Waarom YouTube voor Bedrijven? [Antwoord + Praktische Tips]
24 juni 2018 

Waarom YouTube voor Bedrijven? [Antwoord + Praktische Tips]

Waarom zou je als bedrijf of zelfstandig ondernemer YouTube moeten inzetten voor je bedrijf? In deze blog het antwoord met praktische tips.

YouTube voor bedrijven in Nederland

Mijn eerste YouTube filmpjes zagen er erg blauw uit….

 

Nee, niet de feiten

Je leest dit artikel vast omdat je twijfelt of je YouTube moet inzetten voor je bedrijf. Je dacht vast: dit artikel begint met feiten. Nee. Niet dus. Ik wil je niet overhalen en zeker niet met feiten. Eerst bekijken we het vanuit de vraag kant: is YouTube wel het geschikte medium voor jouw bedrijf? Past YouTube wel bij wat je als bedrijf wilt uitstralen?

Maar YouTube is toch de tweede zoekmachine na Google in Nederland, hoor ik je denken. Ja dat klopt, maar “als iedereen in de sloot springt, spring jij er dan ook achter aan?”.

 

YouTube voor bedrijven: waarom?

Waarom jij YouTube voor jouw bedrijf kunt inzetten, is een hele brede vraag. Draait het om. Stel vragen aan jezelf:

> Wat wil je met YouTube bereiken?

> Hoe kan YouTube je marketing campagne versterken?

> Wat voor soort video’s ga je op YouTube publiceren?

> Wil ik video’s zowel op YouTube publiceren als op mijn website?

> Past YouTube wel bij mij als persoon/heb ik wel iets met video?

 

Laat je bij de antwoorden niet belemmeren door factoren als: hoe maak ik een filmpje? Hoe krijg ik een goed YouTube kanaal? Et cetera. Nee zonder belemmeringen, antwoord geven.

 

Praktische tip: Doe het gelijk goed, of doe het niet

Wat zie ik veel? Ondernemers proberen wel wat om met YouTube te doen, maar gooien het bijltje er snel bij neer. Waarom? De video’s worden niet bekeken. Zijn niet aantrekkelijk en niet vindbaar. Ik ga je niet vertellen dat je even snel veel klanten krijgt als je YouTube video’s maakt:

Snel veel klanten krijgen via een YouTube filmpje is een illusie

Wat wel belangrijk is als je YouTube wilt gebruiken: ga er voor en geef niet op. Al het begin is moeilijk en lastig. Bekijk het vanuit de positieve kant: je filmpjes worden steeds beter. Je bouwt steeds meer ervaring op.  Je laat jezelf zien en komt uit je comfort zone.

 

Yes: ik wil op YouTube: maar waar begin ik?

Je hebt de knoop doorgehakt: ik ga YouTube filmpjes maken voor mijn bedrijf. Mogelijk heb je dan één of meerdere van de volgende vragen:

  • Waar moet ik beginnen?
  • Waar moet ik het over hebben?
  • Hoe zit het met de techniek?

Ook onzekerheid speelt je misschien parten. Je voelt je ongemakkelijk voor de camera. Ben ik wel leuk genoeg? Wat zullen anderen van mij vinden? Toch is het een kwestie van gewoon doen. De knop omzetten en er voor gaan. Je bent immers wie je bent. Wees trots op jezelf!

online filmpje maken

Als je filmpjes gaat maken, wordt je wel door anderen bekeken….. en stel je jezelf hiermee dus kwetsbaar op.

 

 

De voorbereiding om een filmpje te maken

Een goed begin is het halve werk. Dit geldt zeker voor filmpjes maken. Als eerst ga je nadenken over het onderwerp. Waar gaat jouw filmpje over? Wie ga je helpen? Helpen? Ja. Het is belangrijk dat je waarde geeft aan de kijker.

 

Het ook belangrijk om duidelijk te hebben wie je doelgroep is. Immers als je weet wie je doelgroep is, weet je wat de problemen zijn waar ze mee zitten. Weet je wat hun taalgebruik is. In het filmpje kun je hiermee rekening houden. Je probeert woorden te gebruiken die je doelgroep herkent. Dit zorgt voor een betere connectie.

 

Begin met een makkelijk onderwerp. Denk aan de beantwoording van een veelgestelde vraag. Houdt je eerste filmpje bij voorkeur kort. Maximaal 30 tot 60 seconden. Nog meer inspiratie? Kijk dan eens naar deze onderwerpen.

 

Zorg voor structuur in je video. Een duidelijk begin. Middengedeelte en einde. Schrijf uit wat je wilt gaan vertellen. Stel jezelf ook voor in de video. Vertel kort en krachtig wie je bent en wat je doet. Moeite met uitschrijven? Gebruik dan dit script. In het script wordt je stap voor stap begeleid om een goede tekst en opbouw te maken.

 

Tot slot de apparatuur. Gebruik voor je eerst filmpjes de apparatuur die je hebt. Het gaat om het proeven. Om de ervaring. Het meest voor de hand liggende apparaat is je smartphone.

 

De filmopname

We weten wat we gaan vertellen. Nu gaan we het filmpje opnemen. Doorgaans is dit het punt waar veel ondernemers afhaken. Hoe komt dit? Ze zijn onzeker of hebben camera-angst. Onzekerheid is echt niet nodig. Al helemaal niet als je enkele van deze 7 tips toepast.

Camera-angst overwin je makkelijk als je deze anti angsttips ter harte neemt.

 

Als je klaar bent voor de opname, komt er nog een stukje techniek om de hoek kijken. Zonder te veel in detail te gaan, hierbij de belangrijkste tips voor een eerste filmpje.

  1. Kijk in de lens. Het is aantrekkelijk om naar het opnameschermpje te kijken. Hierdoor kun je zien hoe je praat. Hoe je in beeld staat, maar zie je ook dat je ogen niet recht de kijker aan kijken. Het is veel persoonlijker en je bereikt een betere connectie als je de kijker van jouw filmpje recht aan kijkt. Wat je hier voor moet doen? Gewoon recht in de lens kijken.
  2. Houdt je smartphone horizontaal (zonder zwarte balken). Dus niet je smartphone in de “belstand” zetten.
  3. Zorg voor een juiste positie (zie onderstaande video). Maak ook een keuze of je zittend de video opneemt of staand.
  4. Zorg dat de belichting goed is. Je moet wel te zien zijn. Een tip voor als je buiten filmt. Flim je binnen? Pas dan deze tip toe voor een goede belichting binnen.
  5. Zorg voor een rustige omgeving. Geen lawaai op de achtergrond. Voel je comfortabel.
  6. Leg begrijpelijk uit.
  7. Probeer de video in één keer op te nemen. Eh en ah’s. Versprekingen niet erg. Het gaat er om dat je vertrouwd raakt met de camera en het opnemen.

Voordeel van het opnemen van een filmpje: als het niet goed is, begin je gewoon opnieuw.

In deze video uitleg waar je qua positie op moet letten

 

Ben je tevreden over een take, dan ga je feed-back vragen aan bekenden. Is de video wel goed genoeg om online te zetten? Wat vinden ze er van? Let wel op dat het je eerste filmpje is. Wees dus zeker niet perfectionistisch. Echter als je van veel personen dezelfde opmerking krijgt, is het verstandig om het filmpje opnieuw te maken. Neem in je nieuwe filmpje de 2 punten waar het meeste kritiek/ feed-back op was mee. Het is een leerproces. Al doende leert men en dat geldt zeker voor het maken van filmpjes.

 

Het online zetten

Als je tevreden bent over je filmpje kun je hem online zetten op YouTube. Heb je nog geen YouTubekanaal? Maak stap voor stap een YouTube kanaal aan

 

Videobewerking

Videobewerking: het knippen van fragmenten. Tekst en logo’s toevoegen. Muziekje eronder. Ik adviseer je om bij je eerste filmpjes niet te veel aan videobewerking te doen. Het knippen van het begin (gedeelte vanaf waar je op de recordknop drukt en begint te praten) en het einde (gedeelte dat je klaar bent met praten en de record knop uitdrukt) is nu genoeg. Begin met gratis videobewerkingsprogramma’s zoals Imovie (voor de Mac) of Moviemaker voor Windows. Het knippen met Imovie is niet moeilijk. Ook voor Moviemaker heb ik een uitlegvideo over knippen gemaakt.

 

De stap na je eerste YouTube filmpje

Zo we hebben geproefd aan het opnemen van een filmpje. Wil je dat leren hoe je een goede professionele video maakt? Wat je wel en niet moet zeggen. Hoe je jezelf en het onderwerp van je video goed presenteert. Schrijf jezelf dan in voor de praktische workshop videomarketing.

Over de schrijver
Reactie plaatsen