Waarom moet mijn bedrijf op social media? Wat is de nut en noodzaak van social media? Wegen alle tijd en energie wel op tegen het resultaat? In deze blog 4 redenen met praktische uitleg.
Social media: zin of onzin?
Social media: herken je dit?
Heb je ook het idee dat social media je veel tijd, energie en geld kost en niets tot weinig oplevert? Je bent niet de enige. Ik hoor het best vaak om me heen. Niet raar. Je bent goed in je vak. Daar ligt je passie. Niet op het gebied van social media. Eigenlijk wil je jezelf liever niet bezig houden met Facebook, YouTube, Twitter, LinkedIn en Instagram. Er zijn dan twee mogelijkheden: of je doet niet aan social media of je doet het wel.
Als je het wel doet, doe het dan goed. Dat wil naar mijn mening zeggen: kies één tot maximaal twee social media kanalen. Dus niet alles een beetje. Dat zie ik vaak bij ondernemers. Ze denken dat ze aan alle social media mee moeten doen. Gevolg: ze hebben 10 social media kanalen en doen per kanaal maar 10%. Dan kom je dus nergens en beland je in een neerwaartse spiraal. Krijg je het gevoel dat social media niet werkt. En dat klopt ook.
Als je twee kanalen kiest kun je per kanaal 50% inzetten. Dan kom je ergens. Al helemaal als je het structureel volhoudt. Dat is een tweede struikelblok: het werkt niet, dus ik zet het maar op een lager pitje. Het is een kwestie van volhouden. Doorzetten. En ja: het kost in het begin veel tijd en energie.
Tot slot is er nog het social media marketing plan. Het luk raak maar wat doen op een social media kanaal: de kans bestaat dat het werkt, maar de kans is groter dat het niet oplevert wat je voor ogen hebt. Beter is om tijd en energie te steken aan de voorkant. Om een “plan de campagne” te maken.
Afijn de basis om social media te laten slagen:
- Hooguit 2 social media kanalen waar je vol voor gaat.
- Volhouden en doorzetten: vooral in het begin kost het veel energie en tijd. Als je doorzet pluk je naderhand de vruchten.
- Heb je doelgroep duidelijk en pak een zo specifiek mogelijk deel van je markt/niche.
- Maak een social media plan: klinkt als een open deur, maar een goede basis werkt veel beter dan losse kogels.
Na deze analyse wil ik je 4 redenen geven, waarom je als bedrijf moet inzetten op social media.
Reden 1: Naamsbekendheid genereren
Met naamsbekendheid meer klanten. Offline: mond op mond reclame. Online: berichten die gedeeld worden. Duimpjes omhoog. Hartjes. Afijn: interactie.
Een ander aspect van naamsbekendheid is dat je onthouden wordt. Dat je opgeslagen wordt in het brein van een persoon en er uit komt als ze jouw hulp kunnen gebruiken.
In de winter denk je misschien niet gelijk aan een tuinman. In het voorjaar als alles gaat bloeien wel. Als je dan op het vizier kunt komen van iemand die een tuin heeft en een tuinman zoekt: dat is wat je wil.
Een praktich voorbeeld hiervan kan zijn het snoeien van een knotwilg. Iemand zoekt in november op YouTube wanneer een knotwilg gesnoeid moet worden. Kijkt jouw video en hoort dat je het beste kunt snoeien in het einde van de winter…..Door die goede tip wordt je waarschijnlijk opgeslagen en denkt de kijker eind februari aan jou en neemt mogelijk contact op met je hoveniersbedrijf.
Naamsbekendheid bouw je onder andere op met bloggen, het opbouwen van een mailinglijst, YouTube, originaliteit, storytelling en nog veel meer. Bekijk even de 10 tips om je naamsbekendheid te vergroten.
Reden 2: Een geloofwaardig merk | sterker imago
Met een geloofwaardig merk trek je meer klanten aan en val je beter op ten opzichte van je concurrenten. De geloofwaardigheid van je merk kun je onder andere vergroten door beleving in je social media toe te passen. Laat je doelgroep je product of dienst beleven. Horen. Zien. Voelen. Ervaren. Eén van de bekendste vind ik wel de reclame van Coca Cola. Het blikje wordt open getrokken (tss). Cola wordt ingeschonken. Je ziet het bruisen. De cola wordt gedronken. Een geluidje van genot van de drinker. Raden wat veel mensen na het kijken van zo’n reclame gaan doen? De beleving zorgt voor echtheid. Zorgt voor gevoel.
Nou is de reclame van Coca Cola, reclame van een groot merk. Maar het kan zeker in het klein. Probeer de ervaring van jouw product of dienst niet reclameachtig over te laten komen. Bouw langzaam een band met je doelgroep op. Verpak de beleving van je product/dienst.
Moeilijk om de beleving van jouw klant te achterhalen? Ga na wanneer jouw klanten het meest genieten van je product of dienst. Vergroot dat moment uit met maximale belevingsaspecten. Gebruik dit als onderdeel van je (video)marketingplan of maak een ASMR video.
Andere aspecten van een geloofwaardig merk zijn naar mijn mening: interactie, duidelijke visie en kom niet te verkoperig over. Bekijk even de 7 tips met praktische toelichting voor een geloofwaardig en sterk merk.
Laat zien waar je voor staat. Wat je belangrijk vindt. Dat mag ook met een knipoog…
Reden 3: Binden van je doelgroep
Met social media kun je laten zien en ervaren wat je als bedrijf of zelfstandige belangrijk vindt en/of kun je inspelen op wat jouw doelgroep belangrijk vindt. Wat je normen en waarden zijn. Hierdoor trek je gelijkgestemden aan en bindt je deze. Je bouwt als het ware een community/groep op. Mensen die bij jou als bedrijf willen horen. Denk bijvoorbeeld aan Apple.
Wel is het hierbij belangrijk dat je je doelgroep haarscherp hebt. Hierdoor kun je onderhands een connectie maken die nog sterker is. Stel je verkoopt pijnstillers tegen hoofdpijn. Als je weet dat je doelgroep ook erg gesteld is op duurzaamheid, dan kun je dit als sausje gaan gebruiken in je marketing. Je prikkelt hierdoor onbewust de verbinding. Wil je hierover meer weten, neem dan contact met mij op.
In het volgende filmpje hier ik een interview met Coen van Broekhoven. Coen geeft handige tips om op een goede en efficiënte manier je doelgroep echt te bepalen. Hij geeft concrete tips die je gelijk kunt toepassen om een beter beeld te krijgen van je doelgroep. Doordat je een beter beeld krijgt van je doelgroep, kun je social media efficiënter inzetten om meer klanten te werven:
Je doelgroep haarscherp hebben is een randvoorwaarde om rendement te krijgen uit social media
Reden 4: Vindbaarheid
Er vind steeds meer een verplaatsing plaats naar het internet. Kijk maar naar de internetwinkels. Mensen zoeken steeds meer en bestellen steeds meer op internet. Wil je als bedrijf gevonden worden op het internet dan ontkom je niet aan social media. Groot voordeel van social media is dat het een positieve bijdrage levert aan de ranking en vindbaarheid van je website.
Verder ben ik van mening dat je in ieder geval YouTube als social media moet inzetten. Dit vergroot echt je vindbaarheid, omdat YouTube de tweede zoekmachine is na Google. Daarnaast kun je makkelijk van een video een blogartikel maken. Maar hoe maak je nu een goede video die blijft hangen bij je doelgroep. Die vindbaar is op YouTube en die klanten oplevert voor je bedrijf? Dit leer je in de praktische workshop videomarketing.
Sander Touw
op 15 Sep 2021