maken

Wil je een filmpje maken om jezelf voor te stellen? Bijvoorbeeld als ondernemer of voor een sollicitatievideo? In deze blog 7 tips om een goed voorstelfilmpje te maken.

Voorstel Filmpje Maken Tips

Tip 1: Stap voor stap

Een goed begin is het halve werk. Dit geldt zeker voor het maken van een voorstelfilmpje. Weet wat je gaat vertellen? Hoe bouw je het filmpje op? Voorkom zwalken. Maak vooraf dan ook een script! Een lijdraad, zodat je niet met je mond vol tanden staat.

Tip 2: Onderbreking

De aandachtsspanne van kijkers is niet zo groot. Als het voorstelfilmpje monotoon is, houd je de aandacht van de kijker niet vast. Gevolg: de kijker is niet meer geïnteresseerd in jou. Klikt het filmpje weg.

Alleen als je iets anders doet, dat pak je weer de aandacht. Denk hierbij aan een ander shot. Het inzoomen van een shot. Snelheid van de video. Volume van het filmpje. Een heel ander beeld. Meer tips om de aandacht er bij te houden.

Aandacht bij instructiefilmpje houden

Door een onderbreking met een apart shot, houdt je zeker de aandacht er bij (let wel op dat het niet “over de top” is).

Tip 3: Actieve presentatie

Als je voor de camera presenteert, zorg dan voor een actieve houding. Door een actieve houding, komt je video energieker over. Hierdoor blijven je kijkers er beter bij. Voelen ze meer connectie en wordt hetgeen je verteld beter opgenomen.

Presenteer bij voorkeur staand. Sta stevig op de grond. Benen iets uit elkaar. Handen niet in je zakken of achter je rug. Laat je armen met je handen langs je lichaam. De armen en handen gebruik je dan automatisch om je tekst te ondersteunen. Hierdoor komt je boodschap nog beter over.

Tip 4: Beeldpositie

Als je dit filmpje bekijkt, hoef je de onderstaande tekst niet te lezen.

Tekst uit de video:

Hoe sta ik in beeld. Het is even de vraag: “hoe sta ik in beeld?”. Daar gaat deze vlogtip van vandaag over. Zorg er voor als je vlogt dat je een beetje redelijk in beeld bent. Dus zoals ik nu in beeld ben. Dat de afstand tot de bovenkant van je hoofd tot de bovenkant van het kader van het beeld. Dat deze afstand niet te veel is, maar ook niet te weinig. Dus een beetje wat ik nu heb. Dat is perfect. Dat je een beetje tot hier zo of verder in beeld bent. Dus niet dat je gezicht vol in beeld is. Vind ik persoonlijk niet zo mooi. Mijn advies is: houd de positie aan die ik nu aan houdt. Als je andere tips hebt, of je hebt een andere mening: laat jouw reactie even onder de video achter.

Tip 5: Kijken

Als je dit filmpje bekijkt, hoef je de onderstaande tekst niet te lezen.

Tekst uit de video:

Eén van de meest voorkomende smartphone fouten ga ik vandaag behandelen in deze vlog tip nummer 6. De meest voorkomende fout is dat ondernemers naar zichzelf kijken, als ze beginnen met vloggen. Het is natuurlijk heel goed om naar jezelf te kijken. Net zoals ik nu doe, alleen voor de kijker is dit wat minder want je kijkt de kijker niet aan. Dus kijk altijd als je opneemt in de lens van je smartphone. Dan kom je veel persoonlijker over.

Tip 6: lichaamstaal

Kijkers halen onbewust veel uit je lichaamstaal. Je lichaamstaal kan dan ook gespannen over komen, terwijl jij denkt dat je natuurlijk overkomt. Pas eens één van de negen lichaamstaaltips toe. Denk aan het voorkomen van friemelen (nerveusheid) of fronzen (moeilijke stof). Zo kom je natuurlijker over.

natuurlijk overkomen

Probeer niet te serieus over te komen. Dit maakt je video luchtiger.

Tip 7: uitstraling

Hoe ervaren anderen jou als ze jou zien in een persoonlijke video? De uitstraling is een belangrijk punt voor de “branding van jezelf”.

Belangrijk: het voorstelfilmpje moet bij jou passen. De stijl van het filmpje. De achtergrond. Hoe je overkomt. Je moet jezelf er in herkennen. Voelen dat het filmpje bij je past.

Kies ook de juiste kleding uit. Kleding moet uiteraard bij jou passen, maar niet elke videocamera kan alle kleding goed vastleggen op de gevoelige plaat.

De achtergrond van je persoonlijke video kun je afstemmen op het onderwerp wat je behandeld

De achtergrond van jouw persoonlijke video kun je afstemmen op het onderwerp dat je behandeld

Zelf een voorstel filmpje maken of uitbesteden?

Zoals je kunt lezen en zien komt er veel kijken bij een professionele video. Wil je zelf aan de slag met het maken van een voorstelfilmpje? Download dan mijn gratis e-book: 10 videomarketing tips voor beginners. Hierdoor kun een nog betere video maken voor je bedrijf.

Uitbesteden kan ook? Ik maak professionele instructiefilmpjes voor een scherpe prijs.

Over de schrijver
Reactie plaatsen