Waarom Is Een YouTube Kanaalnaam / username Belangrijk?
15 oktober 2013 

Waarom Is Een YouTube Kanaalnaam / username Belangrijk?

Voor jou als zelfstandig ondernemer is het duidelijk: om meer klanten binnen te halen moet je videomarketing toepassen. Maar hoe wordt jouw video goed gevonden? In deze blog leg ik het belang van een goede YouTube kanaalnaam uit + het YouTube kanaal-URL uit.

Wat is een YouTube Kanaalnaam?

De YouTube kanaal naam, is de naam die genoemd wordt op je kanaal. Deze kan hetzelfde zijn als de kanaal-URL, maar dan hoeft niet.

YouTube kanaalnaam username

YouTube kanaalnaam / username

Wat is de YouTube kanaal URL?

De YouTube kanaal URL is de URL van jouw “website” op YouTube: de URL van jouw YouTube kanaal dus. Bij mijn kanaal is de URL:

Kanaal URL Youtube

Kanaal URL Youtube

Mijn You-Tube kanaalnaam is dus Theo de Kleijn, maar mijn kanaal URL is theodekleijnNL

Moet de kanaalnaam hetzelfde zijn als de kanaal-URL?

Om je kanaal en filmpjes goed gevonden te laten worden is het belangrijk dat de kanaal URL hetzelfde is als de kanaalnaam. Een ander belangrijk punt is dat je kanaalnaam aangeeft wat je doet. Verkoop je houten tuinmeubelen, dan is een kanaalnaam Houten tuinmeubelen en een kanaal URL http://www.youtube.com/user/houtentuinmeubelen heel goed. Je hebt dan een goede fundering gelegd, want bij de zoekresultaten in YouTube telt de kanaalnaam en kanaal-URL ook mee. Je kunt dit feitelijk vergelijken met een website.

 

Overigens brengt mij dit zijdelings bij een ander punt. Het verbaasd me dat veel YouTube kanaal-URL’s nog niet geclaimd zijn. Er is veel te doen over het claimen van domeinnamen voor website’s. Voor de kanaalnamen van YouTube ligt de wereld nog open (mede omdat YouTube door veel zelfstandigen niet wordt gebruikt, wat echt een gemiste kans is). Op het moment van schrijven van dit artikel (d.d. 2-10-2013) is de “YouTube domeinnaam” http://www.youtube.com/user/houtentuinmeubelen nog beschikbaar! Dit terwijl houten tuinmeubelen tijdens het schrijven van dit artikel in mijn hoofd opkwam en ik dus vooraf niet naar het kanaal-URL heb gezocht.

Dat brengt me dan bij het antwoord op de vraag. Het antwoord heb je hierboven al gedeeltelijk kunnen lezen. Het YouTube kanaalnaam draagt bij om goed gevonden te worden op je kanaalnaamwoord. Echter net zo belangrijk is het YouTube kanaal-URL. Deze wordt nog wel eens vergeten om hier een normale naam van te maken. Als je namelijk een YouTube kanaal aanmaakt, bestaat de kanaal URL uit allerlei verschillende cijfers en letters: bijvoorbeeld: https://www.youtube.com/channel/UC3lembvPLpShBtBs5TNH2ZQ . Deze moet je dus aanpassen naar het woord waar jij op gevonden wilt worden, maar moet ook iets zeggen over de video’s van jouw YouTube kanaal. Doorgaans is dit automatisch het geval. Als ik bij het voorbeeld blijf dat ik houten tuinmeubels verkoop, dan zullen de meeste filmpjes die ik op mijn YouTube kanaal zet gaan over houten tuinmeubels.

 

Gratis Stappenplan Voor Een Geslaagde YouTube Video

Stap nu in de wereld die videomarketing heet en laat de klanten naar jou komen (in plaats van andersom). Hoe? Ik maak het wel heel simpel voor jou. Als je nu mijn gratis e-book download, neem ik je ondermeer aan de hand mee in de wereld die videomarketing heet. Je leert stapsgewijs hoe je videomarketing op een goede en efficiënte manier toepast.

Kun je niet wachten? Kijk dan nu alvast naar mijn stappenplan voor het maken van een video.

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen