Wat houdt ondernemers tegen om te vloggen (top 4)
11 augustus 2017 

Wat houdt ondernemers tegen om te vloggen (top 4)

Je wilt als ondernemer gaan vloggen, maar twijfelt. Iets houdt je tegen. Grote kans dat één van de volgende vier punten je tegen houdt. Gelukkig heb ik per punt aangegeven, hoe je er vanaf kunt komen.

Hier komen ze de 4 punten waar, denk ik, de meeste ondernemers tegen aan lopen als ze willen gaan vloggen voor hun bedrijf:

Veel ondernemers stellen het maken van filmpjes uit, omdat ze bang zijn: bang voor kritiek. Het is Nederland, dus iedereen heeft wel zo’n beetje een eigen mening. Ook jouw familie, vrienden, kennissen en klanten. Het voelt dan ook niet fijn om persoonlijk vlogs te maken, wetende dat het daarna afgebrand wordt. In het volgend filmpje help ik jou, zodat je beter voorbereid en met positieve energie begint met het maken van filmpjes.

Bekijk snel het volgende filmpje:

Als je dit filmpje bekijkt, hoef je de onderstaande tekst niet te lezen.

 

Meer bekendheid met video, maar zonder kritiek graag

Je wilt meer bekendheid en meer online zichtbaarheid voor je bedrijf en overweegt om hiervoor te gaan vloggen. Maar iets houd je tegen: je bent namelijk bang om kritiek te krijgen. Kritiek te krijgen op je eerste vlogs en daardoor stel je het maken van die eerste filmpjes voor je bedrijf uit. In deze video geef ik een handige tip hoe je om kunt gaan met kritiek op je eerste vlogs, zodat je toch aan de slag kunt met zakelijk vloggen.

Je wilt meer klanten en meer opdrachten voor je bedrijf, maar iets houd je tegen om uit je schulp te kruipen. Om jezelf te laten zien. Om jezelf online te presenteren en dat wat je tegen houdt is kritiek, want als jij jezelf laat zien dan kan iedereen wat vinden van je vlog. Misschien vraag je jezelf ook af of video wel bij je past of twijfel je aan je uiterlijk.

Je moet er eigenlijk niet aan denken dan familie, vrienden en kennissen en klanten jouw kop op tv zien. Ze hebben vast hun woordje en hun mening al klaar over je eerste vlogs. Natuurlijk is het spannend en ja, je zult altijd opmerkingen krijgen op je vlogs. Dat is niet erg, want met die opmerkingen kom je verder.

Bekijk wel even wat voor soort opmerkingen het zijn. Als je opmerkingen krijgt die je negativiteit geven. Die je geen goed gevoel geven. Die opmerkingen schuif je opzij en opmerkingen van: “ja daar kan ik iets mee”. Die pas je toe in de volgende vlogs die je gaat maken. Hierdoor zul je zien dat je vlogs telkens beter worden en ik weet zeker dat je ook complimenten krijgt over de vlogs. Dus richt je daar vooral op als je een nieuwe vlog maakt. Denk aan die complimentjes die je hebt gekregen van je vorige vlog.

 

Betrokkenheid

Het allergrootste voordeel om jezelf op video te laten zien is betrokkenheid. Want je krijgt namelijk op die filmpjes die je gaat maken opmerkingen van je doelgroep. Die opmerkingen. Dat is een vorm van betrokkenheid. Dus doordat je persoonlijke filmpjes maakt, raakt je doelgroep meer betrokken bij jou als persoon en bij je bedrijf. Je krijgt dus een beter binding met je doelgroep met persoonlijke video’s.

 

Vlog angst 2: Vloggen past niet bij mij

Veel ondernemers stellen het maken van vlogs uit, omdat ze twijfelen: past vloggen wel bij mij en mijn bedrijf? Ze voelen zich niet fijn bij het idee om persoonlijk voor de camera te staan. Iedereen kan je zien. Er wordt naar mijn uiterlijk gekeken.  Afijn het geeft geen goede energie om voor de smartphone te kruipen. In dit filmpje help ik jou om een betere afweging te maken en kom je zeker tot nieuwe inzichten. Bekijk snel de video:

Als je dit filmpje bekijkt, hoef je de onderstaande tekst niet te lezen.

 

Meer zichtbaarheid en naamsbekendheid voor je bedrijf

Je wilt meer zichtbaarheid en meer naamsbekendheid voor je bedrijf, maar je twijfelt: moet ik nu wel of niet aan de slag met vloggen? Het voelt onwennig. Net als de eerste lepel erwtensoep of te wel groene smurrie voor mijn zoon. Je hebt het idee dat vloggen niet past bij jou als persoon. In deze video help ik jou om een goede afweging te maken: wel of geen vlogs inzetten om meer bekendheid te krijgen voor je bedrijf?

Je wilt meer klanten en meer opdrachten, maar jezelf op video zetten en dat op YouTube of Facebook posten: nee dat is niet besteed aan jou. Daar krijg je spanningen van. Dat geef je niet echt prettige energie. Dus het gaat heel vaak door je hoofd heen: “video dat past niet bij mij”.

Toch vind je het wel leuk om te kijken naar vlogs van andere ondernemers en heb je er stiekem ook wel bewondering voor. Dat zij het wel doen: die vlogs maken voor hun eigen bedrijf. Zij doen het gewoon!

Realiseer jezelf dat zij ook ooit begonnen zijn met knikkende knieën en een bonkende hartslag. Ze zijn uit hun comfortzone gestapt. Zeg maar als ik het vergelijk met de erwtensoep : uit de groene smurrie gestapt op weg naar online zichtbaarheid voor hun bedrijf. Wat voor eten geldt, geldt ook voor video’s maken: je moet het eerst geproefd hebben om te bepalen of je het lekker vind.

Ik krijg nog al vaak terug van ondernemers die eerst niets van video’s moesten hebben, maar toch die stap gezet hebben om video’s te maken voor hun bedrijf. Dat ze het achteraf gezien erg leuk vinden om video’s te maken. En die leukigheid zit hem met name in het spontaan voor de camera over komen en zo je doelgroep meer betrekken bij je bedrijf. Zij betrekken hun doelgroep bij hun bedrijf. Geef het dus een kans. Ga proeven of video/vloggen bij je past.

 

Vlog angst 3: je uiterlijk

Veel ondernemers stellen het maken van filmpjes uit, omdat ze zichzelf niet graag terug zien. Als ze zichzelf terug kijken op video, letten ze op van alles. Hun eigen gezicht. Hoe ze overkomen. Natuurlijk is het goed om kritisch te zijn, maar het is zonde om te blijven hangen in die kritieke stand. Hierdoor komt het zelf maken van vlogs, niet van de grond. Dit gaat ten koste van de online zichtbaarheid en bekendheid. In de volgende video behandel ik één van de meest voorkomende uitstelfactoren: het uiterlijk. Ook geef ik een handige en praktische tip hoe je met je zelfbeeld om kunt gaan, zodat je toch die geweldige video’s gaat maken voor je bedrijf.

Als je dit filmpje bekijkt, hoef je de onderstaande tekst niet te lezen.

 

Online zichtbaarheid en bekendheid laten liggen

Je wilt als ondernemer meer bekendheid en zichtbaarheid voor je bedrijf, maar je bent bang om die volgende stap te zetten: geweldige vlogs maken. Want je schaamt je een beetje voor jezelf. Voor je gezicht. Je kijkt niet zo graag naar jezelf. Maar hoe maak je dan toch die geweldige vlogs terwijl je weer straalt voor de camera en graag naar jezelf kijkt? In deze video een handige tip.

Zie je mijn rimpels? En mijn oogleden die niet helemaal gelijk zitten. Mijn tanden: die verspringen ook een beetje. Heb je er op gelet? Nou ik durf te wedden dat je. Dat het niet was opgevallen in deze video en ook niet in andere video’s. Ga maar na: als je een persoonlijke video van iemand kijkt: ga je dan letten op minder mooie dingen in iemand gezicht?

NOOIT! Nee, bij iemand anders kijk je niet naar oneffenheden en rimpels en dat soort dingen in zijn of haar gezicht. Het gaat juist om de boodschap en hoe de video op je over komt bij je doelgroep. Maar waarom doe je dit dan wel bij jezelf? Waarom zoom je bij je zelf wel in op je eigen gezicht? Waarom maak je jezelf druk over wat anderen van jouw filmpje vinden en zet je misschien jouw filmpje niet online. Hierdoor wordt je niet gezien en gehoord.

Wees trots op jezelf. Realiseer je dat kijkers echt niet gaan inzoomen op je gezicht. Het gaat de kijkers juist over wat je te vertellen hebt. Jouw (video)boodschap. Jouw verhaal in combinatie met de ervaring. Hoe de video zeg maar over komt. Ben dus gewoon jezelf op video. Hierdoor ben je authentiek en trek je de klanten aan waar jij mee samen wilt werken.

 

Vlog angst 4: perfectionisme

Dit is eigenlijk de grootste valkuil waarin ondernemers blijven hangen: perfectionisme.
In de onderstaande video uit de videoserie “overwin camera angst en maak gemakkelijk je eerste filmpje” leg ik uit wat je aan perfectionisme kunt doen:

De moraal van het verhaal: gewoon beginnen en jezelf realiseren dat je video nooit perfect zal zijn. Dat geldt ook voor de video’s die ik maak.

Wist je dat niet perfecte video’s veel beter zijn. Ze laten zien wie je echt bent. Het ziet er niet te gelikt (en dus te commercieel) uit, waardoor je veel meer de know like en trust factor bereikt.

 

Meer vlogtips?

Wil je nu echt aan de slag met zakelijk vloggen? Download dan mijn gratis e-book: 10 videomarketing tips voor beginners of volg de volgworkshop.
Veel succes met vloggen voor je bedrijf!

Over de schrijver
Reactie plaatsen